Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

23 Απρ 2012

Τηλεοπτική προβολή και στα μικρά κόμματα

Νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση για την κατανομή του ραδιοτηλεοπτικού χρόνου κατά την προεκλογική περίοδο, που αφορά τα κόμματα ή συνασπισμούς κομμάτων τα οποία δεν εκπροσωπούνται στη Βουλή και έλαβαν στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές ποσοστό τουλάχιστον 0,25% ή 0,50% , υπέγραψαν οι υπουργοί Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης και Επικρατείας Παντελής Καψής. Οι δύο υπουργοί οδηγήθηκαν στην υπογραφή της νέας ΚΥΑ μετά την προσφυγή που κατέθεσαν στον Άρειο Πάγο η «Δράση» και η «Φιλέλευθερη Συμμαχία». Ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου την έκανε δεκτή και υποχρέωσε την κυβέρνηση να ανακατανείμει τον χρόνο.

Τα κόμματα που συμμετέχουν στην διανομή του ραδιοτηλεοπτικού χρόνου είναι:

  • Δράση-Φιλελεύθερη Συμμαχία
  • Ένωση Κεντρώων
  • Λαϊκός Σύνδεσμος-Χρυσή Αυγή
  • Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία για την Ανατροπή - ΑΝΤΑΡΣΥΑ
  • ΟΧΙ (Δημοκρατική Αναγέννηση-Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο-Κινήματα Πολιτών
  • Δημοσθένης Βεργής-Έλληνες Οικολόγοι.

Η ΕΡΤ υποχρεούται:
Να μεταδώσει στο εθνικό τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό δίκτυό της μία προεκλογική συγκέντρωση ή άλλη προεκλογική πολιτική εκδήλωσή τους.

Να μεταδώσει στο εθνικό τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό δίκτυό της μία συνέντευξη διάρκειας 45 λεπτών του αρχηγού ή εκπροσώπου τους.

Να διαθέσει δωρεάν δύο πεντάλεπτα, ένα ανά εβδομάδα, για την παρουσίαση του προγράμματος ή τη μετάδοση μηνυμάτων τους.

Να επιτρέψει την απευθείας μετάδοση της προεκλογικής συγκέντρωσης ή άλλης προεκλογικής πολιτικής εκδήλωσης και της συνέντευξης και να διαθέσει δωρεάν τις σχετικές μαγνητοσκοπήσεις ή μαγνητοφωνήσεις σε οποιονδήποτε ενημερωτικό ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό σταθμό υποβάλλει σχετικό αίτημα.

Τα ιδιωτικά ενημερωτικά ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα εθνικής, περιφερειακής ή τοπικής εμβέλειας υποχρεούνται  να διαθέσουν δωρεάν δύο πεντάλεπτα, ένα ανά εβδομάδα, για την παρουσίαση των προγραμμάτων ή τη μετάδοση των μηνυμάτων τους.

Διαφημιστικά μηνύματα

Ο χρόνος που διατίθεται για τη μετάδοση διαφημιστικών μηνυμάτων τους στους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας, υπολογίζεται σε μηνύματα αξίας 20.100 ευρώ για κάθε ένα από τα κόμματα που εντάσσονται στη νέα ρύθμιση. Σημειώνεται ότι το παραπάνω ποσό προστίθεται στο ποσό των 6.250.000 ευρώ που είχε κατανεμηθεί στα υπόλοιπα κόμματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου