Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

20 Οκτ 2011

Απολογισμός δεύτερης ημέρας της 48ωρης πανελλαδικής απεργίας

Η δεύτερη ημέρα των πανελλαδικών απεργιακών κινητοποιήσεων επισκιάστηκε από το θάνατο ενός διαδηλωτή, από ανακοπή καρδιάς. Η εξίσου πολυπληθής και ειρηνική συμμετοχή των πολιτών, με την 19η Οκτωβρίου, στη συγκέντρωση της πλατείας Συντάγματος, και σήμερα διακόπηκε απότομα το απόγευμα από συμπλοκές και έφοδο της αστυνομίας. Υπολογίζεται ότι και σήμερα, οι πολίτες που συγκεντρώθηκαν στο χώρο της πλατείας ξεπερνούσαν τις 100.000 σε αριθμό.

 
Από νωρίς το πρωί χιλιάδες μέλη του ΠΑΜΕ, το οποίο είχε καλέσει σε περικύκλωση της βουλής, βρέθηκαν μπροστά στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Νωρίτερα από χθες, ο κόσμος πύκνωσε και γέμισε την πλατεία Συντάγματος. Ως τις 12μ.μ, οπότε και η πλατεία είχε γεμίσει ασφυκτικά, στη λεωφόρο Αμαλίας βρίσκονταν οι συγκεντρωμένα τα μέλη του ΠΑΜΕ και στην πλατεία και τους γύρω δρόμους τα μπλοκ της ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ και των πρωτοβάθμιων σωματείων, της λοιπής κοινοβουλευτικής και εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς καθώς και ομάδες αντεξουσιαστών.
 
Κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας της πανελλαδικής απεργίας και ημέρας ψήφισης του πολυνομοσχεδίου (κατ' άρθρο), υπήρξε αποφασιστικότητα να παραμείνει ο κόσμος έξω από τη Βουλή, τουλάχιστον ως την ώρα της ονομαστικής ψήφισης. Ειδικά το ΠΑΜΕ είχε δηλώσει δημόσια αυτήν του την πρόθεση. Ωστόσο, μέχρι το μεσημέρι υπήρχαν μικρές προστριβές έξω από το χώρο του Άγνωστου Στρατιώτη, καθώς η ομάδα περιφρούρησης του ΠΑΜΕ εμπόδιζε οποιοδήποτε μη μέλος του, να προσεγγίσει τη Βουλή. Η ειρηνική διαδήλωση διακόπηκε βίαια γύρω στις 3.00 μ.μ. όταν ομάδες που θέλησαν να πλησιάσουν το Κοινοβούλιο συνεπλάκησαν με την περιφρούρηση του ΠΑΜΕ. Μέσα σε λίγα λεπτά, εκατοντάδες άτομα του ΚΚΕ και τους αντεξουσιαστικού χώρου γρονθοκοπούνταν στη λεωφ. Αμαλίας, με αποτέλεσμα να μεταφερθούν πολλοί τραυματίες στο πρόχειρο ιατρείο της πλατείας. Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων χρησιμοποιηθηκαν εκατοντάδες πέτρες και κοντάρια ενώ έγινε και ρήψη μολότοφ. Η αστυνομία παρέμεινε εντελώς αμέτοχη, παρακολουθώντας το χώρο της συγκέντρωσης να μετατρέπεται σε πεδίο μάχης.

Πηγή: ICON PRESS /ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ ΝΙΚΟΣ
Όταν οι συμπλοκές μεταφέρθηκαν στο κάτω μέρος της πλατείας, τα ΜΑΤ επενέβησαν με χημικά και κρότου-λάμψης, με αποτέλεσμα να διαλύσουν τη συγκέντρωση. Ταυτόχρονα, και παρά τις ανακοινώσεις για παραμονή έως την ονομαστική ψηφοφορία, αποχώρησαν και τα μέλη του ΠΑΜΕ. 74 άτομα διακομίστηκαν με τραύματα στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός. Ένα εξ αυτών που μεταφέρθηκε εκεί από την οικογένειά του με προβλήματα αναπνοής, άφησε την τελευταία του πνοή λόγω ανακοπής καρδιάς. Άγνωστο παραμένει έως αυτή την την ώρα, εάν ο θάνατος του διαδηλωτή επήλθε ως αποτέλεσμα της χρήσης χημικών από την αστυνομία, όπως καταγγέλουν γιατροί του νοσοκομείου Ευαγγελισμός, ή αιτία του θανάτου ήταν, πιθανά, άλλα, παθολογικά αίτια. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας, οι ενέργειές της δεν ευθύνονται για το συμβάν μιας και οι δυνάμεις της δεν έκαναν χρήση χημικών στο σημείο όπου βρέθηκε ο άτυχος διαδηλωτής.
 
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΓΝΑ "Ευαγγελισμός":
«Σήμερα περί τις 16 45 προσεκομίσθη από το ΕΚΑΒ στο ΓΝΑ «Ο Ευαγγελισμός» ανδρας ηλικίας 53 ετών από την Αίγλη Ζαππείου χωρίς σφυγμούς, απνοϊκός με μυδρίαση και ισοηλεκτρική γραμμή στο καρδιογράφημα. Δεν έφερε κανένα τραύμα. Εγινε προσπάθεια ανάνηψης για 50 λεπτά ανεπιτυχώς».
 «Προσχεδιασμένη» χαρακτήρισε η γ.γ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, την επίθεση κατά του ΠΑΜΕ, και τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο Σύνταγμα, κάνοντας λόγο για «παρακρατικούς».  «Το Σύνταγμα δεν ανήκει σε κανέναν», δήλωσε η κ. Παπαρήγα. Για τη στάση της Αστυνομίας, είπε ότι εκείνη τη στιγμή δεν μπορούσε να επέμβει γιατί τα πράγματα θα γίνονταν χειρότερα.
 
Ανακοινώσεις για τις συγκρούσεις εξέδωσαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα της Αριστεράς, ενώ -με επιστολή της στην "Ελευθεροτυπία"- η "Αντεξουσιαστική Κίνηση Αθήνας" χαρακτήρησε το ΚΚΕ ως "αποκλειστικά υπεύθυνο" για την επίθεση. Το ΠΑΜΕ καταγγέλει τους παρακρατικούς μηχανισμούς δίπλα στους οποίους "υπάρχει και ένας άλλος μηχανισμός, όπου συνυπάρχουν φασιστοειδή, αναρχικοί, χρυσαυγίτες, άνθρωποι του Καρατζαφέρη, οι γνωστοί κουκουλοφόροι". Στην ανακοίνωση του Σύριζα η ευθύνη εντοπίζεται στην αντικειμενική προβοκατόρικη δράση "συγκεκριμένων ομάδων κουκουλοφόρων που επιχείρησαν να στραφούν εναντίον δυνάμεων του κινήματος".
 
Αν και μετά τα επεισόδια, ο κόσμος επανήλθε στην πλατεία Συντάγματος, οι συνεχείς επιθέσεις των δυνάμεων της ΕΛΑΣ δεν του επέτρεψαν να παραμείνει εκεί. Έως αυτήν την ώρα γίνονται σποραδικές οδομαχίες στα στενά γύρω από την πλατεία και ως το Μοναστηράκι. Μέχρι το απόγευμα έγιναν , 24 προσαγωγές και 6 συλλήψεις. Μάλιστα ανάμεσα στους συλληφθέντες υπήρξαν ανήλικοι με κακουργηματικές κατηγορίες για εκρηκτικά κ.λπ. Επίσης τραυματίστηκαν 6 αστυνομικοί.
 
Στις υπόλοιπες πόλεις της Ελλάδας, η συμμετοχή ήταν πιο περιορισμένη σε σχέση με τη χθεσινή ημέρα και στις περισσότερες κυριάρχησαν με τον όγκο τους οι ομάδες διαδηλωτών του ΠΑΜΕ.

Για την ιστορία, το πολυνομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από τους 154 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με την κα Λούκα Κατσέλη να καταψηφίζει μόνο το άρθρο 37 (περί συλλογικών συμβάσεων) με αποτέλεσμα να διαγραφεί από το ΠΑΣΟΚ.


Γαλαξιάρχης

2 σχόλια:

  1. Δεν είχε ιστορικό καρδιοπάθειας ο 53χρονος οικοδόμος του ΠΑΜΕ, σύμφωνα με τις γνωματεύσεις των ιατροδικαστών
    http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=319790

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δε θα σχολιάσω τις ανακρίβειες για τις συγκρούσεις, άλλωστε έχω χαρακτηριστεί πλέον «παρωπιδικός».

    Αυτό όμως με τις 100.000 την Πέμπτη διορθώστε το, γιατί είναι αστείο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή