Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

13 Ιαν 2013

Αυτοκτόνησε ο 26χρονος προγραμματιστής και ακτιβιστής της ελευθερίας στο διαδίκτυο, Aaron Swartz



Ο 26χρονος προγραμματιστής και ακτιβιστής Aaron Swartz βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμα του στην Νέα Υόρκη την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου. Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στην αυτοκτονία δια απαγχονισμού.

Ο Aaron ήταν από μικρός ένα λαμπρό μυαλό στο χώρο των υπολογιστών και στα 14 του ήταν ένας από τους δημιουργούς του RSS, ένα από τα δημοφιλέστερα εργαλεία στο διαδίκτυο σήμερα για την περιληπτική διάδοση και ανάγνωση υλικού. Το όνομα του έγινε ακόμα πιο γνωστό όταν συνδημιούργησε τον ιστότοπο reddit.com, έναν χώρο όπου χρήστες από όλο τον κόσμο μπορούν να μοιράζονται άρθρα/ειδήσεις ή προσωπικές ιστορίες και μέσω θετικών ή αρνητικών ψήφων από αναγνώστες οι πιο δημοφιλής ιστορίες ανεβαίνουν ή κατεβαίνουν στην αντίστοιχη κατηγορία τους. Το reddit είναι σήμερα ένας από τους κύριους ιστότοπους ανταλλαγής ειδήσεων και συζήτησης επί παντός επιστητού από χρήστες σε όλο τον κόσμο.

Ευαισθητοποιημένος με το ζήτημα της ελεύθερης πρόσβασης στη γνώση ο Aaron είχε ενεργή συμμετοχή σε πολλές ακτιβιστικές δράσεις ενάντια
σε νομοσχέδια ποινικοποιήσης της ελεύθερης διακίνησης έργων στο διαδίκτυο (COICA, SOPΑ και PIPA) και είχε δημιουργήσει τον ιστότοπο Demand Progress σε μια προσπάθεια συντονισμού και κινητοποίησης εκατομμυρίων ακτιβιστών.

Πρόσφατα ο Aaron είχε κατηγορηθεί ότι 'χάκαρε' το δίκτυο του MIT απ'όπου και κατέβασε εκατομμύρια ακαδημαϊκά συγγράμματα για να τα μοιράσει ελεύθερα στο διαδίκτυο. Η δίκη του επρόκειτο να ξεκινήσει τον επόμενο μήνα. Βάση του κατηγορητηρίου που είχε στηθεί εναντίον του από τον εισαγγελέα της Μασαχουσέτης ο Aaron κινδύνευε με ποινή φυλάκισης έως και 35 έτη.

Αξίζει να σημειωθει οτι η υπηρεσία αποθήκευσης συγγραμμάτων, JSTOR, απο την οποία ο Aaron είχε κατεβάσει τα συγγράμματα, απέσυρε την μηνυτήρια αναφορά εναντίον του το 2011 οταν ο ίδιος τους επέστρεψε τα αρχεία. Παρ'ολα αυτά η εισαγγελία της Μασσαχουσέτης συνέχισε τον δικαστικό αγώνα εναντίον του και ηταν ετοιμη να τον στείλει στη φυλακή για το υπόλοιπο της ζωής του.

Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν πως το υπερβολικά αυστηρό κατηγορητήριο και το ύψος της πιθανής ποινής στον 26χρονο ήταν από τους λόγους που τον οδήγησαν στην αυτοκτονία. Ο Alex Stamos, γενικός διευθυντής μιας εταιρείας που δραστηριοποιείται στον χώρο του ηλεκτρονικού εγκλήματος, και ένας από τους μάρτυρες υπεράσπισης του Aaron, δημοσίευσε χθες ένα άρθρο όπου αναλύει τους λόγους για τους οποίους πιστεύει πως το κατηγορητήριο είναι άδικο, εξηγώντας πως λόγω της πολιτικής του MIT που διατηρεί ένα από τα πιο ανοιχτά δίκτυα ανταλλαγής δεδομένων, το κατηγορητήριο ενάντια στον νεαρό προγραμματιστή ήταν εξοντωτικό και άνισο με τις πράξεις του.

Σήμερα πολλοι ακαδημαϊκοί άρχισαν να δημοσιεύουν τα συγγράμματα τους ελεύθερα στο Twitter με το hashtag #pdftribute στη μνήμη του Aaron Swartz σε μια προσπάθεια να γίνει ο θάνατος του αφορμή συζήτησης και προβληματισμού στα θέματα της ελεύθερης πρόσβασης στην γνώση και σε θέματα πνευματικών δικαιωμάτων.

[Update] - αναφορά στην απόσυρση της μήνυσης απο την JSTOR το 2011.

[πηγες]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου