Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

23 Σεπ 2012

Το Ευρωκοινοβούλιο απεμπλέκει τη χρηματοδότηση για τις Επιτροπές εμπειρογνωμών της Κομισιόν


Η Επιτροπή Προΰπολογισμού του Ευρωκοινοβουλίου απελεύθερωσε την Πέμπτη (20 Σεπτεμβρίου) 2 εκατ. Ευρώ για τη χρημαοδότηση των Επιτροπών εμπειρογνωμώνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αφού η τελευταία δεσμεύτηκε (μόνο προφορικά) να ορίσει κάποιες επιπλέον κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τη διαφάνεια. 
Οι συμβουλευτικές αυτές επιτροπές, που επιλέγονται από την Επιτροπή, συμβάλλουν στη σχηματοποίηση της νομοθεσίας.
Αλλά ΜΚΟ που υπερασπίζονται τη διαφάνεια και κάποιοι ευρωβουλευτές έχουν εδώ και καιρό εκφράσει την ανησυχία τους σχετικά με τη μυστικότητα που περιβάλλει αυτές τις επιτροπές, σημειώνοντας πως πολλοί από τους επωνομαζόμενους «εμπειρογνώμονες» είναι στην πραγματικότητα λομπίστες πολυεθνικών εταιριών.
«Ομάδες που υπερασπίζονται το δημόσιο συμφέρον δεν εκπροσωπούνται επαρκώς –με αποτέλεσμα να έχουμε νομοθεσία φιλική προς τις εταιρίες, που δεν καταφέρνει να προστατεύει τα ευρύτερα συμφέροντα της κοινωνίας», ανέφερε πρόσφατα ο Γιώργος Βασσάλος από τη ΜΚΟ «Παρατηρίο της Ευρώπης των Πολυεθνικών».
Μια άλλη ομάδα υπέρ της διαφάνειας, το Alter-EU, διαπίστωσε ότι οι μεγάλες εταιρίες καταλαμβάνουν τα δύο τρίτα των συμβουλευτικών επιτροπών στο τμήμα επιχειρήσεων της Επιτροπής.
Η μη ισορροπημένη σύνθεση των επιτροπών μαζί με την έλλειψη διαφάνειας οδήγησε τους ευρωβουλευτές στο να παγώσουν τη χρηματοδότηση το Νοέμβριο του 2011.
Το Ευρωκοινοβούλιο λέει πως η Επιτροπή θα έπρεπε να απαγορεύει ομάδες μονόπλευρων συμφερόντων να κυριαρχούν σε οποιαδήποτε επιτροπή και έκανε έκκληση για ενιαία κριτήρια επιλογής σε όλε τις υπηρεσίες της Επιτροπής.
Οι Ευρωβουλευτές ακόμα θέλουν να αποκλείσουν τους λομπίστες και τα στέλεχη των πολυεθνικών από όλες τις επιτροπές εμπειρογνωμόνων.
Λένε ακόμη πως οι πληροφορίες σχετικά με τα μέλη, τις ημερήσιες διατάξεις, τα πρακτικά των συναντήσεων και αντίγραφα των εγγράφων θα πρέπει να είναι διαθέσιμα online για το ευρύ κοινό.
Η Επιτροπή νωρίτερα φέτος προχώρησε στη διατύπωση κάποιων προτάσεων, που όμως δεν ήταν επαρκείς για ικανοποιήσουν τους ευρωβουλευτές που είχαν παγώσει τον προϋπολογισμό.
Ο αρμόδιος Επίτροπος Maros Sefcovic τοποθετήθηκε ενώπιον των Ευρωβουλευτών στις 11 Σεπτεμβρίου.
Τους διαβεβαίωσε για την δέσμευσή του «να διορθώσει τις εναπομείνασες ανισορροπίες ως προς τη σύνθεση των επιτροπών» αλλα και να αποκαταστήσει οποιεσδήποτε πιθανές περιπτώσεις «σύγκρουσης συμφερόντων». Ειπε ακόμη πως θα δημοσιεύονται τα περισσότερα από τα έγγραφα.
Αλλά ό Sefcovic προειδοποίησε ότι, χωρίς την απαραίτητη χρηματοδότηση, οι νομοθετικές πρωτοβουλίες θα υπονομευθούν.
«Ειλικρινά πιστεύθω πως το Ευρωκοινοβούλιο θα συμφωνήσει στην άρση της επιφύλαξής του για τον προϋπολογισμό, γεγονός το οποίο υπάρχει κίνδυνος να έχει επιζήμια επίδραση στη λειτουργία των επιτορπών εμπειρογνωμόνων, αλλά ακόμα και στη διαδικασία παραγωγής πολιτικής», σημείωσε ο Sefcovic σε μια επιστολή δημοσιευμένη στην ιστοσελίδα του.
Από την πλευρά του ο Ολλανδός ευρωβουλευτής της αριστεράς Dennis de Jong δήλωσε στον EUobserver ότι οι δυο πλευρές δεν συνεργάζονται.
«Θα έπρεπε να είμαστε σε θέσει να τον εμπιστευόμαστε», είπε, αναφερόμενος στις πρόσφατες συνομιλίες που είχε με τον Sefcovic και τη Γενική Γραμματέα της Επιτροπής, Catherine Day.
Επίσημες συνομιλίες μεταξύ των Ευρωβουλευτών και του αντιπροέδρου προγραμματίζονται για τις επόμενες εβδομάδες. Οι δυο πλευρές θα συζητήσουν τις δεσμέσεθς της Επιτροπής για να αυξηθεί η διαφάνεια.
Στον Sefcovic κατατέθηκε επίσης μια μακρά λίστα με ενστάσεις και διαμαρτυρίες των ΜΚΟ. Ο De Jong είπε στην Επιτροπή πως θα πρέπει να τις επεξεργαστεί «μία προς μία».
Σημείωσε για παράδειγμα πως η Επιτροπή έχει ήδη συμφωνήσει επί της ουσίας στο ότι όποιος εγράζεται για μια εταιρία που θα επηρρεαστεί άμεσα από κάποια νομοθετικήξ πράξη δεν μπορεί να είναι «ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας».
«Αν για κάποιο λόγο ανακαλύψουμε μετά από μερικούς μήνες πως ο διάλογος δεν αποφέρει τα σωστά αποτελέσματα, δεν θα διστάσουμε να δεσμέυσουμε ξανά μελλοντικές χρημαρτοδοτήσεις», είπε ο De Jong.
O επόμενος προϋπολογισμός που θα αφορά στις επιτροπές εμπειρογνωμόνων είναι προγραμματισμένος για το 2014. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου