Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

26 Σεπ 2011

ΚΕΘΕΑ: Αρνείται να δώσει λίστα εφεδρείας στο υπ. Υγείας

Mε την πρωϊνή «κραυγή», με την οποία δίνεται καθημερινά το εναρκτήριο λάκτισμα για τη λειτουργία των θεραπευτικών κοινοτήτων, ξεκίνησε η σημερινή διαμαρτυρία εργαζομένων, θεραπευόμενων και φίλων του ΚΕΘΕΑ έξω από το υπουργείο Υγείας, στην οδό Αριστοτέλους. Περίπου 1.200 άτομα εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους για τις κυβερνητικές παλινωδίες που αφορούν το μέλλον του ΚΕΘΕΑ σχετικά με τη δομή του αλλά και τη χρηματοδότησή του. 

Μετά την πρόσφατη, αιφνίδια και δραστική, περικοπή της φετινής επιχορήγησης του ΚΕΘΕΑ από το Υπουργείο Οικονομικών, το Υπουργείο Υγείας ζητάει εφαρμογή του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας στον οργανισμό. Την ίδια στιγμή, παραβλέπει το γεγονός ότι το ΚΕΘΕΑ την τελευταία πενταετία αναπτύσσει υπηρεσίες σε όλη την Ελλάδα (Γιάννενα, Χανιά, Λέσβος, Καλαμάτα, ιστορικό κέντρο, σωφρονιστικά καταστήματα κ.ά.). Το ΚΕΘΕΑ αριθμεί σήμερα περί τους 557 εργαζομένους και ο υπ. Υγείας Α. Λοβέρδος επιμένει στο να τεθεί το 10% σε εργασιακή εφεδρεία. Παράλληλα, ενόψει περικοπών, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συγχώνευσης του ΚΕΘΕΑ – ΟΚΑΝΑ κάτι που κρίνεται μάλλον ανέφικτο επειδή το ΚΕΘΕΑ έχει διαφορετικό μοντέλο φιλοσοφίας: προσεγγίζει τους εξαρτημένους με στεγνά προγράμματα και όχι υποκατάστατα όπως ο ΟΚΑΝΑ.

«Δεν μας περισσεύει προσωπικό, έχουμε να κάνουμε προσλήψεις από το 2007», λέει στο rbnews ο Αντώνης Πάριος, κοινωνικός λειτουργός και υπεύθυνος του ΚΕΘΕΑ Άλφα. «Το υπουργείο μας εμπαίζει την ίδια ώρα που πολλές μονάδες στη Βόρεια Ελλάδα και την Πάτρα υπολειτουργούν, ενώ το κομμάτι που αφορά την απεξάρτηση από τα ναρκωτικά βρίσκεται στον ‘αέρα’. Πληροφορίες θέλουν το υπουργείο να έχει εκνευριστεί υπερβολικά με την άρνηση του ΚΕΘΕΑ να δώσει λίστα εργαζομένων για εφεδρεία.

«Είναι αδιανόητο να συμβαίνει αυτό σε μια ανεπτυγμένη χώρα του κόσμου», σχολιάζει ο Α., απόφοιτος προγράμματος απεξάρτησης από το αλκοόλ. «Πέρα από την κοινωνική διάσταση του πράγματος, -η απεξάρτηση ενός ατόμου δεν αφορά μόνο το ίδιο αλλά και την οικογένειά του-, υπάρχει και η οικονομική. Αν στην κυβέρνηση υπήρχε λίγο μυαλό θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι το να χρηματοδοτείς την απεξάρτηση είναι λιγότερο δαπανηρό από την πολλαπλάσια ζημιά που παθαίνει το κράτος μακροχρόνια».

Χ. Σύλλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου