Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

19 Οκτ 2012

Σύνοδος Κορυφής: ο Μηχανισμός Επιτήρησης και 147 λέξεις για την Ελλάδα


Σε μια μαραθώνια συνάντηση που κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, οι ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν πως ο Μηχανισμός Επιτήρησης της Ευρωζώνης θα ενεργοποιηθεί εντός του 2013. Επικυρώνοντας τη συμφωνία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου, η χτεσινή Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες στα συμπεράσματά της, επιβεβαιώνει την δημιουργία του μηχανισμού σύμφωνα με τον οποίο οι χρεωμένες τράπεζες θα έχουν απευθείας πρόσβαση σε bail-out χωρίς τη μεσολάβηση των κρατών, και ορίζει τα πρακτικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Συγκεκριμένα, το νομικό πλαίσιο θα πρέπει να έχει διαμορφωθεί μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους, ώστε να ενσωματωθεί στο πλαίσιο λειτουργίας της ΕΚΤ, και να τεθεί ο μηχανισμός σε ισχύ εντός του 2013. Παρόλαυτά, αρκετοί Ευρωπαίοι διπλωμάτες αμφισβητούν τη ρεαλιστικότητα του στόχου, κυρίως επειδή η απόφαση χρειάζεται να επικυρωθεί και από το Ευρωκοινοβούλιο. Από την άλλη, η Γερμανία θεωρεί πως η διαδικασία αυτή θα χρειαστεί μονάχα "λίγους μήνες".
Διαφωνίες υπήρξαν κατά τη συνάντηση μεταξύ κρατών εντός και εκτός ευρωζώνης, καθώς τα δεύτερα αποδοκιμάζουν το γεγονός ότι οτα περιθώρια συμμετοχής τους στις αποφάσεις είναι περιορισμένα, όπως δήλωσε ο François Hollande.
Σε ό,τι αφορά στην Ισπανία, τον Ιούνιο η Γερμανία είχε θέσει ως προϋπόθεση για τη "σωτηρία" των ισπανικών τραπεζών, τη χρήση του Μηχανισμού Στήριξης, γεγονός που θα σήμαινε πως με την εκκίνηση του Μηχανισμού επιτήρησης, το bail-out θα μεταβιβαζόταν από τα "βιβλία" της κυβέρνησης σε εκείνα του μηχανισμού. 'Ομως, κατόπιν η ΕΚΤ έθεσε το ζήτημα σε άλλη βάση, συμφωνόντας να αγοράσει ομόλογα από τις πιεζόμενες χώρες, εφόσον αυτές θα συμφωνούσαν να εφαρμόσουν το πρόγραμμα λιτότητας. 
Ο Μαριάνο Ραχόι, πάντως δήλωσε πως δεν τέθηκε ζήτημα εισόδου της Ισπανίας στο μηχανισμό, ενώ ο Γάλλος Πρόεδρος τόνισε πως "από την Ισπανία εξαρτάται αν θα εφαρμόσει περεταίρω λιτότητα".
Οι ηγέτες της Ευρωζώνης δημοσίευσαν δήλωση σχετική με την Ελλάδα, στην οποία χαιρετίζουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της χώρας και της Τρόικα για την επίτευξη συμφωνίας και δηλώνουν πως θα εξετάσουν τα αποτελέσματα υπό το φως των συμπερασμάτων της Τρόικα και τότε θα λάβουν αποφάσεις. Καλωσορίζουν ακόμα την αποφασιστικότητα με την οποία η Ελλάδα προχωράει με τις μεταρρυθμίσεις, και την ενθάρρυναν να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο, σημειώνοντας πως αυτός είναι απαραίτητος "για να κατοχυρωθεί ανταγωνιστικός ιδιωτικός τομές, ιδιωτικές επενδύσεις και παραγωγικός δημόσιος τομέας, στοιχεία απαραίτητα για την διασφάλισης της θέσης της χώρας στην Ευρωζώνη".
Παράλληλα, στη Σύνοδο συζητήθηκαν και ζητήματα περεταίρω εμβάθυνσης της Ευρωζώνης, στη βάση κατευθυντήριων γραμμών όπως αυτές τέθηκαν από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Hermann Van Rompuy. To χρονοδιάγραμμα αυτό αναμένεται να υιοθετηθεί στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου.  Πάντως οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν πως αν υπάρξει ξεχωριστός προϋπολογισμός για την Ευρωζώνη, αυτός δεν θα πρέπει να λειτουργήσει εις βάρος του προϋπολογισμού των 27.
Ο Hermann Van Rompuy κλήθηκε ακόμη να καταστήσει τις υποχρεώσεις για μεταρρυθμίσεις πιο δεσμευτικές, καθώς οι ηγέτες πρότειναν διμερείς συμφωνίες μεταξύ κρατών και ΕΕ. Όμως ο François Hollande έκρινε πως οι παρούσες αποφάσεις είναι επαρκείς, επανερχόμενος βέβαια στην πάγια γαλλική πρόταση για ευρωομόλογο. Ο Γάλλος Πρόεδρος δήλωσε ακόμη πως "σέβεται απολύτως" την ιδέα της Γερμανίδας Καγκελαρίου για την δημιουργία ενός χαρτοφυλακίου "Υπερ-Επιτρόπου" αρμοδίου για φορολογικά ζητήματα, σημειώνοντας παράλληλα πως "όπως και για το ευρωομολόγο, ένα τέτοιο βήμα προϋποθέτει θεσμικές αλλαγές στη Συνθήκη".
Στα συμπεράσματα της Συνόδου, πάντως, οι ηγέτες δεν παρέλειψαν να αναφερθούν και στην ευγνωμοσύνη που νιώθουν για την απονομή του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης, το οποίο υπογραμμίζει τη συμβολή της ΕΕ και των πολιτών της στην διαδικασία προώθησης της ειρήνης, της συμφιλίωσης, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δηλώνουν ακόμη πως έχουν συνείδηση των ευθυνών με τις οποίες τους επιφορτίζει μια τέτοια διάκριση.
EΕπόμενη Σύνοδος έχει προγραμματιστεί για τις 22 Νοεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου