10 Ιουν 2013

Δίκη Βαξεβάνη: χωρίς δικηγόρους, χωρίς μάρτυρες; δεν υπάρχει πρόβλημα

< ανταπόκριση της @IrateGreek >

Όπως έχουμε γράψει νωρίτερα σήμερα, η επανεκδίκαση της υπόθεσης του Κώστα Βαξεβάνη για τη δημοσιοποίηση τον Οκτώβριο του 2012 της λίστας περισσότερων από 2.000 ονομάτων Ελλήνων καταθετών στην Ελβετία, γνωστή και ως «λίστα Λαγκάρντ», είχε δρομολογηθεί να γίνει σήμερα το πρωί. Το δικαστήριο χρειάστηκε μιάμιση ώρα, από τις 09:00 μέχρι τις 10:30 και τρεις κατ’ ιδίαν συζητήσεις των δικαστών για ν’ αποφασίσει ότι εξαιτίας της απουσίας δύο εκ των τριών δικηγόρων υπεράσπισης και τριών εκ των τεσσάρων μαρτύρων υπεράσπισης, η δίκη πρέπει ν’ αναβληθεί.

Συγκεκριμένα, όταν το δικαστήριο ξεκίνησε, μόνο ο δικηγόρος Χάρης Οικονομόπουλος και η μάρτυρας Δήμητρα Γαλάνη ήταν παρόντες στη δικαστική αίθουσα. Οι άλλοι δύο δικηγόροι, Νίκος Κωνσταντόπουλος και Βασίλης Καπερνάρος, ήταν απόντες, ο πρώτος για λόγους υγείας και ο δεύτερος διότι είχε άλλες δύο εκκρεμείς υποθέσεις το πρωί (για τη μία εκ των οποίων κινητοποιήθηκε μια διμοιρία αντιτρομοκρατικής μονάδας). Σημειώνεται ότι ο Β. Καπερνάρος είναι βουλευτής των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» και μέλος της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Μόνο η τραγουδίστρια Δήμητρα Γαλάνη ήταν παρούσα ως μάρτυρας υπεράσπισης.

Η βουλευτής Ζωή Κωνσταντοπούλου, βασική μάρτυρας που -και αυτή- είναι στην εξεταστική επιτροπή για τη λίστα, βρισκόταν σε επίσημο ταξίδι στο Τελ Αβίβ για να διερευνήσει ζήτημα που σχετίζεται με την υπόθεση της λίστας.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Ελλάδος, Δημήτρης Τρίμης ήταν απών, για αδιευκρίνιστους ακόμη λόγους. Όσο για τον τέταρτο μάρτυρα, τον πρόεδρο της Διεθνούς Δημοσιογραφικής Ομοσπονδίας (IFJ) που είχε καταθέσει στην πρώτη δίκη του Βαξεβάνη το Νοέμβριο του 2012, το όνομά του εξαφανίστηκε από τη λίστα μαρτύρων και δεν είχε καν κληθεί να καταθέσει.

Η υπεράσπιση επεσήμανε την απουσία των βασικών μαρτύρων και δικηγόρων από τη σημερινή δίκη ενώ τόνισε ότι τα συμπεράσματα της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη από την εξεταστική επιτροπή της βουλής θα έχουν σημαντικές συνέπειες για τη δίκη Βαξεβάνη – άρα η δίκη θα πρέπει ν’ αναβληθεί. Επιπλέον, οι δικηγόροι έδωσαν έμφαση στο γεγονός ότι η αναβολή δικών είναι πολύ κοινή πρακτική στην Ελλάδα ενώ ο κατηγορούμενος έχει το δικαίωμα να εκπροσωπείται από δικηγόρους της επιλογής του και πως, τέλος, δεν υπάρχει ο κίνδυνος παραγραφής για 5 χρόνια. Ο Β. Καπερνάρος χρειάστηκε να φύγει από την άλλη υπόθεσή του και να έρθει στη δίκη Βαξεβάνη για να ενδυναμώσει το επιχείρημα της υπεράσπισης καθώς η εισαγγελέας και οι δικαστές ήταν διατεθειμένοι να ξεκινήσουν τη δίκη.

Η επιμονή των δικαστών και του εισαγγελέα να ξεκινήσει η δίκη πυροδότησε το κλίμα, ακόμη και αν αυτό σήμαινε ότι η δίκη θα αναβαλλόταν ακόμη και τη στιγμή που θ’ ακουγόταν ο πρώτος διαθέσιμος μάρτυρας. Η εισαγγελέας απέρριψε το αίτημα για αναβολή δύο φορές μέχρι τη στιγμή που ο Β. Καπερνάρος ζήτησε να δηλώσει με σαφήνεια το σκεπτικό της απόρριψής της και ακολούθως να καταγραφεί στα πρακτικά της δίκης. Ο Χ. Οικονομόπουλος από την πλευρά του είπε ότι αν η δίκη ξεκινήσει χωρίς την παρουσία όλων των δικηγόρων και των μαρτύρων, θα παραιτηθεί από τη θέση του, εξαναγκάζοντας το δικαστήριο να ξεκινήσει τη δίκη χωρίς δικηγόρους. Ο Καπερνάρος, ο Οικονομόπουλος και ο ίδιος ο Βαξεβάνης εξέφρασαν ανοιχτά τις αμφιβολίες τους για τα κίνητρα των δικαστών και της εισαγγελέως που επέμεναν να γίνει η δίκη άμεσα παρά τις τόσες πολλές παρατυπίες. Τελικά το δικαστήριο αποφάσισε την αναβολή της δίκης για τις 8 Οκτωβρίου 2013.


Ωστόσο, το αίτημα Καπερνάρου για αναθεώρηση του κατηγορητηρίου ενόψει νέων πληροφοριών που ανέκυψαν από την έρευνα της κοινοβουλευτικής εξεταστικής επιτροπής για τη λίστα, απορρίφθηκε. Έτσι, οι κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί στον Βαξεβάνη εξακολουθούν να αφορούν τη δημοσιοποίηση της λίστας και την απόκτησή της έπειτα από υποκλοπή, την ίδια στιγμή που οι αποδείξεις της εξεταστικής επιτροπής υποδεικνύουν ότι η λίστα είχε σταλεί από τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών στον Έλληνα ομόλογό του, ακολουθώντας την επίσημη διαδρομή.

Τέλος, το δικαστήριο επέβαλε πρόστιμο 120 ευρώ στον Δημήτρη Τρίμη επειδή δεν παρέστη στη διαδικασία, χωρίς να γνωρίζει ωστόσο τους λόγους της απουσίας του. Προς το παρόν, δεν έχει γίνει γνωστό αν ο πρόεδρος της IFJ θα συμπεριληφθεί εκ νέου στη λίστα των μαρτύρων.

Ένα τελευταίο ενδιαφέρον σημείο είναι η απουσία τόσο των Ελληνικών όσο και των διεθνών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Η πρώτη δίκη του Βαξεβάνη είχε δεκάδες Έλληνες δημοσιογράφους, που είχαν πάει σε ένδειξη συναδελφικής αλληλεγγύης, ενώ είχε κερδίσει τα «βλέμματα» των διεθνών
media. H δικαστική αίθουσα σήμερα ήταν μισογεμάτη ενώ μόνο ένα-δυο ξένα συνεργεία περίμεναν έξω από το κτίριο 9 των δικαστηρίων στην Ευελπίδων.


Αν ο Βασίλης Καπερνάρος δεν είχε παρέμβει δυναμικά, ο Βαξεβάνης ενδεχομένως να είχε δικαστεί χωρίς μάρτυρες, χωρίς δικηγόρους και με τον υπόλοιπο κόσμο να μην έχει αντιληφθεί τίποτα. 

<<< Προηγούμενο άρθρο: Η λίστα Λαγκάρντ και η δίκη του Κώστα Βαξεβάνη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου