Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

10 Ιουλ 2013

Απεργία πείνας αλληλεγγύης προς τον Κώστα Σακκά

10 Ιουλίου 2013

Δράση αλληλεγγύης στον Κώστα Σακκά

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Απεργία πείνας αλληλεγγύης στον παράνομα κρατούμενο Κώστα Σακκά, ο οποίος διανύει την 37η μέρα απεργίας πείνας φρουρούμενος στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας Πειραιά, ανακοινώθηκε σήμερα, Τετάρτη 10 Ιουλίου, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που οργάνωσε η Δράση Αλληλεγγύης στον Κ. Σακκά στο κτίριο της ΕΣΗΕΑ.

Ο Κ. Σακκάς, σύμφωνα και με την ενημέρωση που έκανε ο γιατρός Θανάσης Καραμπέλης, έχει χάσει ήδη του 20% του σωματικού του βάρους και βρίσκεται πλέον σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση, αντιμετωπίζοντας άμεσα κίνδυνο μη αναστρέψιμης βλάβης σε ζωτικά όργανά του.

Στη συνέντευξη Τύπου παρενέβησαν εκπρόσωποι του Δικτύου για τα Πολιτικά και τα Κοινωνικά Δικαιώματα, της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, της Κίνησης για τις Ελευθερίες και τα Δημοκρατικά Δικαιώματα της Εποχής μας, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας, Τάσος Κουράκης, Βασιλική Κατριβάνου και Αφροδίτη Σταμπουλή, οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Γιάννης Πανούσης και Μαρία Γιαννακάκη, η Ιωάννα Κοντούλη, μέλος των Οικολόγων Πράσινων.

Συμμετείχαν, επίσης, άνθρωποι που πλαισίωσαν τον αγώνα των μεταναστών απεργών πείνας της Υπατίας, συνδικαλιστές, πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, νομικοί, γιατροί, εκπαιδευτικοί, στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα και πρώην πολιτικοί κρατούμενοι. Τη στήριξή τους στην απεργία πείνας αλληλεγγύης στον Κ. Σακκά δήλωσαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, ο Περικλής Κοροβέσης, ο Σπύρος Φυτράκης, η Κάτια Γέρου, ο Γιάννης Ραχιώτης, ο Σταύρος Σταυρίδης, ο Δημήτρης Κατσαρής, η Σοφία Κυρίτση, η Άννυ Παπαρούσου, ο Μάριος Ζέρβας και πολλοί άλλοι αγωνιστές που δραστηριοποιούνται στα κοινωνικά κινήματα.

Τη συμμετοχή τους στην απεργία πείνας ανακοίνωσαν, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο πρώην κρατούμενος - απεργός πείνας Χρήστος Ρούσσος, ο πανεπιστημιακός Νίκος Μπελαβίλας, η γιατρός Κατερίνα Παπαγκίκα, η ηθοποιός Μάνια Παπαδημητρίου, η Ιωάννα Κοντούλη και ο δημοτικός σύμβουλος Νίκαιας Κώστας Παπαδόπουλος, οι οποίοι προστίθενται σε ένα ευρύ φάσμα αλληλέγγυων πολιτών που έχουν ήδη δηλώσει την απόφασή τους να ξεκινήσουν απεργία πείνας σε περίπτωση που το Συμβούλιο Εφετών απορρίψει την αίτηση αποφυλάκισης του Κ. Σακκά ή αναβάλλει την έκδοση απόφασης.

Παρέμβαση – ενημέρωση για την επίθεση της αστυνομίας ενάντια στους αλληλέγγυους στον Κ. Σακκά, που πραγματοποιούσαν μοίρασμα φυλλαδίου στην περιοχή του Θησείου, έγινε στο κλείσιμο της συνέντευξης Τύπου. Η ενημέρωση ανέφερε 2 τραυματίες, 11 προσαγωγές και 2 συλλήψεις.

Παραθέτουμε αποσπάσματα από τις παρεμβάσεις ορισμένων συμμετεχόντων στη συνέντευξη Τύπου:

Θ. Δρίτσας

«Η δικαιοδοτική αυθαιρεσία για κάθε κρατούμενο, για κάθε διωκόμενο δεν είναι αποσπασματικό φαινόμενο. Είναι μια επιλογή που εντάσσεται σε μια πολύ επικίνδυνη και ιδιόμορφη εξέλιξη της αιτιολόγησης κάθε δικαστικής ή πολιτικής απόφασης, με βάση την επίκληση των συνθηκών έκτακτης ανάγκης αλλά και του κράτους έκτακτης ανάγκης. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα δεχτεί τέτοιου είδους παρέκκλιση».

Χρ. Ρούσσος

«Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος γιατί είναι δεκάδες τα γεγονότα που μας ρημάζουν τη ζωή. Δεν έχω να πω τίποτε άλλο, παρά το ότι θα είμαι και εγώ στην απεργία πείνας».

Ι. Κοντούλη

«Κάποιος πρέπει να υπερασπιστεί την ανθρώπινη ζωή ανεξάρτητα από φύλο, από ιδέες, από χρώμα. Αρνούμαι να χάσω τη βασική μου ταυτότητα, την ταυτότητά μου ως άνθρωπος. Γι' αυτό ήρθα να ενώσω τη φωνή μου και να βάλω τον εαυτό μου στη διάθεση της επιτροπής συμπαράστασης στην απεργία πείνας του Κ. Σακκά. Θέλω να προλάβουμε να κρατήσουμε στη ζωή αυτό το παιδί».

Δ. Χριστόπουλος

«Αυτοί που κυβερνάνε σήμερα μας λένε ότι η συνταγματικότητα είναι για να παραβιάζεται. Είμαστε, δυστυχώς, σε μια φάση κρίσης της δημοκρατίας. Ας μην δώσουμε άλλοθι σε αυτούς που είναι υπεύθυνοι για τον εκφυλισμό του πολιτεύματος να μας το χρεώσουν. Από την άλλη να ξέρουν ότι και η υπομονή έχει τα όριά της. Οι πολίτες έχουν δικαίωμα στην αντίσταση».

Μ. Λώλος

«Είναι αδιανόητο ένας άνθρωπος να λιώνει στη φυλακή 2,5 χρόνια περιμένοντας μια δίκη. Δεν εμπιστεύομαι τη δικαιοσύνη, μας έχει δείξει σε εμάς τους φωτορεπόρτερ ότι εξυπηρετεί τα δικά της συμφέροντα. Θεωρώ ότι είναι μια οριακή μάχη, άμα τη χάσουμε και αυτή θα πρέπει να αγοράσουμε καινούριες πιτζάμες, σκηνή και να ετοιμαστούμε για ξερονήσια».

Θ. Καραμπέλης

«Απευθυνόμενος στους υπουργούς Υγείας και Δικαιοσύνης, που είναι οι κύριοι υπεύθυνοι που έχουμε φτάσει ως εδώ, ρωτάω έχουν αποφασίσει να οδηγήσουν τον κατά τεκμήριο αθώο αυτό άνθρωπο στο θάνατο; Θέλουν νεκρό; Η κατάσταση του απεργού πείνας Κ. Σακκά είναι οριακή».

Η ακριβής ημέρα έναρξη της απεργίας πείνας αλληλεγγύης θα ανακοινωθεί με νεώτερο δελτίο Τύπου, μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εφετών.
Ηλεκτρονική διεύθυνση επικοινωνίας: solidarityhungerstrike@gmail.com

1 σχόλιο:

  1. Αισχος στην συγκυβέρνηση που για τους όποιουσδήποτε λόγους της, αφήνει μια ανθρώπινη ζωή να χαθεί.Οποιος έχει κότσια δικάζει δίκαια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή