Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

8 Δεκ 2011

Yπόθεση Menacius - τέλος καλό (update)

Έπειτα από τρεις ημέρες κράτηση στη ΓΑΔΑ, ο συνδιαχειριστής της διαδικτυακής τηλεόρασης Omnia TV και μέλος της Πρωτοβουλίας Ένα Καράβι για τη Γάζα, γνωστός στο twitter με το ψευδώνυμο Menacius αφέθηκε ελεύθερος από τον εισαγγελέα καθώς όλες οι κατηγορίες εναντίον του κατέρρευσαν. 

Ο Menacius ήταν μεταξύ των συλληφθέντων που παραπέμφθηκαν με τη διαδικασία του αυτόφωρου, την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου, την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου όταν η αστυνομία προέβη σε 21 συλλήψεις και 46 προσαγωγές. Το απόγευμα της Πέμπτης οι ανήλικοι συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι από τον Εισαγγελέα χωρίς περιοριστικούς όρους ενώ την Παρασκευή, αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση 3 Γερμανοί, ένας Ισπανός και ένας Πορτογάλος. Οι υπόλοιποι ελεύθεροι υπό όρους. 

Το γεγονός απέκτησε ιδιαίτερη σημασία αφού επρόκειτο για πολίτη ο οποίος κάλυπτε τα γεγονότα για χάρη ενός διαδικτυακού-κοινοτικού μέσου ενημέρωσης -την ώρα μάλιστα που συνελήφθη, έδινε ανταπόκριση σε αυτό γράφοντας μηνύματα στο twitter (βλ. σχετικά εδώ, εδώ και εδώ). Με δυό λόγια πρόκειται για πολίτη ο οποίος εκείνη τη στιγμή, μαζί με πολλούς άλλους, ασκούσε έργο της «δημοσιογραφίας των πολιτών».

Υπάρχουν πολλά τεκμήρια για τον δημοσιογραφικό ακτιβισμό του Menacius, τόσο από δημοσιεύματα όσο και από τις μαρτυρίες φίλων και συντρόφων του. Η υπόθεση του χρειάζεται να ιδωθεί στο πλαίσιο της αυξανόμενης αστυνομικής καταστολής των τελευταίων χρόνων παράλληλα με την επισημοποίηση του πρόσφατου, με αφορμή τις εκδηλώσεις για τον Γρηγορόπουλο, «δόγματος» της ΕΛ.ΑΣ. το οποίο, συνοψίζεται ως εξής: «Όχι προκλήσεις» - «προληπτικοί έλεγχοι» και «προληπτικές προσαγωγές» - «μηδενική ανοχή» (βλ. εδώ). 

Πληροφόρηση για το θέμα υπάρχει στο Τwitter στο hashtag #freemenacius, στη διαδικτυακή τηλεόραση OmniaTV, το διαδικτυακό ραδιόφωνο Radiobubble.gr, τον Παραλληλογράφο και το Athens Indymedia. Έγινε έκκληση από το Twitter προς το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας να ασχοληθεί με την υπόθεση, αλλά και επισήμως μέσα από την φόρμα επικοινωνίας στην ιστοσελίδα της οργάνωσης.

Τα γεγονότα μέχρι την Παρασκευή

O Μenacius την Τετάρτη, όπως πληροφορεί η Πρωτοβουλία «Ένα Καράβι για τη Γάζα» ενώ «εξήλθε για να καλύψει τα γεγονότα στο πλαίσιο της δουλειάς πληροφόρησης της διαδικτυακής εναλλακτικής τηλεόρασης ΟΜΝΙΑ TV», συνελήφθη, […] με την κάμερα και το υλικό του να έχει κατασχεθεί και να του αποδίδονται οι εξωφρενικές κατηγορίες για διατάραξη κοινής ειρήνης, παράβαση του νόμου περί όπλων (για πέτρες) και συμμετοχή σε ομάδα που πετούσε μολότωφ καθώς και απόπειρα πρόκλησης σωματικών βλαβών».

Αφού κρατήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στην Γενική Διεύθυνση Αττικής, την Πέμπτη η μεταγωγή του μαζί με τους υπόλοιπους συλληφθέντες στο κτίριο 16 της εισαγγελίας στην Ευελπίδων καθυστέρησε, σύμφωνα με την υπάρχουσα ενημέρωση, για περίπου τρεισήμιση ώρες. To Omnia TV μεταδίδει:

>>> «Ενώ η αρχική ενημέρωση είναι οτι 14:30 με 15:00 οι συλληφθέντες συμπεριλαμβανομένου του φίλου και συνεργάτη @menacius, θα μεταχθούν απο τη ΓΑΔΑ με προορισμό το κτίριο 16 της εισαγγελίας στην Ευελπίδων, μαθαίνουμε πως θα τους πάνε πρώτα από την σήμανση στη Λεωφόρο Καβάλας. Λες και στη ΓΑΔΑ δεν υπάρχει σχεδόν ένας ολόκληρος όροφος για να σημαίνουν όσους περνούν από εκεί με μελάνια και φυλακιστικά ενσταντανέ. Τελικά οι συλληφθέντες έρχονται στην Ευελπίδων ώρα 18:00 περασμένη, δεμένοι πισθάγκωνα με συνοδεία βαριεστημένων ΥΜΕΤατζίδων…»

>>> «Η ομάδα των ΥΜΕΤ στάθηκε μπροστά από την είσοδο του κτιρίου. Η δικηγόρος μας πληροφόρησε πως δεν υπάρχει κάποιος νόμος που να επιβάλει το κλείσιμο της εισόδου του πρωτοδικείου από τα ΥΜΕΤ.

Στις 21:00 περίπου, είχαμε την πληροφορία πως ακόμα οι συλληφθέντες δεν είχαν περάσει από τον εισαγγελέα και πως διεκπεραίωνε τις πρωινές υποθέσεις. Πρώτοι που προχώρησαν στον εισαγγελέα μετά τις 22:00 περίπου ήταν οι ανήλικοι συλληφθέντες. Οι δικηγόροι μας ενημέρωσαν πως ο εισαγγελέας έκανε κήρυγμα στα ανήλικα παιδιά. Αργότερα από φίλο ενός από τους συλληφθέντες πληροφορηθήκαμε πως ο εισαγγελέας είπε στο παιδί "εσύ κατέστρεψες το κράτος"».

Με πληροφορίες από OmniaTv

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου