Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

12 Οκτ 2012

Κινητοποίηση ενάντια στη λιτότητα στις Βρυξέλλες


Κινητοποίηση ενάντια στη λιτότητα πραγματοποιήθηκε χτες στις Βρυξέλλες, με αφορμή την ετήσια ημερίδα του think tank Friends of Europe. Το φετινό θέμα της ημερίδας ήταν "Η κατάσταση στην Ευρώπη: ξεφεύγοντας από την ύφεση", και όπως κάθε χρόνο, το event έκλεισε με επίσημο δείπνο. Μεταξύ των συμμετεχόντων στην ημερίδα φιγουράρουν λαμπερά ονόματα του επιχειρηματικού, πολιτικού και χρηματοπιστωτικού κόσμου, όπως ο José.Manuel Barroso, o Hermann Van Rompay, η Emma Bonino, o Mario Monti, ο Yves Leterme, o Joaquin Almunia,  ο George Soros, ο Etienne Davignon, πολλοί ευρωβουλευτές, υπουργοί, ευρωπαίοι επίτροποι κλπ. (πλήρης λίστα εδώ).


Περίπου 600 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν από νωρίς το απόγευμα, έξω από το πολυτελές κτήριο όπου εξελισσόταν η ημερίδα, ακολουθώντας το κάλεσμα των Comités Action Europe, μιας πρωτοβουλίας συνδικαλιστών βάσης και άλλων αγωνιστών. Η κινητοποίηση άκουγε στο όνομα "Banquet des riches" (Το φαγοπότι των πλουσίων) και το πρόγραμμά της περιλάμβανε θέατρο δρόμου, κασερολάδα και μουσικά δρώμενα. 

Οι συγκεντρώμενοι απέκλεισαν διαδοχικά τις τρεις διαφορετικές εισόδους του παλατιού μέσα στο οποίο διεξάγονταν το δείπνο. Τελικά, η αστυνομία τους περικύκλωσε και προέβη σε 150 προσαγωγές (''διοικητικές συλλήψεις''), μεταξύ των οποίων μεταξύ των οποίων, ο Πορτογάλος βουλευτής του Blocco, José Gusmão, συνδικαλιστές και δύο Έλληνες. Η δικαιολογία πως "η συγκέντρωση δεν είχε ζητήσει άδεια και καθώς οι συγκεντρωμένοι κινούνταν εντός μεγάλης λεωφόρου εν ώρα κυκλοφορίας, έθεταν τη ζωή τους σε κίνδυνο".



Οι προσαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι λίγες ώρες αργότερα και σε επίσημη ανακοίνωσή τους, αναφέρουν τα εξής:



"Είναι εξοργιστικό να βλέπουμε τον Thielemans (σ.σ. Δήμαρχος Βρυξελλών) και τους Βρυξελλέζους πολιτικούς να μη διστάζουν να προχωρήσουν σε τόσο αντιδημοκρατικές συλλήψεις. Μεταξύ των διαδηλωτών, υπήρχε μεγάλος αριθμός νέων, εκλεγμένων συνδικαλιστικών εκπροσώπων, οι οποίοι συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στα κρατητήρια με χειροπέδες για αδιευκρίνιστη χρονική διάρκεια. Για άλλη μια φορά γίναμε μάρτυρες της βαρβαρότητας με την οποία η εξουσία επιχειρεί να κάνει κάθε αντίρρηση να πάψει, ασχέτως του πόσο ειρηνική είναι αυτή. Καταδικάζουμε έντονα αυτές τις μεθόδους. Κάνουμε έκκληση για αλληλεγγύη προς τους συλληφθέντες διαδηλωτές και καλωσορίζουμε όλες τις πρωτοβουλίες που στόχο έχουν τον αγώνα ενάντια στη λιτότητα".





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου