Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

20 Δεκ 2011

Αυθόρμητη απεργία στον δημόσιο τομέα στο Βέλγιο


Μετά την άρνηση του αρμόδιου Υπουργού να έρθει σε διαπραγματεύσεις με τα συνδικάτα, σχετικά με το νομοσχέδιο αναπροσαρμογής του συνταξιοδοτικού, ξεκίνησε αυθόρμητη απεργία σήμερα το πρωί στο Βέλγιο. Οι δημόσιες συγκοινωνίες ήταν ο πρώτος τομέας που επηρρεάστηκε, ενώ η FGTB, το μεγαλύτερο βέλγικο συνδικάτο πραγματοποίησε διαμαρτυρία στις Βρυξέλλες, διαμαρτυρόμενη για τα μέτρα λιτότητας.

Η κοινωνική συναίνεση δεν επιτεύχθηκε, η κυβέρνηση θέλει να ψηφιστεί το νέο νομοσχέδιο την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου.Το νομσχέδιο προβλέπει αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης για πρόωρες και κανονικές συντάξεις, αλλά και ουσιαστική μείωση των συντάξεων. Η κυβέρνηση ενέκρινε ήδη το κείμενο, το οποίο κατατίθεται προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο την Πέμπτη.

Για την Πέμπτη, λοιπόν, έχει ανακοινωθεί και δεύτερη γενική απεργία στον δημόσιο τομέα, η οποία αναμένεται να επηρρεάσει τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα νοσοκομεία, τα ταχυδρομεία, την αποκομιδή απορριμάτων και τα λιμάνια. Παράλληλα, και άλλοι εργασιακοί τομείς ετοιμάζουν κινητοποιήσεις μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ενώ για τις 30 Ιανουαρίου έχει προκηρυχθεί γενική απεργία στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου