Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

27 Σεπ 2011

Οι αλλαγές σε φορολογία, αποδείξεις, πετρέλαιο θέρμανσης

Επέκταση της μείωσης του αφορολόγητου ορίου στους συνταξιούχους άνω των 65 ετών αλλά και στους νέους φορολογούμενους κάτω των 30 με εισοδήματα αποκλειστικά από μισθούς ή συντάξεις, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών κ. Ε. Βενιζέλος. Εκτιμάται ότι το αφορολόγητο όριο θα κατέβει από τις; 12.000 ευρώ που ήταν σήμερα, στα 9.000 ή 9.500 ευρώ. Και σε αυτή την περίπτωση, όπως και για την μείωση στα 5.000 ευρώ, η μείωση θα έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2011. Αναδρομική ισχύ θα έχουν και οι περικοπές σε διάφορες φοροαπαλλαγές, όπως τόκοι στεγαστικών δανείων, ιατρικές δαπάνες, ασφάλιστρα ζωής κ.λπ.

Αποδείξεις

Μεγάλες αλλαγές θα υπάρξουν στο σύστημα των αποδείξεων. Αποσυνδέεται πλήρως από το αφορολόγητο και θα συνδέεται πλέον αποκλειστικά με το ύψος του εισοδήματος. Όπως είπε ο υπουργός, θα χρειαζόμαστε περισσότερες αποδείξεις (για την φορολογική δήλωση του 2012 που θα αφορά στα εισοδήματα του 2011), πάνω από το όριο του 25% που ισχύει έως σήμερα κι αυτό επειδή οι δαπάνες θα εκπίπτουν κατά 50% - 60% του δηλωθέντος εισοδήματος. Το σύστημα υποβολής των αποδείξεων θα γίνεται μόνο ηλεκτρονικά.

Το παράδειγμα που έφερε ο υπουργός είναι: για εισοδήματα π.χ  100.000 ευρώ θα πρέπει να συλλέγουμε αποδείξεις 60.000 ευρώ και για εισόδημα 60.000 ευρώ αποδείξεις 30.000 ευρώ.

Ως βάση μάλλον θα κρατηθεί το 25% του εισοδήματος. Στην περίπτωση που οι αποδείξεις είναι χαμηλότερου ύψους, τότε θα υπάρχει "πέναλτι" που μπορεί να αυξάνει τον φόρο έως και 1.000 ευρώ.
Με το νέο σύστημα δεν θα προβλέπεται επιστροφή φόρου.

Πετρέλαιο
Το μέτρο της εξίσωσης του πετρελαίου κίνησης με το θέρμανσης θα εφαρμοστεί από τον Οκτώβριο του 2012, δηλαδή για την μεθεπόμενη χειμερινή περίοδο. Από φέτος θα αρχίσει η προεργασία με την συλλογή των απαραίτητων στοιχείων της κατανάλωσης σε διαφόρους νομούς της χώρας, που διαφοροποιείται αναλόγως των κλιματιστικών συνθηκών. Οι καταναλωτές θα κληθούν (θα υπάρξει σχετική εγκύκλιος σε λίγες ημέρες) να καταθέτουν τα παραστικά της αγοράς πετρελαίου μέσω ΚΕΠ ή μέσω διαδικτύου στην Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων. Με βάση αυτά τα στοιχεία θα δοθεί τον χειμώνα 2012-2013 επίδομα θέρμανσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου