Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

11 Μαρ 2012

Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σε Ουγγαρία και Σλοβακία (βίντεο)

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν έξω από τη βουλή της Ουγγαρίας χθες, αξιώνοντας την αποπομπή του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν και της κεντροδεξιάς κυβέρνησής του, που κατηγόρησαν ότι υπέσκαψε τις δημοκρατικές αξίες και εξασθένισε την οικονομία της χώρας.
«Σήμερα πρέπει να πούμε αποφασιστικά και ξεκάθαρα [ότι] ο Βίκτορ Ορμπάν και η συμμορία του πρέπει να φύγουν το συντομότερο δυνατόν μέσω εκλογών», είπε ο Πέτερ Κόνια, ηγέτης του Ουγγρικού Κινήματος Αλληλεγγύης, στους περίπου 6.000 συγκεντρωμένους.


Το κίνημα είναι μια από τις οργανώσεις βάσης που δημιουργήθηκαν πέρυσι για να αναπληρώσουν το κενό όταν οι Σοσιαλιστές, η αξιωματική αντιπολίτευση, δεν εκμεταλλεύθηκαν την απομάκρυνση μέρους του εκλογικού σώματος από το κυβερνών κόμμα.
Η χθεσινή διαδήλωση είναι η πρώτη από τις πολλές που αναμένεται να γίνουν, τόσο υπέρ όσο και εναντίον της κυβέρνησης, περί την εθνική εορτή της 15ης Μαρτίου, στην μνήμη μιας επανάστασης του 1848 και του πολέμου της ανεξαρτησίας από την Αυστρία.
Το κυβερνών κόμμα Fidesz υποβάθμισε την διαδήλωση, υποστηρίζοντας ότι αρχίσει να αποκαθιστά την οικονομική σταθερότητα και διατήρησε την πολιτική σταθερότητα. «Δεν έχει σχηματιστεί ένα μαζικό κίνημα διαμαρτυρίας εναντίον των κοινωνικών μεταρρυθμίσεων το οποίο θα ανάγκαζε τις κυβερνητικές δυνάμεις να υποχωρήσουν», ανέφερε η εκπρόσωπος του Fidesz Γκαμπριέλα Σέλμετσι σε ανακοίνωσή της.
Η Ουγγαρία, η χώρα με το μεγαλύτερο χρέος στην ανατολική Ευρώπη, βρίσκεται σε διένεξη με την Ευρωπαϊκή Ένωση για μια σειρά θέματα, γεγονός που καθυστερεί την έναρξη συνομιλιών για την χορήγηση ενός πακέτου δανείων από την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Η δημοτικότητα του Ορμπάν έχει μειωθεί σημαντικά αφότου είχαν ανέβει στην εξουσία το 2010 με πλειοψηφία δύο τρίτων στη βουλή -ένα αποτέλεσμα χωρίς προηγούμενο. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η υποστήριξη στο Fidesz έχει μειωθεί στο 25%. Οι επόμενες εκλογές είναι προγραμματισμένο να γίνουν το 2014.
Οι επικριτές της λένε ότι η κυβέρνηση Ορμπάν εξασθένισε θεσμούς δημοκρατικού ελέγχου, όπως το Συνταγματικό Δικαστήριο, κι ενίσχυσε τις εξουσίες της σε τομείς όπως ο έλεγχος του δικαστικού συστήματος και των ΜΜΕ. Το κυβερνών κόμμα ψήφισε επίσης ένα νέο Σύνταγμα χωρίς διαβούλευση με την αντιπολίτευση, ενώ η οικονομική της πολιτική αντιμετωπίστηκε εχθρικά από τις αγορές και συνέβαλε να μειωθεί η αξία του νομίσματος της χώρας, του φιορινιού.
Ο Κόνια επισήμανε -μεταξύ πολλών άλλων- ότι η κυβέρνηση μειώνει τη φορολογία για τους πλούσιους και αντίθετα την αυξάνει για τους φτωχούς.
Οι Βρυξέλλες παρέπεμψαν νωρίτερα φέτος την Ουγγαρία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις διατάξεις που ενέκρινε η κυβέρνηση και αφορούν την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, το δικαστικό σύστημα κ.ά.

Εντωμεταξύ, σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν τη νύχτα της παραμονής των εκλογών στη Σλοβακία (10 Μαρ). Χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους για να καλέσουν τους συμπολίτες τους να μποϊκοτάρουν τις εκλογές εξαιτίας πρόσφατου σκανδάλου διαφθοράς.
Τον περασμένο Δεκέμβριο δημοσιοποιήθηκαν στο Ιnterner καταγραφές τηλεφωνικών συνομιλιών, από τις οποίες προκύπτει ότι πολλοί κορυφαίοι πολιτικοί της Σλοβακίας δωροδοκούνταν με πολλά εκατομμύρια για τη βοήθειά τους στην ιδιωτικοποίηση κρατικών εταιρειών στα μέσα της δεκαετίας του 2000.



Βουλευτικές εκλογές στη Σλοβακία

Βουλευτικές εκλογές διεξάγονται στη Σλοβακία και το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, διατηρεί ευρύ προβάδισμα το οποίο θα του επέτρεπε να επικρατήσει του απερχόμενου κεντροδεξιού συνασπισμού.

Οι Σοσιαλδημοκράτες (Smer-SD) του πρώην πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο συγκεντρώνουν το 39,7% των προθέσεων ψήφου, ποσοστό που τους δίνει 75 βουλευτές στο 150μελές κοινοβούλιο, ενώ υπολείπεται μια έδρα που θα εξασφάλιζε την απόλυτη πλειοψηφία.

Οι Σοσιαλδημοκράτες φέρονται συνεπώς να προηγούνται έναντι του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (KDH), μέλους του απερχόμενου κυβερνητικού συνασπισμού, το οποίο λαμβάνει ποσοστό 10,4% των προθέσεων ψήφου, δηλαδή 20 έδρες.

Το δεξιό κόμμα SKDU-DS, επικεφαλής του τετρακομματικού αυτού συνασπισμού φέρεται να λαμβάνει μόλις 5,1% των ψήφων, ενώ στις εκλογές του 2010 είχε λάβει ποσοστό 15%.

Πηγή: Alterthess


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου