Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

6 Οκτ 2011

Συνελήφθη ο άνδρας των ΜΑΤ που χτύπησε την φωτορεπόρτερ

Νέα στοιχεία
Ελεύθερος από τον Εισαγγελέα ο αστυνομικός των ΜΑΤ
Ελεύθερος ο αστυφύλακας των ΜΑΤ που συνελήφθη το πρωί ως δράστης του ξυλοδαρμού της φωτορεπόρτερ Τατιάνας Μπόλαρη, χθες στο Σύνταγμα.
Ο αστυνομικός που οδηγήθηκε με πλήρη μυστικότητα στον Εισαγγελέα αφέθηκε ελεύθερος, χωρίς να του ασκηθεί ποινική δίωξη. Ο εισαγγελικός λειτουργός ζήτησε να συνεχιστεί η προανάκριση αναθέτοντας την υπόθεση σε πταισματοδίκη.

Ο λόγος που αφέθηκε ελεύθερος ο άνδρας των ΜΑΤ σύμφωνα με πηγές από την εισαγγελία, είναι ότι δεν υπάρχει στον φάκελο της δικογραφίας η έκθεση του Ιατροδικαστή ώστε να συγκεκριμενοποιηθούν οι κατηγορίες. Αν πρόκειται δηλαδή για απλή ή επικίνδυνη σωματική βλάβη. Παράλληλα μέσω της προανάκρισης θα εξεταστεί το αν θα του απαγγελθούν κατηγορίες για εξύβριση και απειλή.


Άρχισαν οι καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων
Καταδικάζει η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου τις επιθέσεις
Παπουτσής: Οι εντολές ήταν για αυτοσυγκράτηση

Συνελήφθη το πρωί αστυφύλακας που υπηρετεί στα ΜΑΤ με την κατηγορία ότι είναι ο δράστης της επίθεσης κατά της φωτορεπόρτερ κας Τατιάνας Μπόλαρη. Όπως ανακοίνωσε η Γ.Α.Δ.Α. ο αστυνομικός κατηγορείται για απρόκλητη σωματική βλάβη, βίαιη συμπεριφορά και εξύβριση. Ενώ παράλληλα διενεργείται και διοικητικός έλεγχος (ΕΔΕ).

Χθές το βράδυ η κα Μπόλαρη κατέθεσε μήνυση στα γραφεία της Γ.Α.Δ.Α. για την εις βάρος της επίθεση και τον τραυματισμό της στον λαιμό. Σήμερα το πρωί άρχισε η προανάκριση και ήδη σε αξιωματικούς της αστυνομίας έχουν καταθέσει αυτόπτες μάρτυρες της βιαιοπραγίας, ενώ συλλέγεται φωτογραφικό υλικό και σχετικά βίντεο.

Παπουτσής θα τιμωρηθούν οι ένοχοι.

Νωρίτερα ο υπουργός Προ.Πο. κ.Χ. Παπουτσής καταδίκασε την βία των αστυνομικών και τόνισε ότι «η αστυνομία έχει μία εντολή. Αυτοσυγκράτηση και σεβασμός των πολιτών, όλων των πολιτών. Και των δημοσιογράφων και των φωτορεπόρτερ και όλων των πολιτών. Για τον κάθε πολίτη, η αστυνομία έχει υποχρέωση να σέβεται το δικαίωμά του να διεκδικήσει» Σε ερώτηση για την εντολή που δόθηκε στους επικεφαλής των διμοιριών «να αδειάσει η πλατεία από δημοσιογράφους» δεν έκανε κανένα σχόλιο.
Ξένοι ανταποκριτές


Εν τω μεταξύ με ανακοινωσή της η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου καταδικάζει τις χθεσινές επιθέσεις της αστυνομίας κατά δημοσιογράφων, επισημαίνοντας ότι «η τακτική ορισμένων ανδρών της Ελληνικής Αστυνομίας εναντίων των Μέσων Ενημέρωσης δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά, δεδομένου ότι κάθε άλλο παρά τυχαία μπορεί να θεωρηθεί, όπως διαπιστώσαμε από το οπτικό υλικό που διαθέτουμε.».

Σχετικό υλικό

Η ανακοίνωση της Γ.Α.Δ.Α. 
Ανακοινώνεται ότι παράλληλα με τη διοικητική έρευνα, που διατάχθηκε χθες από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, σχετικά με βίαιη συμπεριφορά αστυνομικών σε βάρος δημοσιογράφων, διενεργείται ποινική προανάκριση από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής.
Στο πλαίσιο αυτό, συνελήφθη σήμερα Αστυφύλακας της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής, κατηγορούμενος για παράβαση των άρθρων 361 Π.Κ., εξύβριση και 308Α Π.Κ., απρόκλητη σωματική βλάβη, βίαιη συμπεριφορά σε βάρος γυναίκας δημοσιογράφου.

Η δήλωση του Υπουργού
«Η αστυνομία έχει μία εντολή. Αυτοσυγκράτηση και σεβασμός των πολιτών, όλων των πολιτών. Και των δημοσιογράφων και των φωτορεπόρτερ και όλων των πολιτών. Για τον κάθε πολίτη, η αστυνομία έχει υποχρέωση να σέβεται το δικαίωμά του να διεκδικήσει.
Οι εντολές που έχουν πάρει οι αστυνομικοί από την ηγεσία τους, από το Αρχηγείο της αστυνομίας είναι να υπάρχει αυτοσυγκράτηση παντού. Τα υπόλοιπα είναι θέματα διοικητικής έρευνας και διοικητικών ευθυνών. Αυτές θα αποδοθούν από την αστυνομία. Όσον αφορά όμως την κυβέρνηση και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη παραμένουμε στην ίδια κατεύθυνση, σεβασμός των δικαιωμάτων των πολιτών με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Τελεία και παύλα».

Η Καταγγελία της Ένωσης Ξένων Ανταποκριτών

Για ακόμη μια φορά θέλουμε να καταγγείλουμε την βίαιη συμπεριφορά ανδρών της Ελληνικής Αστυνομίας ενάντια συναδέλφων Ελληνικών και ξένων Μέσων Ενημέρωσης που κάλυπταν ειδησεογραφικά την κινητοποίηση πολιτών μπροστά στη Βουλή.
Οι αστυνομικές δυνάμεις, παρά το γεγονός ότι η ιδιότητα των συναδέλφων μας ήταν περισσότερο από εμφανής (κάμερες , φωτογραφικές μηχανές), επιτέθηκαν αναίτια με μοναδικό σκοπό να κακοποιήσουν σωματικά συναδέλφους – όπως μια φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων-και να προκαλέσουν ζημιές στον εξοπλισμό τους. 
Η σημερινή επίθεση και η τακτική ορισμένων ανδρών της Ελληνικής Αστυνομίας εναντίων των Μέσων Ενημέρωσης δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά, δεδομένου ότι κάθε άλλο παρά τυχαία μπορεί να θεωρηθεί, όπως διαπιστώσαμε από το οπτικό υλικό που διαθέτουμε. Ζητούμε από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας να ερευνήσουν εις βάθος το σημερινό περιστατικό και να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την αποφυγή άλλων παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον.
ΕΝΩΣΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ


1 σχόλιο:

  1. ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΦΕΘΗΚΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΙΟΛΑΣ ΜΕΡΑ.ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΟΜΩΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΠΟΙΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή