Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

30 Σεπ 2011

Τραβάνε το σκοινί, για τις καταλήψεις στα σχολεία

του Γαλαξιάρχη

Καταγγελίες ένθεν και ένθεν, εντολές για συλλήψεις, απειλές, εισβολές της ασφάλειας σε σχολεία. Πολεμικό σκηνικό στήνεται γύρω από τις κινητοποιήσεις και καταλήψεις γυμνασίων και λυκείων, και πάνω από τα κεφάλια χιλιάδων ανήλικων μαθητών. Η κυβέρνηση άναψε το "πράσινο φως" και η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ανέλαβε δράση...


Εγκύκλιος του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ι. Τέντε, ανοίγει την πόρτα των σχολείων στις εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές για να ερευνήσουν τη διάπραξη αδικημάτων, ενώ αναθέτει στους εκπαιδευτικούς καθήκοντα αστυνόμευσης των μαθητών τους. Από την εισαγγελική ρομφαία δεν γλιτώνουν ούτε οι γονείς, οι οποίοι απειλούνται να ελεγχθούν για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου.

Η εισαγγελική εγκύκλιος επιστρατεύει το γνωστό επιχείρημα ότι πρόκειται για οργανωμένες μειοψηφίες που ασφαλίζουν τις εισόδους του σχολείου τους και παρεμποδίζουν την είσοδο των συμμαθητών τους, όσο και του διδακτικού προσωπικού. «Ανάμεσα στους καταληψίες», αναφέρει, «παρεισφρέουν τις νυχτερινές ώρες και άτομα που δεν ανήκουν στην εκπαιδευτική κοινότητα, τα οποία προβαίνουν σε καταστροφές των υποδομών του σχολείου, ενώ οι αφαιρέσεις εκπαιδευτικού υλικού και κυρίως ηλεκτρονικών υπολογιστών είναι σύνηθες φαινόμενο. Οι καταληψίες πολλές φορές έχουν την ηθική στήριξη και ενηλίκων, ενώ επιδιώκουν την προβολή τους μέσω των τηλεοπτικών σταθμών, τα οποία πάντοτε τους παρέχουν τη δυνατότητα αυτή».

Ο κ.Τέντες στέλνει μήνυμα τόσο στους συναδέλφους του εισαγγελείς να προχωρούν στην αυτόφωρη διαδικασία για τα "εγκλήματα" της διατάραξης οικιακής ειρήνης, της απρόκλητης φθοράς πράγματος που χρησιμεύει για κοινό όφελος και της κλοπής. Όσο όμως και στους διευθυντές των σχολείων, καθώς οι διαρροές από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, προαναγγέλουν διώξεις εκείνων που δεν θα αναφέρουν ότι τα σχολεία τους τελούν υπό κατάληψη (πηγή: Ελευθεροτυπία).

Σημειώνεται, ότι μόλις χθες, στο υπουργικό, ο Πρωθυπουργός κάλεσε τη Δικαιοσύνη να κάνει το καθήκον της, και ήδη η εγκύκλιος του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Τέντε βρισκόταν στα γραφεία των συναδέλφων του εισαγγελέων ώστε να δρομολογηθούν οι διαδικασίες παρέμβασης στις εκατοντάδες υπό κατάληψη σχολικές μονάδες. Την ίδια στιγμή, η υπουργός Παιδείας, πιέζοντας για περαιτέρω επίσπευση της επιχείρισης-«εκκαθάριση στα σχολεία» ζήτησε από τους διευθυντές των σχολείων να «ειδοποιήσουν αμέσως τις αρχές», ενώ έστειλε, όπως αναμενόταν, σε όλες τις μονάδες την (παλαιότερη) εγκύκλιο σχετικά με τον τρόπο αναπλήρωσης των χαμένων ωρών.

Προπηλακισμοί και εισβολές

Πληθαίνουν τα περιστατικά προπηλακισμών, αλλά και απειλών για σωματική βία από διευθυντές σχολείων και "αγανακτισμένους" γονείς, σε μαθητές που συμμετέχουν στις καταλήψεις.

Σύμφωνα με καταγγελία της ΟΛΜΕ  «Υποδιευθυντής λυκείου στο Γαλάτσι προκάλεσε το σοβαρό τραυματισμό μαθήτριας ενώ παράλληλα σε Γυμνάσιο της Αργυρούπολης «αγανακτισμένος» γονέας κτύπησε με τον κόπτη που κρατούσε μαθητή που συμμετείχε σε κατάληψη».  Η ΟΛΜΕ επισημαίνει ότι «Τα κρούσματα βιαιοπραγίας σε βάρος μαθητών είναι πάμπολλα και η Ομοσπονδία μας αδυνατεί να τα καταγράψει» προσθέτοντας ότι«οι απειλές, οι προπηλακισμοί και η σωματική βία σε βάρος μαθητών είναι απαράδεκτες από παιδαγωγική άποψη και όσοι προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες δεν έχουν καμία θέση στο δημόσιο σχολείο» επισημαίνει.

Να σημειωθεί ότι ευθύνες για την κατάσταση αυτή το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ καταλογίζει στο υπουργείο Παιδείας  «που με την εγκύκλιο, που απέστειλε στις 20/9/2011, βαφτίζει "πρόληψη και παιδαγωγική αντιμετώπιση" την καταστολή των μαθητικών αγώνων, καλλιεργεί τον "κοινωνικό αυτοματισμό", το διαίρει και βασίλευε, επιδιώκει να στρέψει τους γονείς ενάντια στα παιδιά. Και ακόμη ονομάζει "δυσλειτουργία" τον αγώνα των μαθητών ενάντια στα προβλήματα που η ίδια η κυβέρνηση δημιούργησε». (πηγή: Alterthess)

Ταυτόχρονα, αλγεινή εντύπωση προκαλεί η μαρτυρία "εισβολής" ανδρών της κρατικής ασφάλειας, σε σχολείο της Αγ. Παρασκευής. Σε ανακοίνωση των μαθητών του 4ου Λυκείου της περιοχής καταγγέλεται περιστατικό εισόδου επτά ένστολων αστυνομικών και τριών ανδρών της ασφάλειας στο σχολείο, με στόχο τη διακοπή της κατάληψης αλλά και της συλλογής στοιχείων "ύποπτων μαθητών". Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι άνδρες της ΕΛΑΣ απείλησαν τους μαθητές ότι θα τους "πάνε στο αυτόφωρο".

Λάδι στη φωτιά ρίχνουν και τα τηλεοπτικά ρεπορτάζ που αναλλώνονται σε "σκηνές καταστροφής" με εξίσου εμφυλιοπολεμικές κραυγές, χωρίς ίχνος συναίσθησης για τη σοβαρότητα και την ψυχραιμία που απαιτεί ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα.

Παρά το πολεμικό κλίμα, το κύμα των κινητοποιήσεων στα σχολεία επεκτείνεται, καθώς πάνω από 500 τελούν υπό κατάληψη αυτή τη στιγμή σε όλη την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου