Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

9 Δεκ 2011

Βρες τις διαφορές: Οι New York Times για τη Ρωσία
και το Occupy

«H προπαγάνδα στη δημοκρατία είναι όπως το ρόπαλο
σ’ ένα ολοκληρωτικό καθεστώς».
Νoam Chomsky, Μanufacturing Consent (1988)
Από τον Jérôme E. Roos, 7 Δεκεμβρίου 2011
http://roarmag.org

Όταν 5.000 φιλελεύθεροι διαμαρτύρονται στην Μόσχα, η είδηση βρίσκεται στα πρωτοσέλιδα˙ όταν 15.000 ριζοσπάστες διαδηλώνουν στη Νέα Υόρκη, απλά τα ΜΜΕ προσποιούνται ότι κάτι τέτοιο δε συνέβη.

Αναλογιστείτε αυτήν την, μάλλον δραματική αντίθεση: Όταν 300 φιλελεύθεροι συλλαμβάνονται στη διάρκεια μιας διαμαρτυρίας κατά του Πούτιν στην μακρινή Μόσχα, οι New York Times «χτυπάνε» δυνατά την είδηση στην μπροστινή τους σελίδα. 

Όταν όμως 700 ριζοσπάστες συλλαμβάνονται σε μια διαμαρτυρία κατά της Wall Street μέσα στη Νέα Υόρκη, οι Times εικονικά τους αγνοούν, «σπρώχνοντας» τις σχετικές ειδήσεις στο σκοτεινό «City Room Blog».


Η διαφορά του πλαισίου αυτών των δύο ειδήσεων είναι πραγματικά αξιοθαύμαστη. Πρώτα απ’ όλα, είναι ο τίτλος: «Η Μόσχα κινείται για να καταστείλει τη δεύτερη μέρα των διαμαρτυριών κατά του Πούτιν». Συγκρίνετε τον φορτισμένο όρο «καταστείλει», που υπονοεί έναν αυταρχικό τρόπο καταστολής, με την ακόλουθη πραγματική δήλωση: «Η αστυνομία συλλαμβανει περισσότερους από 700 διαδηλωτές στη Γέφυρα του Μπρούκλιν».

Μετά συγκρίνατε τις εισαγωγικές παραγράφους των δύο άρθρων:

«Οι ρωσικές αρχές ενέργησαν δραστικά για να εξαφανίσουν μια δεύτερη μέρα αντικυβερνητικών διαμαρτυριών», συγκριτικά με «σε μια τεταμένη εμπλοκή πάνω από τον East River, η αστυνομία συνέλαβε περισσότερους από 700 διαδηλωτές από το κίνημα Occupy Wall Street, οι οποίοι επέλεξαν τον δρόμο καθώς προσπαθούσαν να διασχίσουν τη γέφυρα του Μπρούκλιν».
Κλικ για μεγέθυνση
Είναι σαφές ότι στην αναφορά στη Ρωσία, οι αρχές αναλαμβάνουν την ευθύνη ενώ στη Νέα Υόρκη υπάρχει μεγαλύτερη αμφισημία - φαίνεται να υπονοείται ότι οι διαδηλωτές του OWS μάλλον ευθύνονται για τις συλλήψεις τους με την επιλογή τους να περπατήσουν από τον δρόμο. Το χειρότερο είναι ότι οι Times άλλαξαν το θέμα τους πιο μετά, για να δώσουν μια πιο ωραιοποιημένη εικόνα της αστυνομίας της Νέας Υόρκης (ΝYPD)

Τώρα σκεφτείτε ότι ότι στη δεύτερη παράγραφο, όπου όσον αφορά την περίπτωση των συλλήψεων στη Ν. Υόρκη ήταν ‘γενναιόδωρα’ δοσμένη στις αρχές, δίνεται η ευκαιρία στον εκπρόσωπο της NYPD να νομιμοποιήσει τις συλλήψεις, πριν καν να ασκηθεί κριτική:

«Η αστυνομία είπε ότι η επιλογή των διαδηλωτών ήταν εκείνη που οδήγησε σε κατασταλτική δράση».

«Οι διαδηλωτές που χρησιμοποίησαν τον πεζόδρομο της γέφυρας του Μπρούκλιν δεν συνελήφθησαν», είπε ο Paul J. Browne, επικεφαλής εκπρόσωπος Τύπου για την Αστυνομία της Νέας Υόρκης. «Όσοι πήραν τον αυτοκινητόδρομο και εμπόδισαν την κίνηση των οχημάτων, συνελήφθησαν». 

Συγκρίνετε αυτό με τις ρωσικές διαμαρτυρίες, όπου η δεύτερη παράγραφος είναι ολοκληρωτικά αφιερωμένη στην απεικόνιση των παραπόνων των διαδηλωτών και όπου η δράση της αστυνομίας καταγγέλεται σιωπηρά για πρόκληση ‘ασφυξίας’ σ’ ένα ειρηνικό πλήθος:

Aρκετές δεκάδες διαδηλωτές της αντιπολίτευσης συγκεντρώθηκαν σε μια κεντρική πλατεία, ελπίζοντας ότι θα διατηρήσουν τη δυναμική που δημιουργήθηκε τη Δευτέρα, όταν περίπου 5.000 διαμαρτύρονταν για αναφορές νοθείας στις βουλευτικές εκλογές. Το πλήθος που συγκεντρώθηκε την Τρίτη πάντως, γρήγορα διαλύθηκε από γραμμές των μονάδων καταστολής που έσυραν πολλούς διαδηλωτές σε λεωφορεία. 

Αυτή ακριβώς είναι η μορφή της προπαγάνδας των media που ο Noam Chomsky, ο γλωσσολόγος του ΜΙΤ, αποκήρυξε στο σημαίνων βιβλίο του, «Manufacturing Consent». «Kάθε δικτάτορας», όπως έλεγε, «θα θαύμαζε την ομοιομορφία και την υπακοή των Αμερικανικών media». Δυστυχώς, αυτή η δυστοπική οπτική παραμένει πολύ επίκαιρη σήμερα. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου