Την εβδομάδα που πέρασε ζήσαμε το μεγαλύτερο πολιτικό θρίλερ των περασμένων δεκαετιών, το οποίο θα μπορούσε να έχει τίτλο "παγκόσμια θύελλα από ένα... μη δημοψήφισμα". Μέσα σε μία εβδομάδα:
- βρεθήκαμε μπροστά στο ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για την επικύρωση της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου,
- κλιμακώθηκε η μεγαλύτερη εσωκομματική κρίση του ΠΑΣΟΚ,
- κόντεψε να καταρρεύσει η κυβέρνηση,
- απειλήθηκε η Ελλάδα από τις χώρες τις ευρωζώνης ότι θα βγει εκτός ζώνης του ευρώ με τους Μέρκελ και Σαρκοζί να ορίζουν το μόνο αποδεκτό ερώτημα και την μόνη αποδεκτή απάντηση,
- εμφανίστηκε η συγκυβέρνηση ως η μόνη λύση, ενώ αναπτύχθηκαν σενάρια για αλλαγή ηγεσίας, αλλά και συγκρότησης κυβέρνησης εκτάκτου ανάγκης μόνο από εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα
- αποσύρθηκε η πρόταση του δημοψηφίσματος
- διακόπηκε η εσωκομματική ταραχή και η κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης χωρίς την παραμικρή διαρροή
Κάτω από το βάρος της λαϊκής κατακραυγής στις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, ανακοίνωσε στην αρχή της εβδομάδας στην ΚΟ του κυβερνώντος κόμματος την πρόθεσή του να πάει σε δημοψήφισμα, με ερώτημα που θα αφορούσε αποκλειστικά τη δανειακή σύμβαση που πρόκειται να υπογράψει η χώρα, προς επικύρωση των συμφωνηθέντων της 26ης Οκτωβρίου. Παράλληλα, δήλωσε ότι θα ζητήσει άμεσα ψήφο εμπιστοσύνης.
Η μη αναμενόμενη αυτή κίνηση του πρωθυπουργού, προκάλεσε σοκ τόσο στην ελληνική κοινωνία, όσο στις αγορές και τις ηγεσίες των χωρών της ΕΕ. Την επομένη, τα χρηματιστήρια σε όλον τον κόσμο βρέθηκαν σε ελεύθερη πτώση. Το ίδιο και το ευρώ. Οι δε ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας εκφράζουν την έκπληξη και την αντίθεσή τους στην τροπή των πραγμάτων. Ο κ. Παπανδρέου καλείται εσπευσμένα στο συνέδριο των G20 στις Κάννες, την προηγούμενη Τετάρτη, προκειμένου να εξηγήσει τις αποφάσεις του που οδήγησαν σε αυτήν την άνευ προηγουμένου παγκόσμια ταραχή. Επιπλέον παγώνουν οι διαδικασίες για την αποδέσμευση της 6ης δόσης του δανείου της Τρόικας προς την Ελλάδα, ύψους 8 δισ. ευρώ.
Την Τρίτη 1 Νοεμβρίου, κατόπιν της διεθνούς αντίδρασης, εκδηλώνεται ανταρσία στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος. Έξι στελέχη του ΠΑΣΟΚ ζητούν με επιστολή τους την παραίτηση Παπανδρέου, η κ. Μιλένα Αποστολάκη ανακοινώνει την αποχώρησή της από την ΚΟ, η κ. Παπανδρέου καλεί τον ΠτΔ σε άμεσες πρωτοβουλίες για κυβέρνηση "εθνικής σωτηρίας" και η κ. Καϊλή απειλεί με παραίτηση αν ο πρωθυπουργός δεν πάρει πίσω το δημοψήφισμα. Η αλλαγή της στρατιωτικής ηγεσίας, την ίδια μέρα, από τον υπ. εθνικής άμυνας, Π. Μπεγλίτη, προκαλεί έντονες συζητήσεις - αν και αναμενόταν η επίσπευση των κρίσεων.
Ο κ.Σαμαράς σε συνάντησή του με τον ΠτΔ χαρακτηρίζει "τυχοδιώκτη" τον πρωθυπουργό, ενώ τα κόμματα της Αριστεράς αποκρούουν τον "διχαστικό χαρακτήρα" του δημοψηφίσματος καλώντας εδώ και τώρα σε εκλογές. Αντίθετα το ΛαΟΣ και η ΔηΣυ, καλούν μεν τον κ. Παπανδρέου να παραιτηθεί, στηρίζουν δε την ιδέα της κυβέρνησης "εθνικής ενότητας".
Με τα σενάρια της αποπομπής της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ να πολλαπλασιάζονται, ο πρωθυπουργός μαζί με τον υπ. οικονομικών μεταβαίνει εσπευσμένα στις Κάννες την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου, ενώ το κύμα αμφισβήτησης στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ μεγαλώνει. Είναι η πρώτη ημέρα της συζήτησης για την ψήφο εμπιστοσύνης στη βουλή και οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος επιχρειρηματολογούν στη βάση του δημοψηφίσματος που θα αφορά τη δανειακή σύμβαση και όχι την συμμετοχή της χώρας στην ευρωζώνη. Μετά τα μεσάνυχτα, η κοινή συνέντευξη τύπου Μέρκελ και Σαρκοζί, στο πλαίσιο των G20, ανατρέπει αυτόματα τα πολιτικά δεδομένα. Οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας, αφήνουν άφωνη την ελληνική κοινωνία, ανακοινώνοντάς της ότι το μόνο δημοψήφισμα που αποδέχονται είναι "ναι ή όχι στο ευρώ" και πώς η μοναδική επιλογή προκειμένου να μη χρεοκοπήσει άτακτα η χώρα είναι το "ναι". Σε ξεχωριστή συνέντευξη τύπου, ο κ. Παπανδρέου συντάσσεται με την άποψη των Μέρκελ και Σαρκοζί, αιτιολογώντας ότι το αρχικό ερώτημα του δημοψηφίσματος ούτως ή άλλως συνδέεται με το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη.
Όπως ήταν αναμενόμενο, το νέο δίλημμα "μέσα ή έξω από το ευρώ" προκαλεί έντονες αναταράξεις στην πολιτική σκηνή. Την Πέμπτη, ομαδικά, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ καλούν τον πρωθυπουργό να ανακαλέσει το δημοψήφισμα. Ο κ.Σαμαράς μπροστά στην απειλή εξόδου από το ευρώ, ανακοινώνει ότι θα ψηφίσει τη δανειακή σύμβαση. Απαιτεί να παραιτηθεί το ΠΑΣΟΚ από την ηγεσία του τόπου και να οδηγηθούμε σε μεταβατική κυβέρνηση προσωπικοτήτων με έκτακτο χαρακτήρα. Ξεκαθαρίζει επιπλέον ότι δεν πρόκειται να συγκυβερνήσει με τον κ. Παπανδρέου.
Το ίδιο απόγευμα ο πρωθυπουργός προσπαθεί να ανασκευάσει και ταυτόχρονα να μεταπείσει την κοινοβουλευτική του ομάδα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα παραιτηθεί και θα οδηγήσει σε διαδικασίες σύνθεσης κυβέρνησης "εθνικής ενότητας", μετά τη λήψη της ψήφου εμπιστοσύνης.
Την Παρασκευή το πρωί, τελευταία ημέρα των συνεδριάσεων της βουλής για την ψήφο εμπιστοσύνης, ο κ.Λοβέρδος απειλεί με αποχώρησή αν δεν προχωρήσουν άμεσα οι ενέργειες για κυβέρνηση ευρείας αποδοχής και ο Μίμης Ανδρουλάκης με αποχή από την ψήφιση, την οποία χαρακτηρίζει και ως "παρωδία". Στην απογευματινή συνεδρίαση η εσωκομματική ταραχή φαίνεται να αποκλιμακώνεται, όσο πλησιάζει η ώρα της παρέμβασης του πρωθυπουργού. Παρέμβαση που ολοκληρώνεται μισή ώρα πριν τα μεσάνυχτα, με μία 45λεπτη ομιλία όπου ο κ. Παπανδρέου αφήνει να εννοηθεί ότι ίσως αποχωρήσει εφόσον συμφωνήσουν οι αρχηγοί για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Αυτό που προκύπτει ως συμπέρασμα από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, είναι ότι το δημοψήφισμα έπεσε στο τραπέζι προκειμένου να πιεστεί το πολιτικό σύστημα και να συγκαταθέσει στη νέα δανειακή σύμβαση. Τέλος, τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο αντιπρόεδρος επιβεβαιώνουν ότι η χώρα θα πάει σε εκλογές ως τις αρχές Μαρτίου.
Τελικά η κυβέρνηση κερδίζει την ψήφο εμπιστοσύνης, χωρίς απώλειες, και μάλιστα και με την ψήφο της κ. Κατσέλη, η οποία είχε αποπεμφθεί από το ΠΑΣΟΚ, λόγω της ασυμφωνίας για το άρθρο 37 του Πολυνομοσχεδίου την προηγούμενη εβδομάδα.
Σήμερα το πρωί ο κ. Παπανδρέου συνάντησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, εκκινώντας με αυτόν τον τρόπο τις διαδικασίες για την εξεύρεση κοινού τόπου μεταξύ των αρχηγών όλων των κομμάτων, πλην Αριστεράς. Να σημειώσουμε ότι τόσο η κ. Παπαρήγα, όσο και ο κ. Τσίπρας, χαρακτήρισαν τα γεγονότα της εβδομάδας ως "μπλόφα Παπανδρέου" και ζητούν άμεσα εκλογές, θεωρώντας ότι δεν υπάρχει καμία νομιμοποίηση ούτε στην παρούσα κυβέρνηση, ούτε όμως στο διάδοχο σχήμα χωρίς λαϊκή εντολή.
Π.Π. («Γαλαξιάρχης»)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου