Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

19 Ιαν 2013

Κυβερνώντας μια χώρα με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου

του @doleross

Με 166 "ναι", 123"όχι" και 1 "παρών" το ελληνικό κοινοβούλιο επικύρωσε την Δευτέρα 14 Ιανουαρίου έξι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου καθώς και πρόσθετες τροπολογίες σε ένα "πολυνομοσχέδιο" με την διαδικασία του κατεπείγοντος. Αυτή και μόνο η επείγουσα διαδικασία ήταν ικανή να προκαλέσει την σφοδρή αντίδραση όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης που χαρακτήρισαν την σπουδή της κυβέρνησης ως "κοινοβουλευτικό πραξικόπημα" τονίζοντας ότι έτσι παραβιάζεται το Ελληνικό Σύνταγμα.

Από την πλευρά της η κυβέρνησης και κυρίως οι αρμόδιοι του υπουργείου Οικονομικών ισχυρίστηκαν ότι έπρεπε να ακολουθηθεί αυτή η διαδικασία γιατί οι περισσότερες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου ήταν μέσα στα "προαπαιτούμενα" που ζητούν οι δανειστές της Ελλάδας για να εκταμιεύσουν την δεύτερη δόση του δανείου. Η κυβερνητική πλειοψηφία μάλιστα καταψήφισε την ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε η αντιπολίτευση.

Να σημειώσουμε ότι το ΔΝΤ μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου έδωσε το πράσινο φως για την εκταμίευση του ποσού που του αναλογεί, ενώ το ίδιο αναμένεται να συμβεί και στο Eurogroup που θα συνεδριάσει σε λίγες ημέρες.

Στην διαδικασία του κατεπείγοντος ένα νομοσχέδιο δεν ακολουθεί την συνήθη διαδικασία επεξεργασίας τους στις αρμόδιες επιτροπές της βουλής ούτε διατίθεται ικανός χρόνος συζήτησης από τους βουλευτές των κομμάτων της Βουλής. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο κατατέθηκε την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου (ημέρα ψήφισης του φορολογικού νομοσχεδίου) στην Βουλή και συζητήθηκε για λίγες ώρες στην επιτροπή το Σάββατο το πρωί, ενώ την Δευτέρα άρχισε η συζήτησή του και ψηφίστηκε μόλις σε έξι περίπου ώρες.

Οι "πράξεις νομοθετικού περιεχομένου" είναι υπουργικές ή διυπουργικές αποφάσεις που έχουν ισχύ νόμου και υπογράφονται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας χωρίς να έχουν συζητηθεί και ψηφιστεί στην Βουλή. Η κυβέρνηση οφείλει να φέρεις τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου προς επικύρωση από την Βουλή μέσα σε 40 ημέρες από την δημοσίευση τους στο ΦΕΚ. Οι συγκεκριμένες "πράξεις" τέθηκαν σε ισχύ λίγο πριν τα Χριστούγεννα ως προαπαιτούμενο για να πάρουμε την πρώτη δόση του δανείου από την "τρόικα".

Η "απώλεια της εθνικής κυριαρχίας"

Η σημαντικότερη ίσως διάταξη του πολυνομοσχεδίου που δέχτηκε τα "πυρά" σύσσωμης της αντιπολίτευσης και κυρίως των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν αυτή που επικυρώνει τον όρο του Μνημονίου ΙΙΙ με την οποία η Ελλάδα παραδίδει το δικαίωμα της χώρας να επικαλεστεί την εθνική κυριαρχία στην περίπτωση αναγκαστικής εκτέλεσης (π.χ. κατάσχεση) εις βάρος της περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου, όπως και την αποδοχή του αγγλικού δικαίου.

"Ούτε το δικαιούχο κράτος - μέλος ούτε η Τράπεζα της Ελλάδος ούτε κανένα από τα αντίστοιχα περιουσιακά του στοιχεία εξαιρούνται λόγω εθνικής κυριαρχίας" αναφέρει ο νόμος.

Τα κυβερνητικά κόμματα ουσιαστικά δεν αρνήθηκαν ότι η Ελλάδα παραιτείται από την εθνική της κυριαρχία, αλλά ισχυρίστηκαν ότι το δίκαιο με το οποίο θα γίνει η αναγκαστική εκτέλεση της απόφασης του δικαστηρίου του Λουξεμβούργου θα είναι ελληνικό, οπότε θα προστατευθούν από τους Έλληνες δικαστές (και όχι την κυβέρνηση) η εθνική περιουσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου