Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

19 Μαΐ 2012

Πλήθος εκδηλώσεων στα μουσεία με αφορμή την Ημέρα και Νύχτα Μουσείων 2012

Απο artnews.gr
Με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Μουσείων (18 Μαΐου) και την Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων (19 Μαΐου), τα μουσεία όλης της χώρας γιορτάζουν, με πλήθος εκδηλώσεων, δραστηριοτήτων για παιδιά και μεγάλους και ξεναγήσεων στις εκθέσεις τους, με ελεύθερη την είσοδο για το κοινό.
Στην Αθήνα:
Τη σημερινή ημέρα γιορτάζει το Μουσείο Ακρόπολης με ατμοσφαιρικές μουσικές εκδηλώσεις στον εξώστη του δευτέρου ορόφου με θέα την Αίθουσα των Αρχαϊκών Αγαλμάτων και με ελεύθερη είσοδο για όλους (ανοιχτά από τις 8 π.μ. έως τις 10 μ.μ. και το εστιατόριο έως τα μεσάνυχτα), ενώ αύριο το βράδυ θα παραμείνει ανοιχτό από τις 8 π.μ. έως τα μεσάνυχτα (ελεύθερη είσοδος από τις 8 μ.μ. έως τα μεσάνυχτα). Στις 9:30 μ.μ. στον προαύλιο χώρο του Μουσείου, η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων θα ερμηνεύσει τις τελευταίες συμφωνίες των W. A. Mozart και F. J. Haydn, δύο εκ των σημαντικότερων εκπροσώπων του μουσικού κλασικισμού.
Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης θα πραγματοποιήσει αύριο, από τις 18:30 έως και τα μεσάνυχτα, ξεναγήσεις στις μόνιμες συλλογές του καθώς και στην περιοδική έκθεση του Γιάννη Κουνέλλη.  Παράλληλα, ένα ιδιαίτερο Pecha Kucha θα μεταφέρει τους επισκέπτες στον κόσμο των μουσείων, αποκαλύπτοντας διαφορετικές πτυχές της
λειτουργίας ενός μουσείου. Η βραδιά συμπληρώνεται με μουσική, ποτό και συζήτηση στον κήπο του Μουσείου. Όλοι οι επισκέπτες του μουσείου θα έχουν τη δυνατότητα να φωτογραφήσουν τα αγαπημένα τους εκθέματα, σημεία και χώρους και να ανεβάσουν τις φωτογραφίες τους στο Twitter του μουσείου, δημιουργώντας ένα μοναδικό άλμπουμ. Την Κυριακή 20 Μαΐου το μουσείο θα είναι στη διάθεση των παιδιών. Με την ευκαιρία της Ημέρας των Μουσείων θα δημιουργήσουν έργα στο παιδικό εργαστήριο και θα του δώσουν έτσι χρώμα και μια νέα ταυτότητα, ενώ οι γονείς θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στις μόνιμες συλλογές και την περιοδική έκθεση του Γιάννη Κουνέλλη, να συμμετέχουν σε δραστηριότητες μαζί με τα παιδιά τους, καθώς και να παρακολουθήσουν τη διάλεξη της Κατερίνας Μαγγανά, συμβουλευτικής ψυχολόγου-ψυχοθεραπεύτριας με θέμα «Στο μαγικό κόσμο των παραμυθιών… ζήσαν αυτοί καλά και τα παιδιά καλύτερα!».
Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης θα πραγματοποιήσει σήμερα και αύριο ξεναγήσεις στην έκθεση «SonicTime/λόγος/ήχος/σιωπή», ενώ σήμερα στις 19.30 το απόγευμα θα λάβει χώρα και η περφόρμανς της  Άρτεμις Βασιλοπούλου. Αμέσως μετά, στις 20.30, η Άννα Τσουλούφη-Λάγιου, στο πλαίσιο των συναντήσεων με καλλιτέχνες, θα μιλήσει για την εικαστική της έρευνα με αφορμή το νέο της έργο που παρουσιάζεται στο project room του μουσείου.
Το Μουσείο Μπενάκη θα φιλοξενήσει αύριο στο κτήριο της οδού Πειραιώς συναυλία των  Imam Baildi (ώρα έναρξης 22:30).
Το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη θα έχει σήμερα στις 18:30 και στις 20:30 δωρεάν ξεναγήσεις στην έκθεση του Χρίστου Καρά. Για αύριο, 19 Μαΐου, το πρόγραμμα του ιδρύματος θα έχει ως εξής: Για τους νεότερους επισκέπτες, από 6 έως 12 ετών και τους γονείς τους, πρόκειται να παρουσιαστεί στις 18:30, η θεατρική παράσταση «Ο κώδικας του κοντού δράκου». Στη συνέχεια, o Λόλεκ θα παρουσιάσει στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος ένα ιδιαίτερο ακουστικό σετ με διάφορα τραγούδια του. Παράλληλα, η ομάδα Yelp με εκφραστικό μέσο το ανθρώπινο σώμα και γλώσσα την χορευτική κίνηση, συνδιαλέγεται με το έργο του Χρίστου Καρά, παρουσιάζοντας κινητικές δράσεις στους εκθεσιακούς χώρους. Eπιπλέον, στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή μεταμεσονύχτια προβολή της ταινίας «2001: A Space Odyssey» του Stanley Kubrick σε συνομιλία με τους πίνακες του Χρίστου Καρά. Στο πλαίσιο της βραδιάς συμμετέχει και η ομάδα εικαστικού φωτισμού Beforelight επεμβαίνοντας με χρώμα στον ήδη υπάρχοντα αρχιτεκτονικό φωτισμό του lobby του Ιδρύματος.
Το Μουσείο Άλεξ Μυλωνά–Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης οργανώνει σειρά εκδηλώσεων, προβολών, ξεναγήσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά του δημοτικού, από σήμερα έως και την Κυριακή, με κεντρικό άξονα την περιοδική έκθεση «Rue de l’Ouest 100. Mec Art Graphic 1972» και τη μόνιμη συλλογή του με έργα της γλύπτριας Άλεξ Μυλωνά.
Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, το Δίκτυο Μουσείων και Πολιτιστικών Φορέων του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας σας καλεί να γνωρίσετε τα μέλη του, που βρίσκονται στις γειτονιές της Αθήνας, σε μια κοινή δράση με τίτλο «Αθήνα: Γειτονιές και Μουσεία», που θα διεξάγεται έως την Κυριακή 27 Μαΐου, με αφετηρία το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη (Β. Σοφίας 9 και Μέρλιν 1). Κατά τη διάρκεια της δράσης οι συμμετέχοντες καλούνται να επισκεφθούν 17 φορείς-μέλη του Δικτύου, στο ωράριο λειτουργίας του κάθε φορέα και να απαντήσουν στις ερωτήσεις που θέτει ο κάθε φορέας στο ειδικό έντυπο που θα διατίθεται δωρεάν στο σημείο έναρξης και σε κάθε σημείο επίσκεψης. Για τους συμμετέχοντες-επισκέπτες προβλέπονται, σε ορισμένους φορείς, μειωμένα εισιτήρια, ενώ την Παρασκευή 18 Μαΐου, η  είσοδος σε όλα τα Μουσεία θα είναι δωρεάν.
Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, τιμώμενο μουσείο για το 2012, θα είναι με ελεύθερη είσοδο την Παρασκευή 18, το Σάββατο 19 και την Κυριακή 20 Μαΐου. 
Την Κυριακή 20 Μαΐου το μουσείο διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων για τα παιδιά.
Το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας γίνεται χώρος έμπνευσης για οκτώ καλλιτέχνες και ταυτόχρονα χώρος συνάντησης με τον κόσμο του ΚΕΘΕΑ, της γειτονιάς, της Αθήνας. Το Σάββατο, από τις 18:00 έως τις 24:00 θα πραγματοποιήσει  προβολές βίντεο, ξενάγηση στους εκθεσιακούς χώρους, μουσική και χορός από ομάδες του ΚΕΘΕΑ Διάβαση, ταχυδακτυλουργικά παιχνίδια, εκθέσεις.
 Το Μουσείο Γουναρόπουλου έχει προγραμματίσει για σήμερα και αύριο ξεναγήσεις στο μουσείο, το σπίτι και το εργαστήριο του ζωγράφου Γιώργου Γουναρόπουλου. Το Σάββατο (11.00-12.00) θα πραγματοποιηθεί ομιλία από την ιστορικό τέχνης Διονυσία Γιακουμή με θέμα «Οι απαρχές της μοντέρνας τέχνης στην Ελλάδα μέσα από τη ζωγραφική του Κωνσταντίνου Παρθένη και του Κώστα Μαλέα».
Τέλος, το Μουσείο Ηρακλειδών θα δέχεται το κοινό με ελεύθερη είσοδο από τη 13:00 έως τις 21:00, ενώ το απόγευμα (18:00-20:00) θα γίνει ξενάγηση-παρουσίαση της έκθεσης με θέμα Τέχνη και μαθηματικά: «Γέφυρες και αμοιβαίες εμπνεύσεις». Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ανακαλύψει την αλληλεπίδραση Μαθηματικών, Φιλοσοφίας και Τέχνης, μέσα από τα έργα των M.C. Escher και Victor Vasarely. Αύριο, 20:30-22:00, θα φιλοξενηθεί στο χώρο του μουσείου συναυλία των Encardia.
Στη Θεσσαλονίκη:
Το Μουσείο Φωτογραφίας θα πραγματοποιήσει εκδήλωση με θέμα  «Περιήγηση στη Μέση Ανατολή…στο Μουσείο Φωτογραφίας» (16.00-17.00).
Το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ θα έχει ελεύθερη είσοδος στις εκθέσεις «Σπύρος Παπαλουκάς,  1922 κ.ε.», «Αποτυπώματα Δύο αιώνων: 19ος – πρώτο μισού 20ού», «Ανακύκλωση με Τέχνη. Μην το πετάς» και «Φιλοκαλούμεν μετ’ ευτελείας» του Γιώργου Τσάρα. Ακόμα, από τις 10 το πρωί δράσεις από το εργαστήριο Γλυπτικής της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ με σύνθημα «Αλληλεγγύη – Εξωστρέφεια» και ξενάγηση στις 20:30 στην έκθεση «Αποτυπώματα Δύο αιώνων: 19ος – πρώτο μισού 20ου».
Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, για όλη τη σημερινή ημέρα θα έχει δωρεάν είσοδο στην έκθεση «Τα κινήματα της ρωσικής πρωτοπορίας - Έργα από τη συλλογή Κωστάκη. Αφιέρωμα στην Πρωτοπορία της Πετρούπολης» στο ΚΜΣΤ στη Μονή Λαζαριστών και στην έκθεση «Πέρα από τα όρια του βλέμματος. Caroline May, Φωτεινή Παπαχατζή, Mαρία Πασχαλίδου» στο ΚΣΤΘ στην Αποθήκη Β1.
Το Δημοτικό Μουσείο Κώστα Τσόκλη στην Τήνο συμμετέχει για δεύτερη χρονιά στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων  και μας προσκαλέι σήμερα στις 19:30 σε μια βραδιά αφήγησης για ενήλικες και παιδιά με τον Γιώργο Ευγενικό και το  Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών της Κέας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου