Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

26 Μαΐ 2012

Λαγκάρντ: Ώρα πληρωμής για την Ελλάδα

Σε συνέντευξη που έδωσε στον Guardian η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, τονίζει ότι “ήρθε η ώρα πληρωμής για την Ελλάδα”. Χρησιμοποιώντας κυνική γλώσσα, ισχυρίζεται ότι οι Έλληνες γονείς θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους αν η ζωή των παιδιών τους επηρεάζεται από τις περικοπές: “οι γονείς πρέπει να πληρώνουν τους φόρους τους”. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση να ελαφρύνουν οι όροι του πακέτου λιτότητας που έχει επιβληθεί εδώ και δυόμισι χρόνια στη χώρα.

Όταν ερωτήθηκε αν μπορεί να βγάλει από το μυαλό της τις εγκύους που δεν έχουν πρόσβαση στα δημόσια μαιευτήρια και τους ασθενείς που δεν μπορούν να προμηθευτούν φάρμακα σωτήρια για τη ζωή τους, η κ. Λαγκαρντ απάντησε: «Σκέφτομαι περισσότερο τα παιδιά στο σχολείο ενός μικρού χωριού στο Νίγηρα που για να καταφέρουν να παρακολουθήσουν δύο ώρες μαθημάτων την ημέρα, θα πρέπει να μοιράζονται μία καρέκλα ανά τρία, και παρόλα αυτά είναι πρόθυμα να κατακτήσουν τη γνώση. Τα έχω στ μυαλό μου όλη την ώρα. Διότι θεωρώ ότι αυτά χρειάζονται περισσότερο τη βοήθειά μας παρά οι άνθρωποι στην Αθήνα».

Περιμένοντας την οικονομική κρίση να κάνει τον κύκλο της, η Κ. Λαγκάρντ προσθέτει: «Σε ό,τι αφορά την Αθήνα, πιστεύω ότι οι άνθρωποι εκεί προσπαθούν να αποφύγουν τους φόρους όλη την ώρα», συνδέοντας το πρόβλημα των ελλείψεων στις δημόσιες υπηρεσίες με το “συνήθειο” των ελλήνων πολιτών να μην πληρώνουν τους φόρους τους. «Θεωρώ ότι πρέπει να αλληλοβοηθηθούν» συμπληρώνει. Κι  όταν ερωτάται το “πώς”, διευκρινίζει: «πληρώνοντας τους φόρους τους».
Ο δημοσιογράφος επιμένει σε διευκρίνιση, για το αν εννοεί ότι οι Έλληνες και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι πέρασαν καλά τα προηγούμενα χρόνια και τώρα πρέπει να πληρώσουν το λογαριασμό, για να πάρει την ξεκάθαρη απάντηση: «Έτσι ακριβώς».

Στη συνέντευξή της, η κα. Λαγκαρντ επισημαίνει ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να λάβει πιο ήπια συμπεριφορά από το ΔΝΤ, σε σχέση με οποιαδήποτε φτωχή χώρα του αναπτυσσόμενου κόσμου και πως το Ταμείο δεν έχει καμία δυσκολία να επιβάλει σκληρές συνθήκες σε ένα πλούσιο έθνος.
«...διότι αυτός είναι ο σκοπός της χρηματοδότησης και δουλειά μου είναι να λέω την αλήθεια, σε όλους. Και σας λέω, ότι κάποιες φορές είναι δυσκολότερο να λες σε κυβερνήσεις χωρών με χαμηλό εισόδημα, όπου οι άνθρωποι ζουν με 3, 4 ή 5 χιλιάδες δολάρια το χρόνο, να ισχυροποιήσουν τα δημοσιονομικά τους και να μειώσουν τα ελλείμματά τους. Γιατί γνωρίζω τι σημαίνει αυτό στα προγράμματα δημόσιας υγείας και υποστήριξης των φτωχών στρωμάτων. Εκεί έχει πολύ μεγαλύτερες επιπτώσεις».

Η σκληρή αυτή συνέντευξη της Κριστίν Λαγκάρντ, έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά ανάλογης κυνικότητας δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων. Ο Γιούργκεν Φίτσεν, επικεφαλής της Ντόιτσε Μπανκ, περιέγραψε την Ελλάδα ως «ένα αποτυχημένο κράτος, ένα διεφθαρμένο κράτος». Ο αντιπρόεδρος της βελγικής κυβέρνησης, D.Reynders, σημειώνει ότι θα ήταν «σοβαρό επαγγελματικό λάθος» αν οι κεντρικές τράπεζες και οι εταιρείες δεν προετοιμάζονται για μία έξοδο από την Ευρωζώνη.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, προτείνει το μοντέλο ιδιωτικοποιήσεων και εκσυγχρονισμού που ακολουθήθηκε στην πρώην Ανατολική Γερμανία, αμέσως μετά την συνένωση με τη Δυτική Γερμανία. Όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για όσα ευρωπαϊκά κράτη πλήττονται από την κρίση. Σε ένα προσχέδιο έξι σημείων, η κ.Μέρκελ προτείνει μαζικές ιδιωτικοποιήσεις και ειδικές εμπορικές ζώνες όπου θα ισχύει διαφορετικό καθεστώς για τα εργασιακά δικαιώματα και τη φορολογία των επιχειρήσεων. Αυτές οι δηλώσεις, έρχονται ταυτόχρονα με την είδηση ότι η τοπική κυβέρνηση της Καταλωνίας θα χρειαστεί οικονομική βοήθεια από την Μαδρίτη, προκειμένου να μην οδηγηθεί σε πτώχευση, ενώ η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε και επίσημα ότι θα χρειαστούν 19 δισ. ευρώ για την αναχρηματοδότηση μίας μόνο τράπεζας της χώραςη, της Bankia.

Πηγή: Guardian

@Galaxyarchis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου