Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

26 Σεπ 2012

Liveblogging: Κάλυψη κινητοποιήσεων 26/9

Συνεχής κάλυψη κινητοποιήσεων, κατά την 24ωρη απεργία της 26ης Σεπτεμβρίου 2012.
LIVEBLOG
16.45: Έχουν αποχωρήσει και οι τελευταίοι διαδηλωτές. Αποχωρούν και οι δυνάμεις της αστυνομίας. Οι δρόμοι στο Κέντρο έχουν δοθεί κανονικά στην κυκλοφορία. Όλοι οι σταθμοί του μετρό είναι ανοικτοί.
Σύμφωνα με υπολογισμούς των απεργών, σήμερα στην Αθήνα συγκεντρώθηκαν περισσότεροι από 100.000 πολίτες.

16.30: Περίπου 200 άτομα βρίσκονται έξω από τη ΓΑΔΑ για να διαμαρτυρηθούν για τις 100 και πλέον προσαγωγές. Ηρεμία επικρατεί στα Εξάρχεια.
Από στοιχεία της ΕΛΑΣ και του ΕΚΑΒ: 104 προσαγωγές, 25 συλλήψεις, 3 πολίτες και 8 αστυνομικοί τραυματίες.

16.15: Ελάχιστος κόσμος απομένει στην πλατεία Συντάγματος και απωθείται από τις δυνάμεις των ΜΑΤ. Αναφέρονται μικρές λογομαχίες με αστυνομικούς.΄(Φωτό: @Stathisgr)

15.45: Δημοσιογράφος της εφημερίδας "Έθνος" που είχε προσαχθεί νωρίτερα λόγω αντιασφυξιογόνου μάσκας που έφερε μαζί του, απελευθερώθηκε μετά από παρέμβαση της ΠΟΕΣΥ-ΕΣΗΕΑ.

15.15: Οι αστυνομικές επιχειρήσεις έχουν επεκταθεί ακόμη περισσότερο. Συγκέντρωση μεγάλου αριθμού ΜΑΤ στο σταθμό "Ακρόπολη" του μετρό. Επίσης, δυνάμεις βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην περιοχή των Εξαρχείων. Νωρίτερα, μοτοπορεία είχε εμποδιστεί από την αστυνομία να περάσει από το ύψος των Στύλων Ολυμπίου Διός με κατεύθυνση προς Σύνταγμα.

15.10: Τα μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ, της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και των πρωτοβάθμιων σωματείων έχουν απομακρυνθεί προς την Πανεπιστημίου. Ελάχιστος κόσμος έχει απομείνει μπροστά από τα κάγκελα, έξω από το κοινοβούλιο. (Φωτό: @ypopto_mousi)


15.00: Eπέκταση των επιχειρήσεων με ελέγχους -και ενδεχομένως προσαγωγές- από τις ομάδες ΔΕΛΤΑ και ΔΙΑΣ στην Ομόνοια, στα στενά της Πλάκας και το Μοναστηράκι. Η πλατεία Συντάγματος είναι απροσπέλαστη λόγω δακρυγόνων.

14.50: Μπλοκ στης εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς στην Αμαλίας. Εκείνο της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ κινήθηκε μέσω Ξενοφώντος προς την λ. Αμαλίας και μετά μπροστά από τη Βουλή. Καταγγελίες για αναίτια ρίψη χημικών σε συγκεντρωμένους που δεν συμμετείχαν σε επεισόδια, καθώς και για ξυλοδαρμό γυναίκας από τα ΜΑΤ. Προσαγωγές γίνονται στην Πανεπιστημίου από άνδρες της ομάδας ΔΕΛΤΑ.

14.30: Επέκταση των επεισοδίων στην πλατεία Συντάγματος. Πέτρες, δακρυγόνα και κρότου λάμψης σε Όθωνος, Ερμού και λεωφόρο Αμαλίας, μπροστά από το κοινοβούλιο. Ο κόσμος απωθείται προς την Πανεπιστημίου. Αναφορές για φωτιά σε δέντρο του Εθνικού Κήπου δίπλα στη βουλή.

Φωτογραφία από την πορεία των σωματείων στη Θεσσαλονίκη (έχει ολοκληρωθεί) - @NTsirabidis

14.25: Μπλοκ των Αντιεξουσιαστών έχει φτάσει στην πλατεία Συντάγματος. Μολότοφ στη γωνία Καραγιώργη Σερβίας και ρίψεις χημικών από την Αστυνομία μέσα στην πλατεία.

14.15: Έπεσαν τα πρώτα δακρυγόνα στο Σύνταγμα. Επισήμανση: για πρώτη φορά βρίσκονται στη διάθεση της αστυνομίας υδροφόρες προκειμένου να χρησιμοποιηθούν εναντίον των διαδηλωτών, εφόσον χρειαστεί, σύμφωνα με τον υπ. προστασίας του πολίτη, Νίκο Δένδια. (Βίντεο: @ypopto_mousi)



13.55: Κινητικότητα των ΜΑΤ στην πλατεία Συντάγματος, με μάσκες και ατομικές "φυσούνες". Ξενοφώντος από Ζάππειο και από Ακαδημίας προς Σύνταγμα. Προηγουμένως σημειώθηκε μικρή συμπλοκή στο μπλοκ της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, όταν ομάδα κουκουλοφόρων προσπάθησε να εισχωρήσει.

13.40: (από Twitter) Η πορεία στο Κέντρο εκτείνεται σε μεγάλη έκταση. Εργαζόμενοι στα νοσοκομεία βρίσκονται στο Σύνταγμα. Στη Σταδίου το μπλοκ εργαζομένων στη ΔΕΗ. Στον ίδιο σημείο ομάδα με τύμπανα. Επίσης, κόσμος συγκεντρωμένος στην Όθωνος και τη Μητροπόλεως.

13.30: Οι δυνάμεις της αστυνομίας στο "φράχτη" και την Βουλή προετοιμάζονται για σύγκρουση. Φορούν αντιασφυξιογόνες και παρατάσσονται. (φωτό: Μάκης Συνοδινός)

13:20: Οι κλωτσιές και τα μπουκάλια στο "φράχτη" της Βασ.Σοφίας κινητοποιούν δυνάμεις των ΜΑΤ. Συγκέντρωση διμοιριών στο σημείο. (φωτό: @Dimitra.A)

13.00: Το μπλοκ των συνδικαλιστών ΠΟΕ-ΟΤΑ βρίσκονται μπροστά στα "λουλουδάδικα" της Βασ. Σοφίας. Εκεί έχει τοποθετηθεί ο νέος "φράχτης" της αστυνομίας από πλέξιγκλας, στον οποίο κάποιοι από τους συγκεντρωμένους πετούν μπουκάλια. Σταδίου και Κολοκοτρώνη, εργαζόμενοι στα νοσοκομεία. Η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην Πατησίων.

12.15: Πυκνώνει ο κόσμος στην πλατεία Συντάγματος. Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 30.000 κόσμο στις συγκεντρώσεις του κέντρου της Αθήνας:

12.10Επιχειρήσεις της αστυνομίας σε τοπικές συγκεντρώσεις σε Ζωγράφου, Δάφνη και Παγκράτι. Αναφορές για προσαγωγές και συγκρούσεις.

12.00: Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ στην περιοχή της Αθήνας έχουν γίνει 5 προσαγωγές. Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας, στο μπλοκ του ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκαν 10.000 κόσμος, ενώ από 2.500 βρίσκονται στο Μουσείο και το Πεδίον του Άρεως.
Εικόνα από τους συγκεντρωμένους στην περιοχή του Μουσείου. Μεγάλη προσέλευση:

11.50: Η κεφαλή της πορείας του ΠΑΜΕ φτάνει στην πλατεία Συντάγματος.

11.40: Θεσσαλονίκη. Η πορεία του ΠΑΜΕ από το άγαλμα Βενιζέλου προς οδό Εθν.Αμύνης ξεκίνησε. Πάνω από 4.000 ο κόσμος.

11.30: Αναφορές για προληπτικές προσαγωγές σε διάφορα σημεία του λεκανοπεδίου, όπου γίνονται συγκεντρώσεις.

11.25: Ξεκίνησε η πορεια του ΠΑΜΕ απο Ομόνοια προς Βουλη. Γύρω στους 15.000 κόσμος. Η Αλέκα Παπαρηγα στην κεφαλή της πορείας.

11.00: Εκατοντάδες κόσμος στο σταθμό Μοναστηράκι του μετρό (η αστυνομία έχει κλείσει τους σταθμούς «Σύνταγμα» και «Πανεπιστήμιο» ως τη λήξη των συγκεντρώσεων)
Τα συνδικάτα έχουν καλέσει τους εργαζομένους σε συλλαλητήριο στις 11:00 το πρωί στο Πεδίον του Άρεως, ενώ το ΠΑΜΕ πραγματοποιεί συγκέντρωση στις 10:30 στην Ομόνοια.

ΑΠΕΡΓΟΥΝ
Στην απεργία συμμετέχουν δημόσιοι υπάλληλοι, εργαζόμενοι σε εφορίες, τελωνεία, πολεοδομίες, νομαρχίες, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στις ΔΕΚΟ, εφοριακοί, καθηγητές, δάσκαλοι και πανεπιστημιακοί, έμποροι, δικηγόροι, μηχανικοί, τραπεζοϋπάλληλοι, ενώ οι επαγγελματικές ενώσεις των εμπόρων και των επαγγελματοβιοτεχνών, αποφάσισαν το κλείσιμο των επιχειρήσεων και των καταστημάτων, από το πρωί έως τις 3.00 το μεσημέρι.
Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα νοσοκομεία της χώρας καθώς στην απεργία συμμετέχουν νοσοκομειακοί γιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό και ΕΚΑΒ ενώ απεργούν και οι εργαζόμενοι στα κέντρα υγείας. Κλειστά θα παραμείνουν και τα πρατήρια εμπόρων καυσίμων, καθώς συμμετέχουν και οι βενζινοπώλες.
Τα λεωφορεία, τα τρόλεϊ, το μετρό (ΑΜΕΛ) και ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος (ΗΣΑΠ) θα εκτελούν δρομολόγια από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, αφού το προσωπικό θα προχωρήσει σε στάσεις εργασίας από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 9 το πρωί και από τις 9 το βράδυ μέχρι και τη λήξη του ωραρίου. Το Τραμ θα εκτελεί δρομολόγια από τις 06.00 το πρωί έως τις 24.00 το βράδυ. Παράλληλα, 24ωρη απεργία θα πραγματοποιήσουν και οι σιδηροδρομικοί, με αποτέλεσμα να μην εκτελούνται τα δρομολόγια του Προαστιακού σιδηροδρόμου, αλλά και το μετρό κατά την λειτουργία του, θα έχει τερματικό σταθμό την Δουκίσσης Πλακεντίας και δεν θα φθάνει αεροδρόμιο.
Στάση εργασίας πραγματοποιούν και οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας από τις 10.00 έως τις 13.00. 
Στάση εργασίας μεταξύ 11.00 και 15.00 πραγματοποιούν και οι δημοσιογράφοι, με εξαίρεση τον χρόνο που θα αφιερωθεί στην κάλυψη των κινητοποιήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου