Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

15 Ιουλ 2012

Φιάσκο η ασφάλεια στο Λονδίνο λίγο πριν την τελετή έναρξης: o Βρετανικός στρατός θα καλύψει το κενό της εταιρίας G4S


Σάλος έχει προκληθεί στην Αγγλία μετά από τη δήλωση αδυναμίας της εταιρείας security των Ολυμπιακών αγώνων G4S να τηρήσει τους όρους του συμβολαίου της.

H G4S ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δε θα μπορέσει να παραδώσει εγκαίρως τους 13.700 ειδικούς φρουρούς και 3.000 εθελοντές που σύμφωνα με το αρχικό συμβόλαιό της αξίας 361 εκατομμυρίων ευρώ θα είχαν μεταξύ άλλων την ικανότητα να εντοπίζουν βόμβες και να υποδέχονται τουρίστες. Μόλις 4.000 φρουροί είναι επαρκώς εκπαιδευμένοι για τους αγώνες που ξεκινούν στις 27 Ιουλίου ενώ ήδη χιλιάδες αθλητές και εθνικές αντιπροσωπείες καταφθάνουν στο Λονδίνο. 

Ο Βρετανικός τύπος βρίθει από καταγγελίες προσωπικού για ανεπαρκή εκπαίδευση καθώς και οργανωτική προχειρότητα από τη μεριά της G4S.


Η εταιρεία ενδέχεται να χάσει τουλάχιστον 60 εκατομμύρια ευρώ από το αρχικό της συμβόλαιo ενώ η αξία των μετοχών της έχει πέσει κατακόρυφα.


Κριτική ασκείται και στην Υπουργό Εσωτερικών Theresa May καθώς πηγές αναφέρουν ότι το υπουργείο της είχε προειδοποιηθεί για τα προβλήματα στον τομέα της ασφάλειας των αγώνων πριν 10 μήνες σε απόρρητη έκθεση.


Οι αποκαλύψεις για το φιάσκο αυξάνονται ώρα με την ώρα με πιο πρόσφατη τη δήλωση του εκθεσιακού κέντρου ExCeL που θα φιλοξενήσει σειρά αθλημάτων κατά τη διάρκεια των αγώνων, ότι είχε ενημερώσει την οργανωτική επιτροπή των αγώνων Locog για τα προβλήματα της G4S εδώ και μήνες.


Σύμφωνα με την εφημερίδα Independent, η G4S κέρδισε το συμβόλαιο με τη Locog μετά από πρόταση χαμηλότερη κατά 25% από την αμέσως πιο οικονομική προσφορά.


Ήδη ανακοινώθηκε ότι ο Βρετανικός στρατός θα καλύψει το κενό προσωπικού της G4S με 3.500 επιπλέον στρατιώτες, πολλοί από τους οποίους θα επιστρέψουν επειγόντως από το Αφγανιστάν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Ο CEO της εταιρείας Nick Buckles, ο οποίος παραμένει στη θέση του, ισχυρίστηκε πως έμαθε για τα εν λόγω προβλήματα μόλις πριν μερικές μέρες. O Buckles θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις σε εξεταστική επιτροπή της Βρετανικής βουλής την ερχόμενη εβδομάδα.

Εν τω μεταξύ, κάτοικοι του ανατολικού Λονδίου προσέφυγαν σε δικαστήριο εναντίον του στρατού σε σχέση με την πρόθεσή του να εγκαταστήσει αντιπυραυλικό σύστημα στην ταράτσα πολυκατοικίας κατά τη διάρκεια των αγώνων. Το δικαστήριο απεφάνθη υπέρ του στρατού, με το σκεπτικό ότι οι πύραυλοι δεν αποτελούν απειλή για τους κατοίκους.


Να σημειωθεί ότι το κόστος των αγώνων υπολογίζεται να ανέλθει στα 14 δις ευρώ, ενώ αποτελεί ήδη την μεγαλύτερη κινητοποίηση σωμάτων ασφαλείας στην ιστορία της Βρετανίας με σύνολο 50.000 στρατιωτών, αστυνομίας και ειδικών φρουρών. Πρόσφατη έρευνα δείχνει πως μόνο 44% των Βρετανών πιστεύει ότι η χώρα τους έπρεπε να είχε φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς αγώνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου