Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

5 Απρ 2013

#rbnews Διεθνείς ειδήσεις #11


1. Βρετανια

Σαρωτικές μεταρρυθμίσεις στο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας, το σύστημα υγείας άλλα και στις δικαστικές και χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες τέθηκαν σε εφαρμογή από τις αρχές Απριλίου στην Βρετανία. Μέχρι το τέλος του μήνα, μια σειρά από αλλαγές σε βασικές δομές των υπηρεσιών αυτών θα έχουν αλλάξει τόσο ριζικά ώστε κάποιοι να κάνουν λόγο για το τέλος του κοινωνικού κράτους.Υπολογίζεται ότι περίπου ένα εκατομμύριο (1.000.000) νοικοκυριά θα επηρεαστούν από τον Φόρο Δωματίου, ενώ τα δύο-τρίτα αυτών είναι άτομα με ειδικές ανάγκες.
Συγκεκριμένα, μπαίνει σε εφαρμογή ο νέος Φόρος Δωματίου, σύμφωνα με τον οποίο ένα κατομμύριο νοικοκυριά θα χάσουν από δεκατέσσερα έως είκοσι έξι τα εκατό των κοινωνικών παροχών τους, ανάλογα με το μέγεθος της κατοικίας τους. 



Επίσης όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω των 32.000 λιρών τον χρόνο, θα αποκλείονται από τις δωρεάν νομικές υπηρεσίες του κράτους, και θα αξιολογούνται πλέον κατά περίπτωση. Το νέο αυτό μέτρο αναμένεται να έχει καταστροφικές συνέπειες για άτομα τα οποία εμπλέκονται σε υποθέσεις διαζυγίων, παιδικής επιμέλειας και μεταναστευτικών ή εργατικών ζητημάτων.
Η εξέταση δικαιώματος για επιδοτήσεις ή εξαιρέσεις από δημοτικά τέλη περνάει πλέον στην δικαιοδοσία των δήμων, ταυτόχρονα με μια μείωση του προϋπολογισμού τους κατά δέκα τα εκατό. Οι δήμοι,οι οποίοι έχουν ήδη δει τον προϋπολογισμό τους να μειώνεται κατά εικοσι έξι τα εκατό τα προηγούμενα δύο χρόνια, καλούνται τώρα να αποφασίσουν ποιες οικογένειες θα έχουν εκπτώσεις στα δημοτικά τους τέλη και ποιες όχι. Οι αλλαγές αυτές αναμένεται να επηρεάσουν περίπου έξι εκατομμύρια οικογένειες σε όλη την Αγγλία.

Ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα μέτρα που μπαίνουν σε εφαρμογή, είναι η κατάργηση της αρχής διοίκησης της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας (NHS). Ο έλεγχος του προϋπολογισμού για ιατρικές υπηρεσίες περνάει σε μια επιτροπή αποτελούμενη από ιατρούς, νοσοκόμους/ες και άλλους επαγγελματίες του χώρου. Η παροχή υπηρεσιών υγείας στα δημόσια νοσοκομεία θα μπορεί πλέον να γίνεται και από ιδιωτικές εταιρείες εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις ποιότητας και κόστους του NHS. Το μέτρο αυτό χαρακτηρίζεται από πολλούς ως μια έμμεση ιδιωτικοποίηση του συστήματος υγείας, ενώ ενδέχεται να υπονομεύσει και την σχέση του ιατρικού προσωπικού με τους ασθενείς.
Επίσης η κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή το νέο μέτρο κατάργησης του επιδόματος αναπηρίας με την μέχρι πρότινος μορφή του, και το αντικαθιστά με ένα νέο πρόγραμμα προσωπικής ανεξάρτητης πληρωμής. Σύμφωνα με το νέο αυτό μέτρο, η παροχή βοήθειας σε άτομα με αναπηρία δεν θα εξαρτάται πλέον από την αναπηρία αλλά από τον βαθμό επίδρασης της αναπηρίας στο άτομο. Δυο εκατομμύρια ανάπηροι θα επαναξιολογηθούν σύμφωνα με το νέο αυτό πρόγραμμα και αναμένεται μεγάλος αριθμός να μην πληρεί τις προϋποθέσεις για παροχή βοήθειας.

Επίσης για πρώτη φορά στην ιστορία, η ετήσια αύξηση στα επιδόματα κοινωνικής πρόνοιας δεν θα ευθυγραμμίζεται με τον πληθωρισμό και θα είναι σταθερά στο ένα τα εκατό. Το μέτρο αυτό αναμένεται να επηρεάσει εφτά εκατομμύρια οικογένειες σε όλη την χώρα.
Τέλος εφαρμόζεται όριο στα κοινωνικά επιδόματα σύμφωνα με τον μέσο όρο του ετήσιου εισοδήματος ενός νοικοκυριού, και συνενώνονται έξι επιδόματα ανεργίας σε ένα με σκοπό την αύξηση κινήτρων για αναζήτηση εργασίας.

2. Oυγγαρία: αναθεώρηση του Συντάγματος και περιστολή δημοκρατικών αρχών

Με την υπογραφή του Ούγγρου Προέδρου János Áder (Γιάνος Άντερ) επικυρώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα διατάγματα που εξαλείφουν μερικές ακόμα βασικές συνταγματικές δικλείδες που διασφάλιζαν την λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος στη χώρα. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη συνταγματική αυτή αναθεώρηση, το Συνταγματικό Δικαστήριο δεν έχει πλέον τη δυνατότητα να διατυπώσει τη γνώμη του σχετικά με το περιεχόμενο των νόμων, ούτε να υποβάλει νομολογία. Το αποτέλεσμα είναι η πλήρης απώλεια ελέγχου της νομοθετικής και της εκτελεστικής εξουσίας.
Η περιστολή των δημοκρατικών ελευθεριών και οι περιορισμοί του δημοκρατικού πολιτεύματος στην Ουγγαρία ξεκίνησαν ήδη από το 2010 με την εκλογή του ακροδεξιού κόμματος Fidesz (Φίντες) στην κυβέρνηση. Τα τελευταία τρία χρόνια, η κυβέρνηση αυτή έχει περιορίσει σημαντικά την ελευθεροτυπία, έχει κατορθώσει να κατευθύνει πολιτικά την Κεντρική τράπεζα, έχει περιλάβει στο Σύνταγαμα θρησκευτικές αναφορές, αλλά και την έννοια της “κοινωνικής χρησιμότητας πολιτών”, ως απαραίτητης προϋπόθεσης για να απολαμβάνουν ορισμένα κοινωνικά δικαιώματα. Ακόμα, η λέξη “Republic” έχει καταργηθεί από τον όρο που περιγράφει το πολιτικό σύστημα της Ουγγαρίας, ενώ παράλληλα έχει καταδικαστεί η ομοφυλοφιλία, έχουν ποινικοποιηθεί οι άστεγοι και τα δικαιώματα των γυναικών έχουν δεχτεί σημαντικές επιθέσεις. Στον κατάλογο δειγμάτων περιστολής της δημοκρατίας στην Ουγγαρία, βρίσκουμε ακόμα την ατιμωρισία σχετικά με ρατσιστικές δολοφονίες, αλλά και έναν έντονο αντισημιτισμό.
Λίγες μέρες πρίν από αυτή τη συνταγματική αναθεώρηση, ο πρωθυπουργός Viktor Orban παρασημοφόρησε τρία δημόσια πρόσωπα που σχετίζονται φανερά με την άκρα δεξιά και είναι γνωστά για φραστικές επιθέσεις εναντίον Ρομά και Εβραίων, ή και για τις σχέσεις τους με το ακροδεξιό κόμμα Jobbik (Γιόμπικ). Το Γιόμπικ έχει ιδρύσει ένα είδος πολιτοφυλακής, μέλη της οποίας κατηγορούνται για ρατσιστικά εγκλήματα.
Εντύπωση μάλιστα προκαλεί η σιωπή και η αδράνεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με όλα όσα συμβαίνουν στην Ουγγαρία σχετικά με την υποβάθμιση του δημοκρατικού πολιτεύματος, αλλά και τις περιστολές ελευθεριών, όπως αυτή του τύπου.

[πηγή]

3. Ιρλανδία:
α. Μεγάλες περικοπές σε μισθούς τηλεοπτικών αστέρων

Σκανδαλο έχουν προκαλέσει οι περικοπές σε μισθούς των αστέρων της κρατικής ραδιοτηλεόρασης RTE. Αν και είναι η δεύτερη φορά που υφίστανται περικοπές μέσα σε 3 χρόνια, και σεε ποσοστά που αγγίζουν το 30%, τα έσοδά τους συνεχίζουν να παραμένουν σε αστρονομικά επίπεδα, σε σύγκριση με τον κατώτατο και μέσο μισθό. Την ίδια στιγμή, η ανεργία το Φεβρουάριο του 2013 κυμαινόταν περίπου στο 15%, πολλοί είναι οι Ιρλανδοί που επέλεξαν το δρόμο της μετανάστευσης: μόνο το 2010 μετανάστευσαν περίπου 35000 άνθρωποι σύμφωνα με τα στοιχεία της Κνετρικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ιρλανδίας. Ταυτόχρονα, τα χαράτσια και οι περικοπές που υφίσταται η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων του νησιού αυξάνονται σταθερά.

[πηγή]

β. Ενισχυμένη επίβλεψη των εξόδων για Υγεία και Εκπαίδευση από την Τρόικα

Ένα νέο εσωτερικό έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αποκαλύφθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, αναφέρει πως υπάρχει ανάγκη για ενισχυμένη επίβλεψη των εξόδων της Ιρλανδίας, ειδικά στους τομείς της Υγείας και της Εκπαίδευσης. Το έγγραφο πρόκειται να επικυρωθεί από το Ιρλανδικό Κοινοβούλιο και τη Γερμανική Bundestag και αναφέρει πως, παρά την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ιρλανδία, δεν έχει καταφέρει να πετύχει τους στόχους της στον τομέα της Υγείας, ιδιαίτερα σχετικά με τα γενόσημα, τις επιπλέον χρεώσεις για τη συνταγογράφηση και τις περικοπές του προσωπικού.
Υπό αυτό το πρίσμα, η Τρόικα πρόκειται να ζητήσει από την Ιρλανδική κυβέρνηση μηνιαίες αναφορές προόδου.
Το έγγραφο κάνει επίσης αναφορά στον αυξημένο αριθμό μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων και την ανησυχητική αύξηση της ανεργίας στη χώρα. Με αυτή τη λογική προτείνει επιπλέον διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα κοινωνικής προστασίας.
Παράλληλα με όλα αυτά περικοπές προτείνονται και στον χώρο της εκπαίδευσης σύμφωνα με την σχετική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Αυτός ήταν και ο κύριος λόγος που αποδοκιμάστηκε έντονα από εκπαιδευτικούς ο Ιρλανδός Υπουργός Παιδείας και μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ρόρρυ Κουήν, σε ομιλία που έδωσε σχετικά με την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση με την ευκαιρία του 145ου ετήσιου συνεδρίου της Εθνικής Οργάνωσης Δασκάλων στο Κορκ.

[πηγή]
[πηγή]

4. Γαλλία: φορολόγηση της μεγάλης περιουσίας ανήγγειλε ο François Hollande

Παρά τις αντιδράσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας της Γαλλίας, ο François Hollande δήλωσε πως σκοπεύει να επαναφέρει την ιδεά της φορολόγησης της περιουσίας άνω του 1 εκατ. Ευρώ με 75%. Σε συνέντευξή του στο France 2 δήλωσε πως, αφού επιφέρει μικρές αλλαγές στην αρχική πρόταση, σκοπεύει να επιβάλει 75% φορολογία στην περιουσία άνω του 1 εκατ. Ευρώ.
Η αρχική ιδέα είχε διατυπωθεί κατά την προεκλογική εκστρατεία, γεγονός που είχε αναγκάσει τον αντίπαλο του Hollande, Νicolas Sarkozy να λειτουργήσει σαν υπερασπιστής των πλουσίων. Όμως η εφαρμογή συναντά κάποιες δυσκολίες, που σχετίζονται κυρίως με τις περιουσίες των καλλιτεχνών, αλλά και όσων τα εισοδήματα δεν είναι σταθερά. Ακόμα αποτελεί ερώτημα αν η σκληρή αυτή φορολόγηση θα αφορά σε άτομα ή σε νοικοκυριά.
Οι ενστάσεις που διατυπώθηκαν από την πλευρά του Συμβουλίου της Επικρατείας αφορούν κυρίως αυτό το τελευταίο ερώτημα και φέρνουν σε δυσκολη θέση τον Hollande, ο οποίος έχει αναγάγει το ζήτημα σε επίπεδο συμβόλου. 

Σε συνέντευξή του στο κανάλι France 2, ο Γάλλος πρόεδρος αποσαφήνισε πως το μέτρο θα εφαρμοστεί ανεξαρτήτως του φόρου εισοδήματος και θα καταβάλλεται από τις εταιρίες. Κάτι τέτοιο βέβαια θα σημάνει πιθανώς ότι οι εταιρίες θα μειώσουν τις απολαβές των υψηλόβαθμων στελεχών τους, προκειμένου να αποφύγουν την καταβολή αυτού του δυσβάσταχτου φόρου.

Σύμφωνα πάντως με την εφημερίδα Les Echos (Λε Εκό), η φορολόγηση δεν θα ξεπερνά το 50%, καθώς πρόκειται να συμπτηχθεί με τις υπόλοιπες φορολογικές υποχρεώσεις, ενώ θα αφορά ένα πολύ μικρό ποσοστό των εργαζομένων με καθεστώς μισθωτού (περίπου 0.01%), εξαιρώντας ελεύθερους επαγγελματίες και άλλες επαγγελματικές κατηγορίες.

[πηγή]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου