Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

2 Μαρ 2013

Τα μυστικά εκατομμύρια των αρνητών της κλιματικής αλλαγής

Πρόσφατη έρευνα της Βρετανικής εφημερίδας Guardian, αποκαλύπτει ένα μυστικό κανάλι χρηματοδότησης οργανώσεων που αρνούνται τα επιστημονικά ευρήματα για την κλιματική αλλαγή και προωθούν την υπονόμευση του ζητήματος. Η εφημερίδα αποκαλύπτει πως μεταξύ του 2002 και 2010, δισεκατομμυριούχοι συντηρητικοί στις ΗΠΑ έχουν διοχετεύσει 120 εκατομμύρια δολάρια (92 εκ. ευρώ), σε περισσότερες από εκατό οργανώσεις, των οποίων ο στόχος είναι να επαναπροσδιορίσουν την συζήτηση γύρω από την κλιματική αλλαγή. Συγκεκριμένα ο στόχος των εν λόγω οργανώσεων είναι η υπονόμευση των επιστημονικών ευρημάτων γύρω από την κλιματική αλλαγή και η γενικότερη πόλωση του ζητήματος που θα ευνοεί τους σκληροπυρηνικούς συντηρητικούς κύκλους

Η έρευνα αποκαλύπτει πως τα εκατομμύρια αυτά διοχετεύτηκαν μέσω δυο φιλανθρωπικών οργανισμών, την Donors Trust και την Donors Capital Fund εγκατεστημένες στα προάστια της Washington.

Η Whitney Ball, διευθύνουσα σύμβουλος της Donors Trust, δηλωσε στην Guardian, “Υπάρχουμε για να βοηθάμε τους δωρητές μας στην προώθηση της ελευθερίας, την οποία εμείς αντιλαμβανόμαστε ως περιορισμένο κράτος, προσωπική ευθύνη και ελεύθερη επιχειρηματικότητα “. Αν και η κ. Ball αρνήθηκε να αποκαλύψει ονόματα των δωρητών τους, δήλωσε πως οι περισσότεροι εκπροσωπούν ένα ευρύ φάσμα της Αμερικανικής δεξιάς.

Η έρευνα της Guardian αποκάλυψε κάποιους από τους αποδέκτες αυτών των εκατομμυρίων, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται μερικά από τα πιο δημοφιλή thinktanks της Αμερικανικής δεξιάς. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Επιχειρηματικότητας (American Enterprise Institute) για παράδειγμα, το οποίο έχει στενούς δεσμούς με του Ρεπουμπλικανικό κόμμα, πήρε $17εκ σε δωρεές. Επίσης οι Αμερικανοί για την Ευημερία (Americans for Prosperity), ένας οργανισμός προσκείμενος στο υπερσυντηρητικό κόμμα του Τσαγιού δέχτηκε δωρεές $11εκ από το 2002. Η Guardian αποκάλυψε επίσης πως κάποιοι από τους αποδέκτες των μυστικών αυτών δωρεών ήταν μέχρι πρότινος αφανείς οργανισμοί όπως το Heartland Institute, οι οποίοι θα δυσκολεύονταν να επιβιώσουν χωρίς αυτά τα εκατομμύρια δολάρια. Άλλοι οργανισμοί που αναφέρονται ως αποδέκτες αυτών των δωρεών είναι οι American Legislative Exchange Council, Hudson Institute, Competitive Enterprise Institute, Reason Foundation, Heritage Foundation, Mont Pelerin Society και το Discovery Institute. Οι περισσότεροι από τους παραπάνω οργανισμούς αυτοπροσδιορίζονται ως συντηρητικά thinktanks και υπέρμαχοι των ελεύθερων αγορών.

Από την έρευνα της βρετανικής εφημερίδας προκύπτει πως όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια η αμερικανική δεξιά χρηματοδοτεί τέτοιες οργανώσεις. Οι περισσότερες λειτουργούν υπό το καθεστώς φιλανθρωπικών οργανισμών χωρίς την υποχρέωση να δηλώνουν τους δωρητές τους. Ως κεντρικό στόχο έχουν την υπονόμευση των επιστημονικών ευρημάτων για την κλιματική αλλαγή, προσπαθώντας παράλληλα να μπλοκάρουν σχετικές νομοθεσίες προστασίας του περιβάλλοντος. Συνολικά, αναφέρει η εφημερίδα, 102 οργανισμοί έχουν γίνει αποδέκτες αυτών των μυστικών εκατομμυρίων. Ο μεγάλος αυτός αριθμός δημιουργεί την εντύπωση της πολυφωνίας και των πολλών ανεξάρτητων απόψεων στην άρνηση της κλιματικής αλλαγής. Η έντονη παρουσία των εκπροσώπων τους στα ΜΜΕ, οι ασκήσεις παρασκηνιακών πολιτικών πιέσεων και οι κινητοποιήσεις εύπιστων ψηφοφόρων, πρόσφατα βοήθησαν στον εκτροχιασμό της νομοθεσίας Ομπάμα, για την θέσπιση ανώτατου ορίου στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Ένας άλλος οργανισμός που προέκυψε από την έρευνα, και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους Βρετανούς, είναι o American Friends of the Institute of Economic Affairs (IEA). Ο ΙΕΑ είναι ένας βρετανικός οργανισμός συντηρητικών και νεοφιλελεύθερων ιδεών. Οι “Αμερικανοί Φίλοι” αυτού λοιπόν του οργανισμού είναι ανάμεσα στους αποδέκτες των μυστικών εκατομμυρίων. Ο δημοσιογράφος της Guardian, George Monbiot, συνομίλησε με εκπροσώπους του IEA οι οποίοι του επιβεβαίωσαν πως ο μοναδικός λόγος ύπαρξης των “Αμερικανών Φίλων” τους είναι η προώθηση κονδυλίων στον οργανισμό του Λονδίνου.

Στην Αγγλία σχεδόν καθημερινά εκπρόσωποι του IEA εμφανίζονται στα βρετανικά ΜΜΕ προωθώντας την πολιτική ατζέντα των δισεκατομμυριούχων που τους στηρίζουν. Μεταξύ άλλων προπαγανδίζουν μειωμένους φόρους για τους πλούσιους, λιγότερες παροχές στους φτωχούς και λιγότερο κρατικό έλεγχο στις επιχειρήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στις πρώτες 13 μέρες του Φεβρουαρίου, οι εκπρόσωποί του εμφανίστηκαν δέκα φορές στο BBC. Το IEC μάλιστα έχει καταχωρηθεί στην Βρετανία ως εκπαιδευτικό φιλανθρωπικό ίδρυμα.

Λόγω της δομής μέσω της οποίας χρηματοδοτούνται όλοι αυτοί οι οργανισμοί είναι δύσκολο να βρει κανείς τους πραγματικούς δωρητές των οποίων τα συμφέροντα εκπροσωπούν. Από τον έλεγχο κάποιων φορολογικών καταχωρήσεων όμως προκύπτει, πως δύο από τους ισχυρότερους χρηματοδότες είναι οι αδερφοί Koch και η οικογένεια DeVos. Οι δύο αυτές οικογένειες είναι από τις πλουσιότερες στην Αμερικανική δεξιά με ισχυρούς δεσμούς με το Ρεπουμπλικανικό κόμμα.

Όπως γράφει ο κ. Monbiot στην Guardian, “αυτοί είναι ο νέοι πολιτικοί όροι της εποχής μας. Οι επιχειρήσεις και οι ιδιοκτήτες τους έχουν μάθει να μην δείχνουν τα χαρτιά τους. Αποφεύγουν τα ΜΜΕ, γιατί γνωρίζουν ότι θα ζημιώσουν την κοινωνική τους εικόνα αν εμφανιστούν να προωθούν την στυγνή πολιτική τους ατζέντα. Έτσι πήραν μαθήματα από τις τακτικές της καπνοβιομηχανίας: κρύψου και πλήρωσε άλλους να το κάνουν για σένα”. Χρησιμοποιώντας ένα δίκτυο φαινομενικά ανεξάρτητων οργανισμών, δημιουργούν αληθοφανή επιχειρήματα για την υπεράσπιση των θέσεών τους. Έχοντας αναπτύξει τα επιχειρήματα αυτά, η προβολή τους είναι εύκολη. Τα περισσότερα ΜΜΕ ανήκουν σε δισεκατομμυριούχους που ευχαρίστως θα προωθήσουν τις θέσεις και την εργασία ανθρώπων που χρηματοδοτούνται από την ίδια κοινωνική τάξη με αυτούς. Ο κ.Monbiot συνεχίζει λέγοντας πως το BBC, παρόλο που είναι από τους λίγους οργανισμούς που δεν ανήκει σε δισεκατομμυριούχους, έχει υπάρξει σκανδαλωδώς αφελές σε ποιους παρέχει πλατφόρμα πολιτικής συζήτησης.

“Κάπως έτσι, οι ακραία πλούσιοι καταλήγουν να κυριαρχούν στις πολιτικές συζητήσεις χωρίς καν να χρειάζεται να εμφανιστούν οι ίδιοι. Οι εκπρόσωποί τους είναι έξυπνοι, καλά εκπαιδευμένοι και με πάρα πολλά λεφτά στην διάθεσή τους. Είναι ειδικοί στον αποπροσανατολισμό της λαϊκής οργής, η οποία υπό κανονικές συνθήκες θα διοχετευόταν προς τους χρηματοδότες τους. Αυτοί οι οποίοι έχουν γκρεμίσει την οικονομία, που χρησιμοποιούν τον πλανήτη ως τον σκουπιδοτενεκέ τους, που δεν πληρώνουν φόρους και απαιτούν οι φτωχοί να πληρώσουν για τα λάθη των πλουσίων. Χάρη σε αυτό το πληρωμένο προσωπικό όμως, η οργή αυτή διοχετεύεται στα θύματα ή του αντιπάλους των δισεκατομμυριούχων : τους αποδέκτες κοινωνικών παροχών, τα συνδικάτα, την Greenpeace, την Αμερικανική Ένωση για Κοινωνικές Ελευθερίες”

Ο δημοσιογράφος της Guardian κλεινει το άρθρο του λέγοντας πως η μόνη λύση είναι η διαφάνεια. Όλοι αυτοί οι οργανισμοί που παίζουν σημαντικό ρόλο στην πολιτική πρέπει να υποχρεούνται να δηλώνουν τους χρηματοδότες τους ώστε να γνωρίζει ο κόσμος τα συμφέροντα τα οποία εκπροσωπούν.


[πηγή]
[πηγή]
[πηγή]





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου