Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

1 Δεκ 2011

LIVEBLOG: Κάλυψη Γενικής Απεργίας 1ης Δεκεμβρίου 2011


LIVEBLOG


15:00
Οι προγραμματισμένες πορείες έχουν ολοκληρωθεί στην Αθήνα
14:45
Εμπρησμός δύο αυτοκινήτων στην οδό Ναυαρίνου και αναφορές για συγκρούσεις και χημικά στα Εξάρχεια.
14:00
Συμφωνα με τις εκτιμήσεις αστυνομίας 12-15.000 συγκέντρωσε το ΠΑΜΕ, 1.000-1.500 οι ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, ενώ τα μπλοκ των Πρωτοβάθμιων σωματείων αριθμούσαν 3.000 ατομα. 
13:00
Θεσσαλονίκη: Μία μηχανή της αστυνομίας πυρπολήθηκε από επίθεση σε δύο άνδρες της Ομάδας Ζ (Πηγή: Alterthess)
12:30
Ξεκίνησε η πορεία του ΠΑΜΕ και της ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ στην Αθήνα. Το ΠΑΜΕ με ισχυρή περιφρούρηση, αλυσίδες δεξιά κ αριστερά και επικεφαλής την Α. Παπαρήγα. Ολιγάριθμες οι συγκεντρώσεις ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ και πρωτοβάθμιων, με 1.000 περίπου άτομα στο Πεδίο του Άρεως και άλλα 1.500-2.000 άτομα στο Μουσείο. 
12:00
Ξεκίνησε η πορεία στη Θεσσαλονίκη. Πορείες του ΠΑΜΕ γίνονται κ στον Βόλο κ στον Πύργο Ηλείας. Στον Πύργο υπό κατάληψη τελούν τα γραφεία της ΔΕΗ για το "χαράτσι"
11:00
Έχουν κλείσει οι δρόμοι γύρω από την Ομόνοια, Πατησίων, Αλεξάνδρας (στο Πεδίο του Άρεως) λόγω των συγκεντρώσεων
9.30
Κλειστοί οι σταθμοί του Μετρό «Σύνταγμα» και «Πανεπιστήμιο», κατ' εντολή της αστυνομίας.

Τo hashtag της ημέρας: #1Dgr


Συγκεντρώσεις – Προσυγκεντρώσεις

Για μία ακόμη φορά οι διαδηλώσεις στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας θα είναι χωριστές και σε διαφορετικές ώρες.
ΑΘΗΝΑ
  • ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ: 11.00 π.μ. στο Πεδίο του Άρεως
  • Αυτόνομη Παρέμβαση: 10.30 π.μ. στο Μουσείο
  • ΠΑΜΕ: 11.00 π.μ. στην Ομόνοια
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης: 10.30 π.μ. μπροστά στο ΕΚΘ
  • Πρωτοβουλία πρωτοβάθμιων σωματείων: 10.00 π.μ. στην Καμάρα
  • ΠΑΜΕ: 11.00 π.μ. στο άγαλμα του Βενιζέλου

Η 24ωρη απεργία των ΜΜΕ ολοκληρώθηκε σήμερα το πρωί στις 6.00 και θα πραγματοποιήσουν 4ωρη στάση εργασίας από τις 11.00 π.μ. έως τις 15.00, προκειμένου οι εργαζόμενοι να συμμετάσχουν στην πανεργατική απεργία, που αποφάσισαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Κατά τη διάρκεια της στάσης εργασίας εξαιρούνται οι δημοσιογράφοι και οι τεχνικοί, που θα «καλύπτουν» δημοσιογραφικά τις απεργιακές συγκεντρώσεις, τα αιτήματα και τις πορείες των εργαζομένων. Τα ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ, συνεπώς, μπορούν (και πρέπει) να μεταδίδουν εκείνες τις ώρες, πρόγραμμα, που θα σχετίζεται αποκλειστικά με την προβολή των απεργιακών κινητοποιήσεων και τα αιτήματα όλων των εργαζομένων της χώρας. (Πηγή: Alterthess)

Ανακοινώσεις

ΓΣΕΕ
Ας καταλάβουν επιτέλους όλοι όσοι λαμβάνουν και επιβάλουν τέτοιες αποφάσεις ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια αντοχών και ανοχών από εργαζόμενους και συνταξιούχους.
Η ΓΣΕΕ μαζί με τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους ανέργους θα συνεχίσει τον αγώνα με στόχο την αλλαγή της καταστροφικής αυτής συνταγής, θα συνεχίζει να δίνει τη μάχη για να πληρώσουν την κρίση αυτοί που τη δημιούργησαν, για να ακυρωθούν τελικά οι Νεοφιλελεύθερες αδιέξοδες πολιτικές
ΑΔΕΔΥ
Αυτή η µνηµονιακή πολιτική είναι καταστροφική για τους εργαζόµενους, το λαό και τη χώρα µας και πρέπει να ανατραπεί.
Ο αγώνας µας, ο αγώνας όλης της ελληνικής κοινωνίας, που οδήγησε στην «πτώση» της προηγούµενης κυβέρνησης, θα είναι διαρκής και έντονος ενάντια σε κάθε εκδοχή µνηµονιακής πολιτικής.
Οι εργαζόµενοι της χώρας µας θα συνεχίσουµε και θα κλιµακώσουµε τον αγώνα µας για την ανατροπή αυτών των αντιλαϊκών µνηµονιακών πολιτικών, που ανεξάρτητα από το µονοκοµµατικό ή διακοµµατικό µανδύα διακυβέρνησης, καταστρέφουν τους εργαζόµενους, το λαό και τη χώρα.
ΠΑΜΕ
Αυτή τη στιγμή, οι υποστηρικτές της «κοινωνικής ειρήνης» και της «ανταγωνιστικότητας», αυτός ο μηχανισμός των εργοδοτών, που παρουσιάζονται ως εκπρόσωποι των εργατών, οι ηγέτες της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων-ΣΕΣ(ETUC), χέρι-χέρι με τους εργοδότες προχωρούν στις 8 Δεκέμβρη 2011, σε «κοινωνικό διάλογο» με θέμα τον εργάσιμο χρόνο. Αυτό μάλιστα, μόλις λίγες μέρες μετά από την επίσημη συμμετοχή της ΣΕΣ στο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, όπου μαζί με τους μακελάρηδες των δικαιωμάτων των εργαζομένων πρότειναν, “ενόψει της κρίσης”, “αναμόρφωση του οικονομικού μοντέλου και του χρηματοπιστωτικού συστήματος” ταυτιζόμενοι, για μία ακόμη φορά με τους τραπεζίτες.
Οι εργαζόμενοι της Ευρώπης έχουμε πικρή πείρα, από αυτές τις πρωτοβουλίες. Αξιοποιώντας τη ΣΕΣ, και τις δυνάμεις της σε κάθε χώρα, όπως τη ΓΣΕΕ στην Ελλάδα, οι καπιταλιστές προχώρησαν στη σημερινή, βάρβαρη επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων. Οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, τα σκλαβοπάζαρα-εταιρίες ενοικίασης εργαζομένων, οι χιλιάδες απολύσεις και μειώσεις μισθών σε όλη την Ευρώπη, φέρουν την υπογραφή της ΣΕΣ.
Αυτόνομη Παρέμβαση
Στις 1 του Δεκέμβρη το συνδικαλιστικό κίνημα, οι εργαζόμενοι και ολόκληρη η κοινωνία θα δώσει τη δική της απάντηση στη νέα μνημονιακή συγκυβέρνηση, στις πολιτικές που δρομολογεί και θα καταδυναστεύουν το λαό για τις επόμενες δεκαετίες, στον προϋπολογισμό της φτώχειας, της ανεργίας και της εξαθλίωσης. Όλοι μαζί θα αγωνιστούμε για την ανατροπή της αντιλαϊκής μνημονιακής πολιτικής, για μια άλλη πολιτική που θα αποδεσμεύει τη χώρα από την τρόικα και τα μνημόνια, σε σύγκρουση με τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ, για τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, την εθνικοποίηση-κοινωνικοποίηση των τραπεζών με στόχο την ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, για μια ριζική και δίκαιη αναδιανομή του πλούτου με φορολόγηση των κερδών επιχειρήσεων, των τραπεζών, των χρηματιστηριακών συναλλαγών, για υπεράσπιση και αναβάθμιση των κοινωνικών αγαθών και των εργασιακών-ασφαλιστικών δικαιωμάτων.
Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων
ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ, ΜΟΥΣΕΙΟ 10.30 πμ! ΠΑΛΛΑΪΚΟΣ- ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ!
- γιατί ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ, μας επέβαλαν πραξικοπηματικά μια κυβέρνηση «οικονομικής χούντας». Μια κυβέρνηση μαύρου μετώπου με ακροδεξιούς και έναν τραπεζίτη να καταρτίζει τον προϋπολογισμό του 2012: προϋπολογισμός ληστείας, φτώχιας και εξαθλίωσης για τον εργαζόμενο, τον άνεργο και το φτωχό!
- γιατί η απεργία αυτή δεν είναι η ετήσια «εθιμοτυπική απεργία» που προκηρύσσεται, όταν ψηφίζεται ο προϋπολογισμός. Είναι και για το προϋπολογισμό του 2012, τον προϋπολογισμό εφαρμογής της δανειακής σύμβασης. Είναι η πρώτη απεργία ενάντια στην κυβέρνηση Παπαδήμ(ι)ου, που ήρθε να κάνει «τη βρόμικη δουλειά»: μειώσεις μισθών, εφεδρεία- απολύσεις στο Δημόσιο, μείωση επικουρικών συντάξεων, λεηλασία του εφάπαξ, ιδιωτικοποιήσεις παντού, περικοπή ακόμη μεγαλύτερη των κοινωνικών δαπανών…

Ρυθμίσεις στα ΜΜΜ

Ακινητοποιημένοι όλο το 24ωρο θα παραμείνουν οι συρμοί του ΟΣΕ και του Προαστιακού, ενώ ακυρώσεις αναμένονται και στα τελευταία βραδινά δρομολόγια τρένων της Τετάρτης 30 Νοεμβρίου.
Οι υπάλληλοι στα αστικά (μπλε) λεωφορεία θα πραγματοποιήσουν στάσεις εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9.00 το πρωί και από τις 9.00 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας, στις 5:00 το πρωί της Παρασκευής. Με άλλα λόγια, τα λεωφορεία θα κυκλοφορήσουν μόνο για δώδεκα ώρες, από τις 9.00 το πρωί ως της 9.00 το βράδυ.
Τα Τρόλεϊ, θα παραμείνουν ακινητοποιημένα από την έναρξη της βάρδιας έως τις 8.00 το πρωί και από τις 22.00 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας. Κατά συνέπεια, τα τρόλεϊ θα κυκλοφορούν κανονικά στους δρόμους 8.00 το πρωί με 10.00 το βράδυ. (Πηγή: Ημερησία)
Το Μετρό θα λειτουργήσει κανονικά. Εξαιρείται το τμήμα Δουκίσσης Πλακεντίας – Αεροδρόμιο, λόγω της απεργίας του προσωπικού του ΟΣΕ, στον οποίο ανήκει το συγκεκριμένο τμήμα.
Θεσσαλονίκη: Σε απεργία θα προχωρήσουν οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (Ο.Α.Σ.Θ.). Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι εργαζόμενοι στον Ο.Α.Σ.Θ. θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 08:30 και από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας.
Τα πλοία θα μείνουν δεμένα μετά την απόφαση της διοίκησης της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (Π.Ν.Ο.) να συμμετάσχει και αυτή στην απεργία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου