Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

15 Φεβ 2013

#rbnews διεθνείς ειδήσεις #4 16/2/2013



 1. Βρετανία: Κατάληψη στο πανεπιστήμιο του Sussex ενάντια στην ιδιωτικοποιήση 

Την προηγούμενη Παρασκευή περίπου 60 φοιτητές του πανεπιστημίου του Σάσεξ στην Βρετανία, προχώρησαν σε κατάληψη σε ένα απο τα συνεδριακά κέντρα στον τελευταίο όροφο ενος πανεπιστήμιακου κτηριου ως μια "τελευταία αποπειρα" αποτροπής της ιδιωτικοποιήσης των υπηρεσιων του πανεπιστημιου. Το πανεπιστήμιο ειχε ανακοίνωσει τον περασμένο Μαΐο οτι θα ιδιωτικοποιήσει καποιες απο τις υπηρεσίες της πανεπιστημιούπολης και πως 235 εργαζόμενοι θα μετακινηθούν σε ιδιωτικές εταιρείες. Εκτοτε εχουν υπάρξει πολλες συναντήσεις με συνδικάτα, πανεπιστήμιακό προσωπικό και φοιτητές, ομως παρ'ολες τις πιέσεις η διοίκηση του πανεπιστημιου συνεχίζει την αναζητηση συνεργατών απο τον ιδιωτικό τομέα.
Η οργάνωση “Σάσεξ ενάντια στις Ιδιωτικοποιήσιες” ολο τον προηγούμενο χρόνο εχει οργανώσει διαδηλώσεις, μποϋκοταζ και συλλογή υπογραφών ενάντια στα πλάνα του πανεπιστημίου καθώς θεωρει οτι η ιδιωτικοποίηση θα επιφέρει πτώση στην ποιοτητα των παρεχομενων υπηρεσιων αλλα και θα θέσει σε κινδυνο της θέσεις εργασίας του προσωπικού. Το πανεπιστήμιο απο την πλευρά του ισχυρίζεται οτι αυτη ειναι μια μακροχρόνια στρατηγική επιλογή ανάπτυξης του πανεπιστημιου ωστε να ενισχυθουν και να αναπτυχθουν οι παρεχομενες υπηρεσιες σε φοιτητες και προσωπικο.

Η Καρολαϊν Λουκας, βουλευτής του Πράσινου Κόμματος Βρετανίας δηλωσε οτι το πανεπιστήμιο δεν εχει συμβουλευτεί φοιτητές και προσωπικό όσο θα έπρεπε και πως η απόφαση ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών εχει γίνει με αδιαφανής τρόπους. Ως εκ τούτου ειναι αδύνατο για οποιονδήποτε να γνωρίζει αν αυτη είναι μια βιώσιμη και συμφέρουσα λύση.
Στις αρχές αυτης της εβδομάδας οι αντιδράσεις των φοιτητών ενισχύθηκαν με την προσθήκη ακόμα 100 φοιτητών στην κατάληψη του πανεπιστημιακού κτηρίου, ενω γνωστές προσωπικότητες όπως ο Νοαμ Τσόμσκυ και ο Ταρικ Αλι δηλωσαν δημόσια την συμπαραστασή τους στους καταληψίες φοιτητές. Οι περίπου 150 φοιτητές αρνούνται να φυγουν απο τον χωρο που εχουν καταλάβει αν πρώτα η διοικηση του πανεπιστημίου δεν ακυρώσει την διαδικασία ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών του πανεπιστήμιου.
Ο αντιπρόεδρος του πανεπιστημίου του Σάσεξ, Μαϊκλ Φαρθινγκ, ζήτησε την τριτη απο τους φοιτητες να ληξουν την κατάληψη με αντάλλαγμα μια συνάντηση για περαιτέρω συζητήση του ζητήματος. Οι καταληψίες δηλωσαν ωστόσο πως “αν η διαλυση αυτης της καταληψης ειναι ο μόνος όρος για να εχουμε αυτη τη συνάντηση, τότε δεν θα έχουμε την συναντήση”.
Ο Μαικλ Τσεσαμ, μέλος της Εθνικής Καμπάνιας Ενάντια στα Διδακτρα και τις Περικοπές ανέφερε σε άρθρο του στην Guardian πως η κυβερνητική γραμμή των ιδιωτικοποιήσεων οδηγεί τα πανεπιστήμια μακριά απο την ακαδημαϊκη κοινότητα προς ενα μοντελο οπου οι διευθυντικη διαχείρηση, ή ερευνα και οι εγγραφές φοιτητων θα είναι αρρηκτα συνδεδεμένες με ιδιωτικά μοντέλα διαχείρησης.

[πηγή, πηγή, λογαριασμός των καταληψιών στο twitter: @οccupy_sussex]

2. Γαλλία (και Βέλγιο)

α. Απεργία δασκάλων
Απεργιακή κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε από τους δάσκαλους πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης την περασμένη Τρίτη στην Γαλλία ενάντια στις μεταρρυθμίσεις σχετικά με το σχολικό ωράριο, οι οποίες προβλέπουν βαρύ σχολικό φόρτο, λειτουργία του σχολείου 4,5 ημέρες εβδομαδιαίως και επιπλέον σχολικές δραστηριοτητες. Η απεργιακή συμμετοχή σε εθνικό επίπεδο κινήθηκε σε ποσοστό 36% σύμφωνα με το υπουργείο παιδείας, ενώ σύμφωνα με τα εκπαιδευτικά συνδικάτα στο 58%. Ειδικά στο Παρίσι η κινητοποίηση ήταν ιδιαίτερα δυναμική με το 62% των δασκάλων να συμμετέχουν στην απεργία συμφωνα με το υπουργείο, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό εκτιμάται από τα συνδικάτα πως πλησίασε το 80%.Οι τελικές αποφάσεις για τις μεταρρυθμίσεις του σχολικού ωραρίου αλλά και των σχολικών δραστηριοτήτων θα παρθούν από τους δήμους και όχι σε εθνικό επίπεδο. 

[πηγή]

β. Γάμος ομοφυλοφίλων
Την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου, η Γαλλική Εθνοσυνέλευση υιοθέτησε το νομοσχέδιο για τον γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων με 329 ψήφους υπέρ και 229 κατά. Το νομοσχέδιο ανοίγει τον δρόμο τόσο στους γάμους μεταξυ ομοφυλοφίλων, όσο και στην υιοθέτηση παιδιών από ζευγάρια του ίδιου φύλου. Της ψήφισης του νομοσχεδίου προηγήθηκε συζήτηση στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση η οποία διήρκεσε πάνω από 110 ώρες. Το νομοσχέδιο πρόκειται να εξεταστεί από την Γαλλική Γερουσία στις 2 Απριλίου, όπου και αναμένεται να ξεκινήσει νέος γύρος διαπραγματεύσεων.

[πηγή]

γ. Ταραχώδης πορεία για την ArcelorMittal: ένας σοβαρά τραυματίας
Στις 7 Φλεβάρη, Βέλγοι και Γάλλοι μεταλλεργάτες, εργαζόμενοι στην ArcelorMittal έκαναν πορεία στο Στρασβούργο, διαμαρτυρόμενοι για το κλείσιμο της εταιρίας, το οποίο μόνο στο Βέλγιο θα οδηγήσει στην ανεργία περίπου 10 χιλιάδες ανθρώπους. Η εταιρία θα κλείσει ένα μεγάλο εργοστασιο στα περίχωρα της Λιέγης, αλλά έχει ανακοινώσει πως θα κλείσει και άλλα στη Γαλλία.
Ο επιχειρηματίας θα μεταφέρει τα εργοστάσια σε άλλες χώρες, αλλά αρνείται και πρόταση του Βέλγικου κράτους που προτίθεται να το αγοράσει ή να το χρηματοδοτήσει με κάποιο τρόπο, ώστε να αποφευχθούν οι χιλιάδες απολύσεις.
Η πορεία πραγματοποιήθηκε στο Στρασβούργο, κατά τη διάρκεια της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου. Εκπρόσωποι των εργατών επρόκειτο να συναντηθούν με ευρωβουλευτές, όμως η αστυνομία είχε μπλοκάρει την πρόσβαση σε μεγάλη απόσταση από το κτήριο του Ευρωκοινοβουλίου. Ακολούθησε συμπλοκή, κατά την οποία οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων, άλλα όχι μόνο, όπως αποδείχτηκε. Συγκεκριμένα, έγινε χρήση και όπλου τύπου flashball, με αποτέλεσμα ένας εργάτης να τραυματιστεί σοβαρά και να χάσει την όραση από το ένα του μάτι.
Σε αντίδραση του Front des Gauches, με την οποία ο Jean-Luc Mélenchon κατήγγειλε την αγριότητα της αστυνομίας που οδήγησε στον τραυματισμό του διαδηλωτή, η απάντηση της Γαλλικής κυβέρνησης, διά στόματος Υπουργού Δημοσίας Τάξης, ήταν πως "τα συνδικάτα θα πρέπει να αναλύσουν την οργή των εργαζομένων". 

[πηγή]

3. Ισπανία

α. Οικονομικές ατασθαλείες σε μεγάλη εταία catering
Ο αντιπρόεδρος της Ισπανικής Συνομοσπονδίας Επιχειρηματικών Οργανώσεων, Arturo Fernandez, πλήρωνε μέρος του μισθού των υπαλλήλων της εταιρείας του, σύμφωνα με την κατάθεση υπαλλήλων και πρώην υπαλλήλων της εταιρείας του, στον ραδιοφωνικό σταθμό Cadena SER. Η πρακτική αυτή ήταν συστηματική και μπορούσε να φτάσει μέχρι το μισός ποσό του μισθού. Ο Fernandez αρνήθηκε τις παρατυπίες, αν και παραδέχτηκε ότι θα μπορούσαν να έχουν υπάρξει ορισμένες εξαιρέσεις στην εταίρεία του.
Τα ποσά του μαύρου χρήματος κυμαίνονται μεταξύ 100 και 700 ευρώ. Οι εργαζόμενοι αναφέρουν οτι η εταιρεία τους ανάγκαζε να πληρώνονται έτσι και όταν ζήτησαν αυτά τα ποσά να συμπεριλαμβάνονται στην κανονονική μισθοδοσία, η διεύθυνση το αρνήθηκε.
Η εταιρεία του Arturo Fernandez είναι μια αυτοκρατορία στο χώρο του catering, μιας και εξυπηρετεί το Ισπανικό Κοινοβούλιο, το Υπουργείο Οικονομίας, το Υπουργείο Βιομηχανίας, και το Υπουργείο Αμυνας μεταξυ των αλλων.

[πηγή]

β. Ο Mario Draghi στο Ισπανικό Κονγκρέσσο, κεκλεισμένων των θυρών
Βουλευτές της Ενωμένης Αριστεράς κατέγραψαν και ανέβασαν στο youtube την παρέμβαση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Draghi σε συνεδρίαση επιτροπής της Ισπανικής βουλής. Ο λόγος αυτής της ενέργειας ήταν η απόφαση της βουλής να μην επιτρέψει την τηλεοπτική κάλυψη αυτής της συνεδρίασης και να γίνει κεκλεισμέων των θυρών. Αρχικά οι βουλευτές της Ενωμένης Αριστεράς είχαν ανακοινώσει οτι θα κάλυπταν την συνεδρίαση μέσω τουήτερ και μάλιστα είχαν ξεκίνησει τη συζήτηση με χρήστες του κοινωνικου δικττύου για το ποιό θα ήταν το καταλληλότερο hashtag. Και ενώ είχαν ανακοινώσει οτι θα χρησιμοποιούσαν το #OpenDraghi, η κάλυψη μέσω τουήτερ δεν έγινε μιας και με απόφαση της βουλής μπλοκαρίστηκε το σήμα των κινητών στην άιθουσα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης. Ο ίδιος ο Draghi ανέφερε οτι δεν είχε κανένα πρόβλημα με την δημόσια κάλυψη της συνεδρίασης της βουλής και οτι ήταν καθαρά απόφαση Ισπανικού Κοινοβουλίου. Όλα τα κόμματα της Ισπανικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισαν αυτό το γεγονός ως αποτυχία της δημοκρατίας και επέκριναν έντονα το Κυβερνών κόμμα του Μαριανο Ραχοι

[πηγή]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου