Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

10 Απρ 2013

Εκδήλωση για τη ΒιοΜε στις Βρυξέλλες, 9/4/2013

Η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στην Ελλάδα που αντικστέκεται και οι Comités Action contre l'austérité en Europe (Επιτροπές Αγώνα ενάντια στη λιτότητα στην Ευρώπη) διοργάνωσαν στις 9 Απριλίου εκδήλωση στις Βρυξέλλες, αφιερωμένη στο εγχείρημα της ΒιοΜε.
Καλεσμένοι ήταν ο Μάκης Αναγνώστου εκ μέρους των εργαζομένων στη ΒιοΜε και ο André Henri, που συμμετείχε σε αυτοδιαχειριζόμενο εγχείρημα σε εργοστάσιο της Βαλλονίας στη δεκαετία του '70.



Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις, ο Μάκης Αναγνώστου αποσαφήνισε ακόμα πως απόφαση των εργαζομένων της ΒιοΜε ειναι η εξίσωση μισθών ασχέτως της εργασίας. Είπε ακόμα πως επιλέγουν να δουλέψουν χωρίς μάνατζερ και στελέχη, που ούτως ή άλλως δεν θα ήταν σύμφωνοι με την εξίσωση των μισθών.

Σε ερώτηση σχετικά με τις αντιδράσεις πολιτικών κομμάτων στο εγχείρημά τους, η στάση του ΚΚΕ συνοψιζόταν στην πρόταση της εθνικοποίησης, την οποία οι εργαζόμενοι χαρακτήρισαν ανέφικτη, οπότε η ανταπάντηση ήταν "τότε μπείτε στο ταμείο ανεργίας".

Έκλεισε εξηγώντας πως επιλογή τους δεν ήταν η εθνικοποίηση μεν, αλλά επέλεξαν να μην ονομάσουν το πείραμά τους "αυτοδιαχειριζόμενο", καθώς ο όρος συνδέεται με συγκεκριμένο πολιτικό χώρο. Περιγράφοντας τι είναι αυτό που συμβαίνει στη ΒιοΜε, είπε πως επιδιώκουν κατάληψη των μέσων παραγωγής, με δημιουργία συνεταιρισμού, όπου όλες οι αποφάσεις να λαμβάνονται σε Γενική Συνέλευση των εργαζομένων, και τίθενται υπό εργατικό και κοινωνικό έλεγχο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου