Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

25 Οκτ 2011

Βρετανία: Οι συμμορίες δεν έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στις ταραχές του Αυγούστου


Οι συμμορίες δεν έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στις ταραχές του Αυγούστου στη Βρετανία, σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ανάλυση απ’ όσους συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των ταραχών. Τα επίσημα ποσοστά δείχνουν ότι το 13% των συλληφθέντων ταυτοποιήθηκε ως μέλη συμμοριών, με το ποσοστό να ανέρχεται στο 19% στο Λονδίνο. Αλλά ακόμα και όπου η αστυνομία αναγνώρισε ότι μέλη συμμοριών ήταν παρόντα, υπάρχει η εκτίμηση ότι δεν συνέβαλλαν καθοριστικά στα επεισόδια.

Τα πρόσφατα αυτά κυβερνητικά ευρήματα αποτελούν μια ισχυρή απάντηση στην αρχική αντίληψη που υποστηριζόταν σθεναρά από τον υπουργό Εργασίας Iain Duncan Smith˙ ότι η κουλτούρα των συμμοριών είναι θεμελιώδης για την πρόκληση τέτοιων επεσοδίων.

Η ανάλυση που έγινε από το υπουργείο Δικαιοσύνης και το υπουργείο Εσωτερικών δείχνει ότι όσοι συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των ταραχών προέρχονται κατά βάση από φτωχές περιοχές και έχουν το πιο φτωχό εκπαιδευτικό υπόβαθρο. Περισσότερα από τα δύο τρίτα των νεαρών που ενεπλάκησαν, κατηγοριοποιήθηκαν ως «έχοντες ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες» ενώ το ένα τρίτο είχε αποβληθεί από το σχολείο, τον περασμένο χρόνο. Περισσότερο από το 42% έπαιρνε δωρεάν σχολικά γεύματα.
Η ανάλυση της φυλετικής προέλευσης όσων δικάστηκαν για αδικήματα σχετιζόμενα με τις ταραχές, ποικίλλει σημαντικά˙ 42% των κατηγορουμένων ήταν λευκοί ενώ 46% μαύροι. Μόνο 7% ήταν Ασιάτες.

Τα στοιχεία βασίστηκαν σε 5.175 καταγεγραμμένα εγκλήματα σε 19 αστυνομικές ζώνες -  η μεγαλύτερη πλειονότητα των οποίων στο Λονδίνο, το Μάντσεστερ και το Μπέρμπιγχαμ. Περισσότερο από το 40% έγινε σε πόλεις ή σε κέντρα πόλεων και το 20% σε εμπορικά κέντρα ή σε άλλες 'αγορές' με μαγαζιά λιανικής. Τα μισά από τα εγκλήματα έγιναν εναντίον εμπορικών εγκαταστάσεων.  Συνολικά, 2584 μαγαζιά και άλλες εγκαταστάσεις αποτέλεσαν τον στόχο των ταραχών.

Σε γενικές γραμμές η έρευνα έδειξε ότι υπήρχαν επεισόδια που ήταν οργανωμένα από δραστηριότητα συμμοριών, ωστόσο ήταν «λίγα στον αριθμό». Συμπεριλάμβαναν επιθέσεις σε περιουσίες υψηλής αξίας στο Μάντσεστερ καθώς και «τακτικές αντιπερισπασμού».

Mε στοιχεία από Guardian






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου