Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

16 Φεβ 2012

Αστυνόμευση πορειών με το... αζημίωτο


- Πορείες με γραπτή άδεια και αποζημίωση στην αστυνομία
- Ολοκληρωτική ευθύνη των διοργανωτών σε περίπτωση επεισοδίων
- Οι μικρές πορείες σε μια λωρίδα του δρόμου
- Εξαιρούνται οι πορείες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ

Η «αναμόρφωση» του πλαισίου στο οποίο θα γίνονται οι πορείες στο κέντρο της Αθήνας και σε άλλα μεγάλα αστικά κέντρα μελετήθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα υπό τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο , με αφορμή τα γεγονότα στην συγκέντρωση της περασμένης Κυριακής.

Ειδικότερα ζητήθηκε από το Εμπορικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο να επαναφέρει την πρότασή του που είχε καταθέσει προς διετίας σχετικά με τον τρόπο που θα πραγματοποιούνται οι μικρές σε μέγεθος συγκεντρώσεις και πορείες. Η πρόταση του ΕΒΕΑ συνοψίζεται στα εξής:

Πέντε μέρες πριν την πραγματοποίηση της πορείας θα ζητείται γραπτή άδεια της Αστυνομίας και της Δημοτικής Αρχής από τον διοργανωτή της διαδήλωσης.

Οι διοργανωτές που εκτιμούν ότι δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την τάξη και την περιφρούρηση της διαδήλωσης οφείλουν να ζητούν πρόσθετα μέτρα περιφρούρησης με αποζημίωση. Στην περίπτωση που δεν ζητηθεί η συνδρομή της αστυνομίας , οι διοργανωτές αναλαμβάνουν αποκλειστικά και ολοκληρωτικά την ευθύνη για οποιαδήποτε φθορά ή ζημιά ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας καθώς και να αποζημιώσουν όσους επλήγησαν.
Στην περίπτωση που ζητηθεί η συνδρομή της αστυνομίας και σημειωθούν ζημιές, την ευθύνη αποζημίωσης την έχει η αστυνομία. 

Όλες οι πορείες εκτός αυτές που διοργανώνει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ σε πανελλαδικές απεργίες, καθώς και αυτές για την επέτειο του Πολυτεχνείου και της Πρωτομαγιάς, καταλαμβάνουν μία λωρίδα κυκλοφορίας. Ειδάλλως δεν θα επιτρέπονται, ιδίως στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας.

Από όλα τα παραπάνω μέτρα εξαιρούνται οι πορείες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

Να σημειώσουμε ότι η παραπάνω πρόταση του ΕΒΕΑ δεν υιοθετήθηκε από την σύσκεψη, θα αποτελέσει όμως τον «οδηγό» που θα τεθεί προς συζήτηση για την αναμόρφωση του πλαισίου διοργάνωσης διαδηλώσεων. 

Ο υπουργός Προ. Πο. Κ. Χρ. Παπουτσής μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης διαβεβαίωσε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν, μέσα στο πλαίσιο του Συντάγματος και των νόμων, για να αποτρέψει την επανάληψη τέτοιων φαινομένων. «Πρέπει, σε καμία περίπτωση, να μην επιτρέψουμε σε κανένα διπλανό μας, φίλο μας, συγγενή μας, μέλος της οικογένειάς μας, να συμμετάσχει σε τέτοιου είδους βανδαλισμούς» τόνισε, προσθέτοντας ότι «μέσα στη δύσκολη οικονομική συγκυρία και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας, εμείς συζητάμε τώρα πώς θα κλείσουμε τις πληγές, τις οποίες ανοίξαμε εμείς οι ίδιοι οι Έλληνες στην Αθήνα, επειδή ορισμένοι αποφάσισαν να κάνουν τη δική τους προσωπική επανάσταση».

Τα μέτρα για τις πληγείσες επιχειρήσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο στην πρωινή διυπουργική σύσκεψη υπό  τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλο, όσο και στην απογευματινή σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, για τα έξοδα αποκατάστασης των ζημιών, οι λύσεις που προκρίνονται είναι να δοθούν σε πρώτη φάση, περίπου, από 10.000 ευρώ στις 170 επιχειρήσεις που επλήγησαν και να συσταθεί μία επιτροπή η οποία θα κάνει αποτίμηση των ζημιών για να δοθούν περαιτέρω ενισχύσεις, όπου χρειάζεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου