Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

14 Μαΐ 2012

Το δεύτερο μνημόνιο τερματίζει την ισχύ της μετενέργειας


Λήγει σήμερα η ισχύς της μετενέργειας των κλαδικών συμβάσεων που είχαν λήξει ή καταγγελθεί μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου όταν και ψηφίστηκε από τη Βουλή, σύμφωνα με τις προβλέψεις του δεύτερου μνημονίου: «Ρυθμίσεις Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με το Ν.4046-14/02/2012 και Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, Αρ. 6 /28/02/2012».

Με τη λήξη της μετενέργειας οι κανονιστικοί όροι των κλαδικών συμβάσεων παύουν να ισχύουν και διατηρείται μόνο ο βασικός κλαδικός μισθός, ενώ καταργούνται περίπου 70 επιδόματα. Διασώζονται, εφόσον υπάρχουν, τα επιδόματα ωρίμανσης, τέκνων, εκπαίδευσης και βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Επειδή η συγκεκριμένη προσαρμογή αποτελεί νόμο, δεν χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων.

Η κατάργηση της μετενέργειας συμπαρασύρει 152 συμβάσεις που έχουν λήξει και καλύπτουν περίπου 2 εκατομμύρια εργαζόμενους. Παραμένουν ακόμη σε ισχύ 23 κλαδικές ή ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις, όπως των ξενοδοχοϋπαλλήλων και των εργαζομένων στα ΚΤΕΛ, των οποίων η μετενέργεια λήγει από τον Ιούνιο έως και τον Αύγουστο.


Με πληροφορίες από Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο, Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου