Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

16 Μαρ 2012

Ομολογίες, απολύσεις και άνοιγμα λογαριασμών σε ΥΠ.ΑΝ και ΙΚΑ

Μετά και τη σύλληψη δύο υπαλλήλων της Γενικής Διεύθυνσης Επενδύσεων, του Υπουργείου Ανάπτυξης, για χρηματισμό, αποφασίστηκαν το «ξήλωμα» όλων των υπαλλήλων που εργάζονται στη συγκεκριμένη διεύθυνση και η άμεση αντικατάστασή τους. Επίσης, δόθηκε εντολή και στον επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Διώτη να ανοίξουν όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί των 57 υπαλλήλων της γενικής διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων, αλλά και εκείνων που υπηρέτησαν στην υπηρεσία από το 2005 και πια έχουν συνταξιοδοτηθεί.

Παράλληλα, ομολόγησαν για τις πράξεις τους οι υπάλληλοι του ΙΚΑ Καλλιθέας, που κατηγορούνται για υφαρπαγές τεράστιων ποσών από τα ταμεία του Ιδρύματος.

Την ίδια στιγμή στο ΣΔΟΕ έχουν γίνει κι άλλες, ανώνυμες όμως, καταγγελίες για απόπειρες εκβιασμού επιχειρηματιών, όπως υπαινίχθηκε ο υφυπουργός Θάνος Μωραϊτης.

Πιο συγκεκριμένα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης προχώρησε στις ακόλουθες ενέργειες:

1. Η Άννα Διαμαντοπούλου με επιστολή της προς τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρο Ρακιτζή ζήτησε τον αναδρομικό έλεγχο, από το 2005, όλων των πόθεν έσχες των υπαλλήλων της Γενικής Διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων. Η χρονιά αυτή μπήκε επειδή τότε ξεκίνησε η εφαρμογή του προηγούμενου επενδυτικού νόμου.

2. Κατόπιν σχετικών καταγγελιών, ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννης Διώτης σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα ενημέρωσε τον κ. Μωραΐτη ότι δρομολογείται το άμεσο άνοιγμα των λογαριασμών όλων των υπαλλήλων της Γενικής Διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων.

3. Οι συλληφθέντες υπάλληλοι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και κινούνται όλες οι νόμιμες διαδικασίες για την απόλυση τους.

4. Ζητήθηκαν οι παραιτήσεις όλων των προϊσταμένων – τέσσερις- της Γενικής Διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων

5.Διατάχτηκε η διεξαγωγή ένορκης διοικητικής εξέτασης (ΕΔΕ) από το αυτοτελές γραφείο επιθεώρησης η οποία θα εξετάσει ενδελεχώς την εν λόγω υπόθεση από την υπαγωγή της έως και σήμερα και τυχόν ποινικές ευθύνες και άλλων υπαλλήλων.

6. Ο κ. Μωραΐτης απέστειλε επιστολή προς τον εισαγγελέα Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε με την οποία ζητά την συνδρομή του για την σε βάθος διερεύνηση όλων των διαστάσεων της υπόθεσης και παρεμφερών υποθέσεων που ενδέχεται να προκύψουν κατά την διάρκειά της

7. Μετακινούνται, σταδιακά, όλοι οι υπάλληλοι της γενικής διεύθυνσης. Σε πρώτη φάση μετά από δημόσια πρόσκληση καλούνται 20 άτομα με υψηλά προσόντα να στελεχώσουν την υπηρεσία.
.

Χαρακτηριστικά, η υπουργός δήλωσε: «Υπάρχει ανάγκη αλλαγής του υποδείγματος σε τέτοια φαινόμενα. Να επιδείξουμε μηδενική ανοχή σε αυτούς που πατούν τον όρκο τους απέναντι στο λαό καθώς και στους διπλανούς τους που ανέχονται τέτοια πράγματα. Χρειάζεται αλλαγή του υποδείγματος ώστε να φέρουμε στην επιφάνεια του άριστους υπαλλήλους και αυτοί να επιβραβεύονται».


Παραδέχτηκαν τις πράξεις τους οι υπάλληλοι του ΙΚΑ

Ανάμεσα σε ομολογίες, αρνήσεις και δηλώσεις μετάνοιας κινήθηκαν οι απολογίες των πέντε υπαλλήλων του ΙΚΑ Καλλιθέας και των συζύγων δύο εξ αυτών που κατηγορούνται για υφαρπαγές τεράστιων ποσών από τα ταμεία του Ιδρύματος. Οι ισχυρισμοί τους ωστόσο δεν έπεισαν ανακριτή και εισαγγελέα που διέταξαν την προφυλάκισή τους.

Οι πέντε υπάλληλοι του ΙΚΑ ομολόγησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι αποσπούσαν χρήματα μέσω επιδομάτων "μαϊμού" που ενέκριναν για τους ασφαλισμένους, δήλωσαν πρόθυμες να επιστρέψουν στο ΙΚΑ τουλάχιστον μέρος των χρημάτων που απέσπασαν και υποστήριξαν ότι δρούσαν μόνες τους, χωρίς συνεννόηση. Αντιθέτως, οι σύζυγοί τους αρνήθηκαν στο σύνολό τους το κατηγορητήριο που τους βαρύνει και δήλωσαν την έκπληξή τους για όσα αποκαλύφθηκαν.

Μέρος των πράξεών τους παραδέχτηκαν η Ελένη Μπουραζάνη και η Χριστίνα Πατεράκη, με την μεν πρώτη να ισχυρίζεται ότι ενέκρινε τα επιδόματα σε ασφαλισμένους που δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις στην προσπάθειά της να τους βοηθήσει και την δεύτερη να δηλώνει μετανιωμένη, υποβαθμίζοντας παράλληλα το 1,5 εκατομμύριο ευρώ που φέρεται να καταχράστηκε και να το προσδιορίζει σε πολύ μικρότερο ποσό. Η Πατεράκη επίσης, που εργαζόταν στο Τμήμα Μητρώου του ΙΚΑ, σύμφωνα με την απολογία της, ισχυρίστηκε ότι η απάτη στήθηκε λόγω του διάτρητου συστήματος που δίδει τη δυνατότητα για παρανομία.

Ο σύζυγός της Ελ. Μπουραζάνη, Κωνσταντίνος Καραΐσκος, από την πλευρά του, είπε ότι δεν γνώριζε τίποτα για τη δράση της γυναίκας του και ότι δεν είχε ιδέα για το γεγονός ότι η κόρη του και συγγενείς του εμφανίζονταν να λαμβάνουν επιδόματα τοκετού. Επίσης ισχυρίστηκε ότι τα πολυτελή περιουσιακά τους στοιχεία (τζιπ, σπίτια με πισίνες κ.ά.) αποκτήθηκαν από δάνεια.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου