Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

3 Δεκ 2011

Εβδομαδιαίο δελτίο #rbnews 27 Νοε - 3 Δεκ 2011


Η εβδομάδα ξεκίνησε με μία ανησυχητική καταγγελία για την ύπαρξη "χουντικών σταγονιδίων" στη σχολή Ευελπίδων. Σύμφωνα με δημοσίευμα του "Βήματος της Κυριακής", μετά το τέλος της εκδήλωσης για την επέτειο του Πολυτεχνείου, ο αρχηγός των ευελπίδων ανέβηκε στο βήμα, ζήτησε να κλείσουν οι πόρτες και άρχισε να "αναλύει" στους συναδέλφους του ότι "η επανάσταση της 21ης Απριλίου είχε διαστρεβλωθεί". Στη συνέχεια, μαζί με άλλους πέντε σπουδαστές τραγούδησαν τον ύμνο της 21ης Απριλίου. Το δημοσίευμα θορύβησε τόσο το υπουργείο όσο και το στράτευμα, από το οποίο ανακοινώθηκε ότι θα ασκηθεί "αυστηρός πειθαρχικός έλεγχος". Με καθυστέρηση πολλών ημερών, τελικά ο φάκελος του αρχηγού της Σχολής παραδόθηκε το πρωί της Παρασκευής στον εισαγγελέα του Στρατοδικείου.


Το περιστατικό έρχεται να προστεθεί σε μία συγκυρία φημών αλλά και πραγματικών εξελίξεων γύρω από τις ένοπλες δυνάμεις. Υπενθυμίζεται ότι την 28η Οκτωβρίου και παρότι ακυρώθηκε η στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη, λόγω των διαδηλώσεων, τμήμα των Ευελπίδων παρήλασε, παρά τις αντίθετες εντολές. Παράλληλα, την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώθηκε η ίδρυση κόμματος αποστράτων. Ενώ δεν έχουν περάσει δύο εβδομάδες από το πολύκροτο δημοσίευμα της Le Monde, σύμφωνα με το οποίο, ο πρώην πρωθυπουργός ανησυχούσε για το ενδεχόμενο στρατιωτικού πραξικοπήματος.

20.000 ΑΣΤΕΓΟΙ

Μία ακόμη πολύ ανησυχητική είδηση της εβδομάδας που πέρασε έχει να κάνει με τις πρωτοφανείς διαστάσεις που έχει πάρει το φαινόμενο των αστέγων στην Αθήνα και τα άλλα αστικά κέντρα. Πιο συγκεκριμένα, σε 20.000 υπολογίζονται σήμερα οι άνθρωποι που κοιμούνται στον δρόμο, σε εγκαταλειμμένα σπίτια ή σε άδειες αποθήκες. Σύμφωνα με την ΜΚΟ "Κλίμακα", η αυξητική τάση των αστέγων κυμαίνεται στο 20 με 25%.

Σε αυτό το περιβάλλον, ο δήμος Αθηναίων αποφάσισε να ξηλώσει τα παγκάκια της πλατείας Κλαυθμώνος, η οποία τους τελευταίους μήνες είχε μετατραπεί σε χώρο διανυκτέρευσης δεκάδων αστέγων και ναρκομανών. Η απόφαση της εκκαθάρισης της πλατείας εν όψει "χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων της 16ης Δεκεμβρίου" προκάλεσε έντονες συζητήσεις και πολύ αρνητικά σχόλια. Ο δήμαρχος Αθήνας, κ. Γ.Καμίνης, απάντησε με ανακοίνωση, όπου παραδέχεται σαφώς ότι ήθελε να απομακρύνει άστεγους και ναρκομανείς, χαρακτηρίζοντας την πλατεία "υγειονομική βόμβα". Σύμφωνα με την ανακοίνωση μάλιστα, "τα παγκάκια ξηλώνονται για να μπορεί το κέντρο της Αθήνας να θυμίζει ευρωπαϊκή πρωτεύουσα". Αξίζει να επισημανθεί η ενόχληση του δημάρχου για τα αρνητικά σχόλια, κατηγορώντας τους επικριτές του ότι "φαντάζονται όλη την υπόλοιπη ζωή των αστέγων, πάνω σε ένα παγκάκι και των υπολοίπων δημοτών περιορισμένη σε ιδιότυπα γκέτο".

ΛΑΪΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Την περασμένη εβδομάδα σημειώθηκε μία ακόμη κατάληψη σε κτίριο της ΔΕΗ. Αυτή τη φορά σε κομβικό κτίριο της Ανατολικής Θεσσαλονίκης από μέλη της "Ανοικτής Συνέλευσης αγώνα κατοίκων Τούμπας". Τόσο οι κινητοποιήσεις, όσο και τα αλλεπάλληλα λάθη που παρατηρούνται στον υπολογισμό του τέλους, οδήγησαν την κυβέρνηση στην έκδοση συμπληρωματικής εγκυκλίου για την εφαρμογή του μέτρου. Σύμφωνα με αυτήν, έως και τις 20 Ιανουαρίου θα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις οι πολίτες στους δήμους των περιοχών τους για διορθώσεις επί του τέλους ακινήτων σχετικά με τα τετραγωνικά και την τιμή ζώνης. Επίσης, η διακοπή ηλεκτροδότησης αναστέλλεται, εάν συντρέχουν ειδικοί λόγοι του χρήστη του ακινήτου, ή αν ζει υπό μειονεκτικές κοινωνικά συνθήκες, όπως η απουσία εισοδήματος και περιουσιακών στοιχείων. Προβλέπεται η δημιουργία τριμελών επιτροπών που θα ελέγχουν αν συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι εκτός του εφοριακού, και του κοινωνικού λειτουργού, στην επιστροπή θα συμμετέχει και ένας αστυνομικός. Τέλος, επεκτείνεται και ο προθεσμία για την διακοπή της σύνδεσης στις 80 ημέρες. Εξάλλου, χθες Παρασκευή, ήταν η πρώτη ημέρα της εκδίκασης του μέτρου στο ΣτΕ. Εκδίκαση που ξεκίνησε υπό έντονη αστυνομική περιφρούρηση, με το φόβο των συγκεντρώσεων έξω από το δικαστήριο.

Η 1η Δεκεμβρίου, τρεις ημέρες μετά την έναρξη της επίσημης εφαρμογής του προγράμματος εφεδρείας, βάση του οποίου θα απομακρυνθούν 20.000 υπάλληλοι από το ευρύτερο δημόσιο, συνοδεύτηκε από μία ακόμη πανελλαδική απεργία ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ. Σε αντιδιαστολή με τις προηγούμενες κινητοποιήσεις, οι συγκεντρώσεις στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας ήταν υποτονικές, με περίπου 30.000 ανθρώπους να διαδηλώνουν ειρηνικά στους δρόμους της Αθήνας. Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία της εφεδρίας, παρατηρήθηκαν άμεσα τεράστια προβλήματα με τις οριζόντιες περικοπές, τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και τα πρόχειρα αριθμητικά κριτήρια.

6η ΔΟΣΗ & ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2012

Από το χώρο της οικονομίας, την προηγούμενη εβδομάδα σαφώς ξεχωρίζει η είδηση για την απελευθέρωση από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, της 6ης δόση του δανείου προς την Ελλάδα. Η απόφαση πάρθηκε μετά και την αποδοχή της επιστολής Σαμαρά με "ικανοποίηση" από τους ευρωπαίους ηγέτες και με την υπουργό οικονομικών της Αυστρίας, Μαρία Φέκτερ, να επισημαίνει ότι η Ευρωζώνη περιμένει «την ελληνική κυβέρνηση να υλοποιήσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε».

Μετά την ψήφο εμπιστοσύνης, το επόμενο μεγάλο τεστ για τη συνοχή της κυβέρνησης συνεργασίας αναμένεται να δοθεί την ερχόμενη Τρίτη με την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2012, η συζήτηση του οποίου ξεκίνησε χθες στη Βουλή.

Η συζήτηση του προϋπολογισμού γίνεται σε μία περίοδο ζοφερών προβλέψεων αλλά και αναθεωρήσεων για την ελληνική οικονομία. Σε έκθεση του διοικητή της ΤτΕ, κ. Γ.Προβόπουλου, το έλλειμα του 2011 προβλέπεται να φτάσει το 9%, ενώ και η ύφεση θα ξεπεράσει το προβλεπόμενο 5,5%, αγγίζοντας το 6%. Τέλος, ανησυχία προκαλεί και η συνεχιζόμενη εκροή καταθέσεων, η οποία μαζί με τα 6 δισ. μόνο κατά το μήνα Οκτώβριο, εκτοξεύει το συνολικό κεφάλαιο που έφυγε από το 2010, στα 60 δισ. ευρώ.

Παρά την ένταση που προκάλεσε για μία ακόμη φορά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, αποκαλώντας σε συνέντευξή του σε γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό, μέρος των "αγανακτισμένων" της πλ. Συντάγματος "μαλάκες", τα δύο μεγάλα κόμματα αναμένεται να διατηρήσουν τους τόνους χαμηλούς. Ο πρωθυπουργός μάλιστα κάλυψε τον αντιπροέδρο του για τις προκλητικές δηλώσεις του, απαντώντας λακωνικά στο σχετικό ερώτημα του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σύριζα, Αλέξη Τσίπρα: «δεν δέχομαι ούτε συμφωνώ με τους χαρακτηρισμούς που κάνετε για μέλη του υπουργικού συμβουλίου».

Από την άλλη πλευρά, η αξιωματική αντιπολίτευση να αναζητά και πάλι σημεία ισορροπίας. Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας δηλώνουν τη δυσφορία τους απέναντι στο περιεχόμενο του προϋπολογισμού, σημειώνοντας ότι εμπεριέχει μέτρα για τα οποία έχουν εκφράσει την αντίρρησή τους δημόσια. Εκείνο που αναμένεται είναι να ψηφιστεί στο σύνολό του ο προϋπολογισμός από τη ΝΔ και να καταψηφιστούν σημεία του από μεμονωμένους βουλευτές, καθώς δεν υπάρχουν πληροφορίες ότι θα επιβληθεί κομματική πειθαρχία.

Όλα αυτά εν αναμονή για την εξασφάλιση των 8 δισ. ευρώ της 6ης δόσης, καθώς εκκρεμεί και η απόφαση του ΔΝΤ, τις επόμενες ημέρες, με αποτέλεσμα η καθυστέρηση να αγγίζει πλέον τους δύο μήνες

Π.Π. («Γαλαξιάρχης»)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου