Το 2011, η Ολλανδία είχε προτείνει τον λεγόμενο κοινοτικό Επίτροπο αρμόδιο για τη δημοσιονομική πειθαρχία με σκοπό να προκύψει αρμόδιο χαρτοφυλάκιο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον έλεγχο του προϋπολογισμού των κρατών μελών με δημοσιονομικά προβλήματα. Η Γερμανία είχε υποστηρίξει τότε την Ολλανδική πρόταση, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν αρνητικοί. Για καιρό δεν είχαμε ακούσει κάτι γι αυτό το σχέδιο μέχρι πριν από λίγες μέρες, όταν ο νέος επικεφαλής του Eurogroup, Ολλανδος υπουργός Οικονομικών Jeroen Dijsselbloem, ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ιδρύσει υπηρεσία στη Χάγη όπου θα εδρεύει ο European Semester Officer ("Επόπτης Ευρωπαϊκού Εξάμηνου"). Ο επόπτης αυτός δεν θα έχει την ιδιότητα του Επιτρόπου - γι αυτό και δεν χρειάζονται αλλαγές στην Ευρωπαϊκή Συνθήκη - ούτε την αρμοδιότητα να παρεμβαίνει στις αποφάσεις Ολλανδών πολιτικών κι αξιωματούχων αλλά θα πρέπει να έχει επαφές με πολιτικούς και Ολλανδικούς φορείς συμφερόντων και να ενημερώνει ανάλογα τις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με πηγές της Ολλανδικής εφημερίδας Financieele Dagblad, ο γαλλόφωνας Βέλγος οικονομολόγος Jean-Luc Annaert θα αναλάβει στα μέσα Φεβρουαρίου το πόστο αυτό.
Κι άλλες χώρες της ΕΕ έχουν ή θα αποκτήσουν σύντομα έναν μόνιμο Επόπτη Ευρωπαϊκού Εξάμηνου. Για την Ελλάδα, την Ιρλανδία και Πορτογαλία κάτι τέτοιo δεν προβλέπεται γιατί αυτά τα κράτη μέλη υπόκεινται ήδη σε αυξημένο καθεστώς επιτήρησης, μέσω της Τρόικας.
Η πρόθεση είναι όλοι να συνειδητοποιήσουν ότι η παρέμβαση από τις Βρυξέλλες στους εθνικούς προϋπολογισμούς έχει πολύ πιο δεσμευτικό χαρακτήρα απ'ότι τα ίδια τα κράτη νομίζουν. Πέρυσι, η Ολλανδική κυβέρνηση δήλωσε ότι η γνωμοδότηση της Επιτροπής για τον εθινκό προυπολογισμό ήταν μια απλή σύσταση χωρίς δεσμευτικό χαρακτήρα. Γνωστές λένε ότι οι Βρυξέλλες έδειξαν κάποια δυσαρέσκεια σχετικά με αυτές τις δηλώσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου