Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

22 Μαρ 2013

Κύπρος, η επόμενη μέρα

Λευκωσία σήμερα. Φωτογραφία του Γιάννη Μπεχράκη
H Jaquou Utopie και ο Αποστόλης Φωτιάδης (aka @Balkanizator) συναντιούνται σε μια έκτακτη εκπομπή στο studio του Radiobubble με αφορμή τον καταιγισμό των εξελίξεων στην Κύπρο. Συζητούν με τον συγγραφέα και δημοσιογράφο Σταύρο Λυγερό (@lygerosstavros) προσπαθώντας να παρουσιάσουν αλλά και να κατανοήσουν το πολιτικό, οικονομικό αλλά και γεωπολιτικό παιχνίδι στην Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.
Με τις ενδιαφέρουσες ανταποκρίσεις τους συμβάλουν από την Λευκωσία ο οικονομολόγος Γιάννης Μουζάκης (@YiannisMouzakis) και από την Μόσχα ο δημοσιογράφος Θανάσης Αυγερινός (@AvgerinosMoscow)
Το σχέδιο τους ταμείου στήριξης σκιαγραφεί ο Γιάννης Μουζάκης ενώ η εικόνα που περιγράφει από την Κύπρο περιλαμβάνει “πιο έντονο πρόβλημα στα βενζινάδικα και στα φαρμακεία. Ουσιαστικά ότι πήρε περίπου δυο χρόνια στην Τρόικα να το πετύχει στην Ελλάδα, το έκανε εδώ σε τέσσερις μέρες”.
“Κύκλοι ελληνικών συμφερόντων πίεζαν στο Eurogroup για σκληρή στάση της Ευρώπης απέναντι στην Κύπρο” μας μεταφέρει ο Σταύρος Λυγερός ενώ η συζήτηση αγγίζει την πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη, τον ρόλο της Γερμανίας, τον ανταγωνισμό με τη Ρωσία, τα νέα δεδομένα με τους υδρογονάνθρακες στη Μεσόγειο, τις κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, τη θέση της Ελλάδας σε όλα αυτά ενώ αγγίζει μέχρι και το δίλημμα "ευρώ ή χάος".
Από τη Μόσχα ο Θανάσης Αυγερινός μας μεταφέρει την ενόχληση της Ρωσίας από τη στάση της Ευρώπης αλλά και της Κύπρου. “Ο Μεντβέντεφ ήταν λαύρος εναντίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ζήτημα αποζημιώσεων ετοιμάζεται να βάλει η Μόσχα με αφορμή τις κλειστές τράπεζες. Ο πρόεδρος της μεγαλύτερης ρωσσικής τράπεζας δήλωσε πως αρνήθηκαν την πρόταση να αγοράσουν μια κυπριακή τράπεζα” αναφέρει ανάμεσα στα άλλα ο Θανάσης Αυγερινός.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου