Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

30 Ιαν 2013

Δελτίο απεργιών και κινητοποιήσεων

UPDATE 

18.30 Δεν απεργούν αύριο τα μέσα σταθερής τροχιάς αλλά οι εργαζόμενοι σε αυτά πραγματοποιούν συγκέντρωση στις 12.00΄ στην πλ. Κοτζιά.

18.15 Το ΠΑΜΕ κατηγορεί τον ΣΚΑΙ για «κατασκευασμένες φωτογραφίες» κ για «ταξικό μίσος προς το συνδικαλιστικό κίνημα» Εν τω μεταξύ, σε συλλήψεις θα μετατραπούν οι 35 προσαγωγές των μελών του ΠΑΜΕ για αντίσταση, φθορές, διατάραξη οικιακής ειρήνης κ εξύβριση.

17.45 Σχετικά με την κινητοποίηση του ΠΑΜΕ:

H κυβέρνηση κατηγόρησε το ΚΚΕ για εισβολή στο Υπουργείο, η ΓΓ του Κόμματος από τη ΓΑΔΑ κάλεσε την κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει το σχετικό βίντεο, ενώ ο Συριζα κατήγγειλε το “οργιο κυβερνητικής καταστολής”, καθώς δυο βουλευτές του επίσης δέχτηκαν την επίθεση της αστυνομίας. Αυτή τη στιγμή (17.45), εκτός από την Αλέκα Παπαρήγα, στη ΓΑΔΑ παρευρίσκονται βουλευτές του ΚΚΕ και 1500 συγκεντρωμένοι. Το ΚΚΕ κατήγγειλε ακόμα πως «ασφαλίτες "μπούκαραν"» στον Ερυθρό Σταυρό για να πάρουν τα στοιχεία των τραυματιών.
=======================================

Σε συνέχεια της επιστράτευσης που επέβαλε η κυβέρνηση στους απεργούς του μετρό την προηγούμενη εβδομάδα, την Κυριακή 27 Ιανουαρίου, η απεργία στα λεωφορεία κ τρόλεϊ κρίθηκε από το Πρωτοδικείο παράνομη. Το απόγευμα της ίδια μέρας οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν έκτακτη συνέλευση. Τελικά, οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ και τα λεωφορεία αποφάσισαν στη συνέλευσή τους να να γίνει η απεργία τους κανονικά, παρά την κύρηξή της ως παράνομης, μέχρι τις 29 Ιανουαρίου, οπότε και πραγματοποιήθηκε νέα συνέλευση που αποφάσισε αναστολή της κινητοποίησης και νέα 24ωρη απεργία στις 31 Ιανουαρίου. .

Εν τω μεταξύ οι εργαζόμενοι στις ΟΣΥ υποστηρίζουν πως η απόφαση του δικαστηρίου ελήφθη ερήμην τους, επειδή η προσφυγή τούς ανακοινώθηκε αργά τη νύχτα.
Παράλληλα, το ΣτΕ απέρριψε το αίτημα των εργαζομένων στο Μετρό (ΣΕΛΜΕ) για έκδοση προσωρινής διαταγής με την οποία θα αναστελλόταν η επίταξη.
Τη στηρίξή του προς τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο μετρό της Αθήνας ανακοίνωσε και το συνδικάτο των εργαζομένων στις δημόσιες συγκοινωνίες του Αμστερνταμ, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως πρόκειται για “κοινό αγώνα”.



Από τη Δευτέρα το πρωί ξεκίνησαν κινητοποιήσεις και οι αγρότες, κλείνοντας την εθνική οδό στο ύψος της Λάρισας με τα τρακτέρ. Την Τρίτη 29 Ιανουαρίου, οι αγρότες κινήθηκαν προς την Αθήνα και πραγματοποίησαν κλείσιμο της εθνικής οδού στη Νίκαια. Οι αγρότες διεκδικούν μειώσεις στις τιμές πετρελαίου και ρεύματος, άτοκα δάνεια για τους φτωχούς αγρότες, πάγωμα της αποπληρωμής των δανείων, αύξηση του πλαφόν για το αφορολόγητο αγροτικό εισόδημα εγγυημένες τιμές για τα προϊόντα, να μη μειωθούν οι συντάξεις και να μην αυξηθεί το όριο συνταξιοδότησης.


Τέλος, σήμερα το πρωί, εργαζόμενοι από το χώρο του ΠΑΜΕ πραγματοποιήσαν διαμαρτυρία μπροστά στο Υπουργείο Εργασίας. Όταν ο Υπουργός αρνήθηκε να τους δεχτεί, αποπειράθηκαν να καταλάβουν συμβολικά το κτήριο, με αποτέλεσμα να επέμβουν τα ΜΑΤ κάνοντας χρήση χημικών, να υπάρξουν συμπλοκές, τέσσερις τραυματισμοί και τουλάχιστον 40 προσαγωγές. Ακολούθησε πορεία αλληλεγγύης στη ΓΑΔΑ.

Την ίδια ώρα, οι σύλλογοι εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Πειραιά πραγματοποίησαν διαμαρτυρία έξω από το Υπουργείο Παιδείας, εξαιτίας νέων μέτρων που σκληραίνουν το εργασιακό καθεστώς των αναπληρωτών: συγκεκριμένα, σύμφωνα με πρόσφατη εγκύκλιο του Υπουργείου, η οποία κρίνεται παράνομη, προβλέπεται απόλυση σε περίπτωση που κάποιος πάρει συνολικά πάνω από 15 μέρες αναρρωτική άδεια.


Τέλος οι μαθητές των μουσικών λυκείων έκαναν συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα, η οποία κατέληξε σε συναυλία, ενάντια στις περικοπές στην εκπαίδευση, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο την ύπαρξη των καλλιτεχνικών και μουσικών σχολείων. Αντίστοιχη διαμαρτυρία έκαναν και οι μαθητές στη Θεσσαλονικη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου