Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

25 Απρ 2013

Παγκόσμια Διάσκεψη για τα Εμβόλια - Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ζητούν να μειωθούν οι τιμές των νέων παιδικών εμβολίων


Η Pfizer & η GSK κέρδισαν $26 δισεκατομμύρια από το εμβόλιο πνευμονόκοκκου στις πλούσεις χώρες

Το σοβαρό κίνδυνο να μην υπάρχει η δυνατότητα εμβολιασμού των παιδιών στις φτωχές χώρες εξαιτίας του υψηλού κόστους των νέων εμβολίων επισημαίνουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ενόψει της Παγκόσμιας Διάσκεψης για τα Εμβόλια που φιλοξενείται από το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-Μουν, τον Μπιλ Γκέιτς και το Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ, Διάδοχο του Θρόνου του Άμπου Ντάμπι, στις 24 και 25 Απριλίου.

Με τη διαδικτυακή καμπάνια #DearGAVI που διεξάγεται στο Twitter παράλληλα με τη Διάσκεψη, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ζητούν από τη Συμμαχία για τα Εμβόλια και την Ανοσοποίηση, GAVI, την πρόσβαση στα νέα εμβόλια με μειωμένες τιμές ώστε να μπορούν να εμβολιάζουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό παιδιών.
«Απαιτείται άμεση δράση για να αντιμετωπιστεί η εκτίναξη του κόστους των παιδικών εμβολίων, που έχει αυξηθεί κατά 2.700% την τελευταία δεκαετία», δήλωσε ο Δρ. Μάνικα Μπαλασεγκάραμ, Διευθυντής της Εκστρατείας των MSF για την Πρόσβαση στα Βασικά Φάρμακα. «Σύντομα οι χώρες όπου δουλεύουμε θα χάσουν την υποστήριξη των δωρητών, και θα πρέπει να αποφασίσουν από ποιες θανατηφόρες ασθένειες μπορούν και από ποιες δεν μπορούν να προστατεύσουν τα παιδιά τους».

Το Πρόγραμμα «Δεκαετία των Εμβολίων», η παγκόσμια πρωτοβουλία για τους εμβολιασμούς για τα επόμενα δέκα χρόνια, εκτιμάται ότι θα κοστίσει 57 δισεκατομμύρια δολάρια, με περισσότερα από τα μισά να διατίθενται μόνο για τα εμβόλια. Το 2001, ο εμβολιασμός ενός παιδιού για έξι ασθένειες κόστιζε συνολικά 1,37 δολάρια. Κι ενώ σήμερα το πλήρες πακέτο εμβολιασμού περιλαμβάνει 11 εμβόλια, το συνολικό κόστος έχει φτάσει στα 38.80 δολάρια, κυρίως λόγω του ότι έχουν προστεθεί δυο νέα ακριβά εμβόλια-κατά του πνευμονόκοκκου και του ροταϊού-που καλύπτουν ουσιαστικά τα δύο τρίτα του συνολικού κόστους. Παρασκευάζονται μόνο από τη Pfizer, τη GlaxoSmithKline (GSK), και τη Merck. Τα νέα εμβόλια είναι πολύ πιο ακριβά: ο εμβολιασμός ενός παιδιού κατά της ιλαράς κοστίζει 0,25 δολάρια, ενώ η προστασία ενός παιδιού από τον πνευμονόκοκκο κοστίζει, στην καλύτερη περίπτωση, 21 δολάρια.

Οι MSF εμβολιάζουν εκατομμύρια παιδιά κάθε χρόνο και υποστηρίζουν ένθερμα την εισαγωγή νέων εμβολίων στις αναπτυσσόμενες χώρες. Αλλά οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των εταιρειών και της GAVI (Συμμαχία για τα Εμβόλια και την Ανοσοποίηση) -που χρηματοδοτείται από τους φορολογούμενους- για τα νεότερα εμβόλια δεν οδήγησε σε περαιτέρω μείωση των τιμών που θα ήταν προς όφελος περισσότερων παιδιών. Η έλλειψη διαφάνειας από τις εταιρείες σχετικά με το κόστος παραγωγής των εμβολίων και η έμφαση που δίνεται στο κέρδος παρά στη διασφάλιση προσιτών εμβολίων για τις φτωχές χώρες αποτελούν τη ρίζα του προβλήματος.

Η GAVI ανακοίνωσε πρόσφατα μια νέα συμφωνία για τη μείωση της τιμής του πενταπλού εμβολίου. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό παράδειγμα του τι μπορεί να πετύχει η GAVI, ειδικά όταν υπάρχουν πολλοί παρασκευαστές εμβολίων και υγιής ανταγωνισμός σε μια αγορά. Η GAVI θα έπρεπε να προχωρήσει άμεσα σε νέες διαπραγματεύσεις για τα δυο νέα και ακριβότερα φάρμακα και οι φαρμακευτικές εταιρείες θα έπρεπε να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προσφέροντας στη GAVI καλύτερες συμφωνίες.
«Όταν ξεκινάς από τις εξωφρενικά υψηλές τιμές που χρεώνονται στις πλούσιες χώρες, ακόμα και μια μείωση της τάξης του 90% δεν ρίχνει σημαντικά το κόστος ώστε να μπορέσουν οι φτωχές χώρες να το αντέξουν για καιρό», είπε η Κέιτ Έλντερ, Σύμβουλος σε Θέματα Εμβολιαστικής Πολιτικής στην Εκστρατεία των MSF για την Πρόσβαση στα Βασικά Φάρμακα. «Ο στόχος εδώ είναι να εμβολιάσουμε περισσότερα παιδιά με χρήματα των φορολογούμενων. Για να το πετύχουμε αυτό, πρέπει το κόστος των εμβολίων να διατηρηθεί πιο κοντά στο κόστος παραγωγής. H GAVI πρέπει να συμβάλει περισσότερο για να μπουν στο παιχνίδι παρασκευαστές με χαμηλότερες τιμές, ούτως ώστε ο πραγματικός ανταγωνισμός να οδηγήσει σε μείωση των τιμών. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα νεότερα εμβόλια που είναι αδικαιολόγητα ακριβά».

Το πρόγραμμα 'Δεκαετία των Εμβολιών' θα κοστίσει $57 δισεκατομμύρια


Οι MSF προβληματίζονται επίσης λόγω του γεγονότος ότι οι μη κυβερνητικές οργανώσεις και οι φορείς παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στις διαπραγματεύσεις της GAVI για τη μείωση των τιμών. Οι MSF είναι συχνά σε θέση να εμβολιάσουν ευάλωτες ομάδες, όπως παιδιά προσφύγων, οροθετικά παιδιά και ανεμβολίαστα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας που δεν καλύπτονται από τα βασικά προγράμματα εμβολιασμού. Δεν είχαν, ωστόσο, τη δυνατότητα συστηματικής πρόσβασης στις διαπραγματεύσεις της GAVI για χαμηλότερες τιμές εμβολίων, με αποτέλεσμα να καταφύγουν σε χρονοβόρες διαπραγματεύσεις με τη Pfizer και τη GSK τα τελευταία τέσσερα χρόνια για να έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο του πνευμονόκοκκου. Κι ενώ οι εταιρείες κάνουν δωρεές στους MSF, αυτό δεν αποτελεί μια βιώσιμη, μακροχρόνια λύση για την οργάνωση δεδομένου ότι εργαζόμαστε για να ανταποκριθούμε γρήγορα στις ανάγκες του πεδίου, και ευχόμαστε να επεκτείνουμε τον εμβολιασμό των ευάλωτων ομάδων σε όλο και περισσότερες χώρες.

«Ζητούμε από τη GAVI να διαθέσει εμβόλια σε μειωμένες τιμές σε ανθρωπιστικές οργανώσεις που έχουν συχνά μεγαλύτερη δυνατότητα εμβολιασμού σε κατάσταση κρίσης», είπε ο Δρ. Μπαλασεγκάραμ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου