Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

4 Νοε 2011

Απολογισμός πολιτικών εξελίξεων της 3ης Νοεμβρίου 2011

Η μέρα ξεκινά υπό τη βαριά σκιά των ξεκάθαρων δηλώσεων Μέρκελ και Σαρκοζί στην συνάντηση των G20 στις Κάννες, όπου ξεκαθάρισαν ότι το μοναδικό ερώτημα σε ενδεχόμενο δημοψήφισα είναι "ναι ή όχι στο Ευρώ" και πως μοναδική (αποδεκτή) απάντηση για τον ελληνικό λαό είναι το "ναι".
Μέχρι το έκτακτο υπουργικό συμβούλιο επικρατεί σύγχυση και συνεχείς πολιτικές ζημώσεις.


Ως το μεσημέρι, με δηλώσεις τους, πέντε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (Καϊλή, Λιντζέρης, Παναρίτη, Β. Παπανδρέου, Μερεντίτη) απέσυραν την υποστήριξή τους στον πρωθυπουργό. Αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις του κ.Λιντζέρη, ο οποίος αποκάλεσε τον κ. Παπανδρέου "παρελθόν", αλλά και της βουλευτή επικρατείας (και προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού) Έλενας Παναρίτη που δήλωσε ότι «δεν είναι διατεθειμένη να ανεχθεί και να συνταχθεί με κανένα τρόπο σε οποιασδήποτε μορφής αμφισβήτησης της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας». Η κριτική επικεντρώνεται στην προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού για το δημοψήφισμα που προκάλεσε την οργή των ηγετών της ευρωζώνης, ενώ προτείνεται η συγκρότηση υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα διασφαλίσει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Τις ώρες πριν το υπουργικό συμβούλιο, γίνονται συναντήσεις κορυφαίων υπουργών, ενώ δημιουργείται η εντύπωση ότι θα οδηγηθούμε σε εξελίξεις από τον κύκλο του Αντιπροέδρου Ευάγγελου Βενιζέλου.

Ταυτόχρονα, τόσο ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, όσο και οι αρχηγός του ΛαΟΣ και της ΔηΣυ, Γ.Καρατζαφέρης και Ν.Μπακογιάννη, ζητούν άμεση απόσυρση του δημοψηφίσματος και σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης, για να ολοκληρωθεί η διαδικασία των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα και να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

Αντίθετα, εκ μέρους του Σύριζα, ο κ. Τσίπρας θεωρεί ότι μία μεταβατική κυβέρνηση στερείται δημοκρατικής νομιμότητας, όσο και η παρούσα κυβέρνηση.
Στο υπουργικό συμβούλιο που ξεκινά λίγο πριν τις 15:00 ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι «χρειάστηκε να απειλήσουμε με δημοψήφισμα για να δεχτεί ο κ. Σαμαράς κυβέρνηση εθνικής ενότητας», ενώ ξεκαθαρίζει ότι δεν παραιτείται ούτε αυτός, ούτε η κυβέρνησή του. Αντιθέτως, αφήνει να εννοηθεί ότι θα υπάρξει κάποιο είδος συνεννόησης ή και συγκυβέρνησης με τη ΝΔ.

Την ίδια ώρα, αναπτύσσεται η πρώτη πρωτοβουλία συνεννόησης μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, από βουλευτές των δύο κομμάτων στο γραφείο του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Ντίνου Βρεττού. Στα ξένα και τα ελληνικά ΜΜΕ κυκλοφορεί έντονα η φήμη ότι προκρίνεται λύση κυβέρνηση προσωπικοτήτων, με επικεφαλής τον Λουκά Παπαδήμο. Η προσπάθεια διακόπτεται όταν γίνονται γνωστές οι δηλώσεις Σαμαρά. Επίσης, επιτροπή βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που θα αναλάμβαναν διαπραγματεύσεις με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν γίνονται δεκτοί από τη ΝΔ.

Τα κοινοβουλευτικά κόμματα της Αριστεράς, ΚΚΕ και Σύριζα, κάνουν λόγο για αποκάλυψη του πραγματικού ρόλου της Νέας Δημοκρατίας και την υποκριτική αντιμνημονιακή της στάση.

Λίγο πριν τις 6:00 το απόγευμα, ξεκινά και η ομιλία του πρωθυπουργού στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, όπου και επαναλαμβάνει τα όσα είπε στο υπουργικό συμβούλιο. Μετά τις διευκρινίσεις Βενιζέλου, ο οποίος έχει αποκαταστήσει τις διαρραγείσες -από τη σύνοδο των G20- σχέσεις του με τον κ. Παπανδρέου, εκφράζονται οι πρώτες ενστάσεις. Οι Α.Διαμαντοπούλου και Β.Παπανδρέου κάνουν λόγο για ασυνεννοησία. Η μεν κ. Διαμαντοπούλου ζητά να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για κυβέρνηση εθνικής ενότητας, η δε κ. Παπανδρέου σε πολύ πιο οξείς τόνους απαιτεί την άμεση προσφυγή στις κάλπες.

Στην απογευματινή συνεδρίαση της βουλής σημειώνεται ένταση, καθώς ο κ. Σαμαράς τονίζει ότι "αν (ο κ. Παπανδρέου) κατάλαβε ότι θα συγκυβερνήσω μαζί του, κατάλαβε λάθος". Ξεκαθαρίζει ότι θα ψηφίσει τη δανειακή σύμβαση, αλλά διατηρεί τη διαφωνία του για την ασκούμενη πολιτική, και αποχωρεί μαζί με την κοινοβουλευτική του ομάδα. Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης σχολιάζει ότι «Οι εταίροι μας ζητούν ενυπόγραφη δέσμευση του Σαμαρά». Κοινή παραδοχή των υπουργών του ΠΑΣΟΚ και της κυρίας Μπακογιάννη ότι, αν δεν ολοκληρωθούν άμεσα οι διαδικασίες για την κύρωση της δανειακής σύμβασης, η χώρα θα πτωχεύσει, ενώ παράλληλα, η τελευταία, επιτίθεται έντονα στα κόμματα της Αριστεράς. Ο κ. Παπανδρέου παραμένει στη γραμμή της συνεννόησης με τη ΝΔ (η οποία έχει ήδη αποχωρήσει από την αίθουσα) σημειώνοντας ότι "η απόφαση Σαμαρά να ψηφίσει τη δανειακή σύμβαση είναι θετικό βήμα".

Η συνεδρίαση της βουλής ολοκληρώνεται λίγο πριν τις 11.00 το βράδυ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου