Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

3 Οκτ 2011

Αιφνιδιάζει η τρόικα και ζητά νέα μέτρα

- Κατάργηση Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας
- Απόλυτο πάγωμα προσλήψεων (0/10)
- Μείωση βασικού μισθού στον ιδιωτικό τομέα
- «Μολών λαβέ» απαντούν οργισμένα οι συνδικαλιστές

Όλο και πιο πολλά ζητά η τρόικα
Αιφνιδίασε την κυβέρνηση η τρόικα η οποία έθεσε ευθαρσώς νέες απαιτήσεις προς τους υπουργούς με τους οποίους συναντήθηκαν σήμερα τα στελέχη της. Από τον υπουργό Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνη ζήτησαν να καταργηθεί η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) ώστε ο κατώτατος βασικός μισθός να διαμορφωθεί κάτω από τα 751,39 ευρώ.

 Η απαίτηση αυτή δεν είχε συζητηθεί στο παρελθόν  αφού οι δανειστές μας την είχαν αναγνωρίσει ως «κόκκινη γραμμή». Φανερά σοκαρισμένος ο υπουργός Εργασίας υποστήριξε ότι αν συμβεί αυτό τότε πρόκειται για «τεράστια ανατροπή». «Κάτι τέτοιο, θα οδηγήσει σε μεγάλη μείωση των εισφορών, των συντάξεων και των φόρων, ενώ θα επιφέρει τεράστιο πλήγμα στην αγοραστική δύναμη των αμοιβών», τους επεσήμανε ο κ. Κουτρουμάνης. Εν τέλει απέφυγε να δεσμευθεί και τους παρέπεμψε στον Πρωθυπουργό και το υπουργικό συμβούλιο.


ΓΣΕΕ: «Μολών λαβέ»
Οι νέες απαιτήσεις της τρόικας πυροδότησαν την οργισμένη αντίδραση της ΓΣΕΕ «Έφθασαν στο έσχατο σημείο θράσους», τόνιζαν οι συνδικαλιστές «κανείς δεν έχει δικαίωμα να εκχωρήσει την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας». Αν θέλει η τρόικα τότε: «Μολών λαβέ»!

Να σημειώσουμε ότι την ερχόμενη Πέμπτη θα κατατεθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το πολυνομοσχέδιο με την εφεδρεία, τις επικουρικές και όλα τα θέματα που περιμένει η τρόικα για να πληρώσει την έκτη δόση. Επίσης για το 2012 και πιθανότατα τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις των δανειστών θα αυστηροποιηθεί ή θα καταργηθεί η αναλογία προσλήψεων στο δημόσιο 1 προς 10, φτάνοντας στο απόλυτο πάγωμα των προσλήψεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου