Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

13 Οκτ 2011

Αύξηση της καταστολής εξετάζουν οι βρετανικές αρχές

Η υπουργός Εσωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, ΤheresaMay, θέλει να προχωρήσει στη δημιουργία ομάδων για την απαγόρευση κυκλοφορίας έτσι ώστε, παράλληλα, η αστυνομία να δημιουργεί «απαγορευμένες» περιοχές κατά τη διάρκεια ταραχών. 

Οι δυνάμεις αυτές θα επιβάλλουν απαγόρευση σε περιοχές μεγάλης έκτασης για να αντιμετωπίζονται οι γρήγορα μεταδιδόμενες εξεγέρσεις, όπως αυτές που σάρωσαν τις μεγαλύτερες βρετανικές πόλεις τον Αύγουστο. 

 Η May σκέφτεται να επεκτείνει τις ήδη υπάρχουσες δομές για να επιβάλλει την απαγόρευση ατομικά, σε εφήβους κάτω των 16 ετών. Η εκκίνηση της επίσημης διαβούλευσης ανακοινώνεται την ώρα που η υπ. Εσωτερικών μαζί με τον Duncan Smith, υπουργό Εργασίας, διοργανώνουν ένα διεθνές φόρουμ έμπειρων αξιωματούχων σχετικά με τις συμμορίες. Στο κείμενο της διαβούλευσης περιλαμβάνεται πρόβλεψη για ισχυρότερες αστυνομικές δυνάμεις που θα διατάσσουν τους διαδηλωτές και τους εξεγερμένους να βγάζουν όποια μάσκα φορούν· πρόκειται για μια πρόταση της May από τον περασμένο Μάρτιο, μετά από τις πορείες κατά των κυβερνητικών περικοπών στις οποίες 56 αστυνομικοί τραυματίστηκαν.

Μετά τον Αύγουστο και τις ταραχές που εξαπλώθηκαν ταχύτατα στο Λονδίνο και σε άλλες βρετανικές πόλεις, η κυβέρνηση αντιλήφθηκε πως οι υπάρχουσες τακτικές διασποράς δεν είναι πλέον αποδοτικές. Ορισμένες ανθρωπιστικές οργανώσεις προέβλεπαν μάλιστα ότι οι καθολικές απαγορεύσεις θα αποδεικνύονταν αναποτελεσματικές ενώ ταυτόχρονα ασκούσαν κριτική στην ιδέα ως μιας «προβεβλημένες πρωτοβουλίας». 

Επιπλέον, στη διαβούλευση εξετάζεται το υπό κατάργηση άρθρο 5 του Νόμου περί Δημόσιας Τάξης (1986), το οποίο θεωρεί παρανομία οποιεσδήποτε «προσβλητικές λέξεις ή συμπεριφορές». Μέχρι τώρα υπάρχουν ισχυρισμοί ότι η συγκεκριμένη πρόβλεψη περιορίζει την ελευθερία του λόγου, ενώ, παράλληλα, η κοινή επιτροπή του κοινοβουλίου έχει ζητήσει την αφαίρεση της λέξης «προσβλητικές», σε μια προσπάθεια να διευρύνει το «κατώφλι» του αδικήματος· χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός εφήβου ο οποίος είχε χαρακτηρίσει την Σαϊεντολογία «μόδα».

Mε πληροφορίες από Guardian

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου