Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

22 Απρ 2012

36 κόμματα ζητούν την ψήφο μας

36 κόμματα, συνασπισμοί κομμάτων και μεμονωμένοι υποψήφιοι κατέθεσαν αίτηση στον Άρειο Πάγο για να συμμετάσχουν στις Εθνικές Εκλογές της 6ης Μαΐου. Η προθεσμία έληξε σήμερα Κυριακή. Το Α' τμήμα του ανωτάτου δικαστηρίου θα ελέγξει την νομιμότητα των αιτήσεων και τις τυπικές προϋποθέσεις και θα ανακηρύξει τα κόμματα, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών, μεθαύριο Τρίτη.


Τα κόμματα που κατέθεσαν αίτηση είναι: 



Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα -ΠΑΣΟΚ (Ευ. Βενιζέλος)





Νέα Δημοκρατία -ΝΔ (Αντ. Σαμαράς)




Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας -ΚΚΕ (Α. Παπαρήγα)




ΣΥΡΙΖΑ - Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο (Α. Τσίπρας)
Πέρα από τις 12 συνιστώσες που απαρτίζουν τον Συνασπισμό της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, στις φετινές εκλογές προστίθεται και το «Ενιαίο Κοινωνικό μέτωπο» που αποτελείται από μικρότερους αριστερούς σχηματισμούς οι οποίοι συμμετέχουν δια υποψηφίων τους στα ψηφοδέλτια. Ενδεικτικά αναφέρουμε την «Ενωτική Κίνηση» (Π. Κουρουμπλής, Αλ. Μητρόπουλος),  τον «Νέο Αγωνιστή» (συλλογικότητα που απαρατίζεται από πρώην μέλη ή στελέχη του ΠΑΣΟΚ που διαφώνησαν από την πρώτη στιγμή με το Μνημόνιο και αποχώρησαν), την «Κοινωνική Αριστερά» (κίνηση από κυρίως πασοκογενή πολιτικά στελέχη, όπως ο Βαγγ. Ραυτόπουλος, ο Σπύρος Κότσιας, Γιάννης Γκόβας) η ΕΔΗΚ, η «Αλληλεγγύη» του Στάθη Παναγούλη κ.ά. ενώ το ΑΚΕΠ αν και μετέχει στο «Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής»( του Α. Αλαβάνου) που δεν κατέρχεται στις εκλογές, με ανακοίνωση του στηρίζει το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ. 




Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός, ΛΑΟΣ (Γ. Καρατζαφέρης)



Δημοκρατική Συμμαχία (Ντόρα Μπακογιάννη)


Κοινωνική Συμφωνία (Λούκα Κατσέλη)
Ιδρύθηκε στις; 14 Μαρτίου 2012 από τους διαγραμμένους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Λούκα Κατσέλη και Χάρη Καστανίδη. Μαζί τους και άλλοι 6 συνάδελφοί τους. Η κα Κατσέλη είναι η πρόεδρος του κόμματος ενώ ο κ. Καστανίδης ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας. 


Ανεξάρτητοι Έλληνες (Πάνος Καμμένος)
Νέο κόμμα που ιδρύθηκε από τον πρώην βουλευτή της Ν.Δ. κ. Πάνο Καμμένο, στις 24 Φεβρουαρίου 2012 και η κοινοβουλευτική του ομάδα αποτελείται από 9 πρώην βουλευτές της Ν.Δ. Στους «Α.Ε.» προσχώρησε πρόσφατα το «Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών» και ο ιδρυτής του Γιάννης Δημαράς είναι υποψήφιος βουλευτής. Επίσης με τους «Α.Ε.» συνεργάζεται και ο πρόεδρος του κινήματος «Αντιμνημονιακοί Πολίτες» με τον Νότη Μαριά να κατέρχεται και αυτός υποψήφιος βουλευτής.



Δημοκρατική Αριστερά (Φ. Κουβέλης)




Δράση - Φιλελεύθερη Συμμαχία, συνασπισμός συνεργαζομένων κομμάτων 
(Σ. Μάνος και Γ. Βαλλιανάτος)
Η « Δράση» του Στέφανου Μάνου που από την ίδρυσή της το 2009 κατήλθε μόνο στις εκλογές για την Ευτρωβουλή το 2009 και όχι στις Εθνικές Εκλογές τον Οκτώβριο του ίδιου έτους σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση ενώνει τις δυνάμεις της με την «Φιλελεύθερη Συμμαχία» του Γρηγόρη Βαλλιανάτου. Οι επαφές που έγιναν με το κόμμα της κας Ντόρας Μπακογιάννη τελικά δεν ευοδόθηκαν και οι δύο κομματισκοί σχηματισμοί δεν μπόρεσαν να κάνουν κοινή κάθοδο.



Οικολόγοι Πράσινοι (6μελής εκτελεστική επιτροπή)




Ένωση Κεντρώων (Β. Λεβέντης)



Κόμμα Φιλελευθέρων ( Κ. Καλλιγιάννης)





Λαϊκός Σύνδεσμος - Χρυσή Αυγή (Ν. Μιχαλολιάκος)



Δημοσθένης Βεργής - Έλληνες Οικολόγοι (Δ. Βεργής)




ΟΧΙ
Συνασπισμός των συνεργαζόμενων κομμάτων Δημοκρατική Αναγέννηση και Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο (Σ. Παπαθεμελής - 3μελής διοικούσα επιτροπή)
Αν και στην κατάθεση της αίτησης στον Άρειο Πάγο το «Όχι» εμφανίζει ως ένα πρόσωπο τον κ. Παπαθεμελή δεν εμφανίζει τον ιδρυτή και επικεφαλής του ΕΠΑΜ τον γνωστό αντιμνημονιακό οικονομολόγο Δημήτρη Καζάκη. Για πολλούς αυτή η συνεργασία δεν ήταν αναμενόμενη, για άλλους ακριβώς το αντίθετο...



Κίνημα Δεν Πληρώνω (Β. Παπαδόπουλος)
Πόλεμος ξέσπασε μεταξύ των κινημάτων «Δεν πληρώνω» για την κάθοδο στις εκλογές. Τέσσερις επιτροπές καταδικάζουν την κάθοδο του συγκεκριμένου κινήματος στις εκλογές και τους κατηγορούν ότι διέπραξαν «πολιτική καπηλεία και εκμεταλλεύονται τους κοινούς αγώνες ανυπακοής στα μέτρα της κυβέρνησης».



ΚΕΑΝ, Κίνημα Εθνικής Αντίστασης (Ιπποκράτης Σαββούρας)




Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (μαρξιστικό-λενινιστικό) - Μ.Λ. ΚΚΕ- Εκλογική Συνεργασία, συνασπισμός συνεργαζόμενων κομμάτων (4μελής διευθύνουσα επιτροπή)
Σε πολλούς πέρασε απαρατήρητο, αλλά για όσους ασχολούνται με τα τεκταινόμενα της ευρύτερης αριστεράς, η φετινή σύμπραξη ΚΚΕμ-λ και ΜΛ-ΚΚΕ, αποτελεί ιστορικό γεγονός, εφόσον οι δύο αυτές δυνάμεις συμπορεύονται για πρώτη φορά μετά από 36 ολόκληρα χρόνια από την διάσπαση του χώρου.
 


Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία για την Ανατροπή (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) - Μέτωπο της Αντικαπιταλιστικής Επαναστατικής Κουμμουνιστικής Αριστερός και της Ριζοσπαστικής Οικολογίας (21μελής κεντρική συντονιστική επιτροπή)

Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδος- ΟΚΔΕ (3μελής διοικούσα επιτροπή),
Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα - ΕΕΚ Τροτσκιστές (Σαμπετάι Μάτσας)




ΟΑΚΚΕ Οργάνωση για την Ανασυγκρότηση του ΚΚΕ (3μελής διοικούσα επιτροπή)



Σύνδεσμος Εθνικής Ενότητας (Ν. Αλικάκος)
Αποτελείται από απόστρατους αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας με καθαρά εθνικιστικές και "πατριωτικές" αναφορές.

Κοινωνία Πολιτική Παράταξη συνεχιστών Καποδίστρια (Μ. Ηλιάδης)



Κόμμα Πειρατών Ελλάδας (Ι. Παναγόπουλος)
Μετά την Σουηδία και άλλες ευρωπαϊκές και μη χώρες, οι Πειρατές ιδρύθηκαν και στην Ελλάδα στα μέσα Ιανουαρίου του 2012. 



Παναθηναϊκό Κίνημα - ΠΑΝΚΙ ( Γεώργ. Μπέτσικας)
Οι οπαδοί του "τριφυλλιού" αποφάσισαν να κατέλθουν στις εκλογές υποστηριζόμενοι από την "Θύρα 13" και μέλη του ερασιτέχνη Παναθηναϊκού. Προφανώς είναι δύσκολο να κατεβάσουν συνδυασμούς σε όλη την επικράτεια και μάλλον θα περιοριστούν στην Α και Β περιφέρειες της Αθήνας και πιθανόν στην Αττική. 

Δημιουργία Ξανά ( Γλαύκος Τζήμερος)



Εθνική Ελπίδα (Γεώργ. Παπαδόπουλος - Γιαννιτσά)


  • ΠΑΜΕ στο ΓΕΣΕΕΠ (Θεόδ. Κυρωγιάννης),
  • Φίλοι του Ανθρώπου (Κ. Σταμούλης),
  • Αξιοπρέπεια (συνδυασμός ανεξάρτητων υποψηφίων) - (Παν. Θεοδωρόπουλος),
  • Ανεξάρτητη Ανανεωτική Αριστερά, Ανανεωτική Δεξιά, Ανανεωτικό ΠΑΣΟΚ, Ανανεωτική Νέα Δημοκρατία, Όχι στον Πόλεμο, Κόμμα Επιχείρηση Χαρίζω Οικόπεδα, Χαρίζω Χρέη, Σώζω Ζωές, 
  • Παναγροτικό Εργατικό Κίνημα Ελλάδος -ΠΑΕΚΕ (Μ. Τζαλαζίδης).
  • Δημοβούλιο Πολιτών - ('Αμεση) Δημοκρατία στην Πράξη, συνδυασμός ανεξάρτητων υποψηφίων (Γ. Κόκκας),
  • Περιφερειακή Αστική Ανάπτυξη -ΠΑΑ (Ν. Κολίτσης, μεμονωμένος υποψήφιος)
  • Τυραννοκτόνοι - Α. Δασκαλόπουλος (μεμονωμένος υποψήφιος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου