Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

29 Ιουν 2012

Σύνοδος Κορυφής: Ανακεφαλαιοποίηση από ESM

Με μικρά αλλά αξιοσημείωτα οφέλη για την περιφέρεια, οι αποφάσεις στις οποίες κατέληξαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατά τη διάρκεια της χθεσινής Συνόδου Κορυφής. Πιο συγκεκριμένα αποφασίστηκε η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών απευθείας από το μηχανισμό σταθερότητας ESM. Επίσης τα ταμεία στήριξης της ευρωζώνης θα μπορούν να χρησιμοποιούνται για τη σταθεροποίηση των αγορών ομολόγων, χωρίς να εξαναγκάζονται οι χώρες που συμμορφώνονται προς τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ να υιοθετούν επιπλέον μέτρα λιτότητας ή οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Η συμφωνία για την ανακεφαλαιοποίηση από τον ESM, σημαίνει στην πράξη ότι τα κεφάλαια που θα τροφοδοτούν τις τράπεζες δεν θα αυξάνεται το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας-μέλους. Επιπλέον, κατόπιν έντονης πίεσης της Ιταλίας και της Ισπανίας, η γερμανική εμμονή στη δημοσιονομική λιτότητα υποχώρησε, καθώς αποφασίστηκε ότι τα ταμεία στήριξης της ευρωζώνης θα μπορούν να χρησιμοποιούνται για τη σταθεροποίηση της αγοράς ομολόγων, χωρίς να απαιτείται οι χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα δημοσιονομική εξυγίανσης να παίρνουν πρόσθετα μέτρα. Πριν από αυτήν την απόφαση ο ιταλοϊσπανικός άξονας απείλησε ότι δεν θα συναινέσει στο υπό διαμόρφωση Σύμφωνο Σταθερότητας. Τέλος, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν σε ένα αναπτυξιακό πακέτο συνολικού ύψους 120 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα, αποφασίστηκε η κεφαλαιακή ενίσχυση 10 δισ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.


Ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν να αλλάξουν τους όρους της επικείμενης διάσωσης των ισπανικών τραπεζών και να επιτρέψουν στην Ιταλία να αντλήσει από τα ταμεία στήριξης της ευρωζώνης για να μειώσει τα κόστη δανεισμού της.


Ο Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε πολύ «ικανοποιημένος» από τη συμφωνία, λέγοντας ότι αυτή είναι πολύ σημαντική για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ζώνης του ευρώ. Από την πλευρά της Ελλάδας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, είχε ολιγόλεπτες συναντήσεις με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον. Ο κ.Παπούλιας τόνισε ότι τα κράτη-μέλη που καλούνται να εφαρμόσουν μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας υπόκεινται σε ανυπόφορες πιέσεις, ενώ επισήμανε -ειδικά για την Ελλάδα- ότι η κατανομή κονδυλίων θα πρέπει να βασίζεται στα πιο πρόσφατα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας, τα οποία απεικονίζουν την πραγματική κατάσταση (και όχι του 2008, όπως γίνεται σήμερα). Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε επίσης στον υψηλό δείκτη ανεργίας, ιδιαίτερα για τους νέους στην Ελλάδα.


Αξίζει να σημειωθεί, στο περιθώριο των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής, ότι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Βήματος, το «δωράκι της κυβέρνησης προς την τρόικα ώστε να εξασφαλίσει καλύτερους όρους για τη συζήτηση που θα ξεκινήσει για τροποποίηση του μνημονίου» είναι ένα «ευρύ πακέτο αποκρατικοποιήσεων αλλά και λουκέτο ή συγχωνεύσεις σε πάρα πολλούς φορείς του δημοσίου»

Αμέσως μετά τις ανακοινώσεις Ρομπάι και Μπαρόζο για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τους μηχανισμούς στήριξης, η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου σκαρφάλωσε πάνω από τα 1,25.


Πηγές: Alterthess, Το Ποντίκι, Το Βήμα


@galaxyarchis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου