7 Νοε 2012

Τι συνέβη το πρωί της 7ης Νοεμβρίου στο Κοινοβούλιο

του @doleross

Με την έναρξη της συζήτησης για το νομοσχέδιο σχετικά με τα νέα μέτρα "Μνημόνιο ΙΙΙ" στην ελληνική Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝ.ΕΛ. έθεσαν θέμα αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου. Σύμφωνα με τους εισηγητές των δύο κομμάτων η αντισυνταγματικότητα αφορούσε στις διατάξεις για περικοπές σε μισθούς και συντάξεις αλλά και στον τρόπο με τον οποίο εισήλθε να συζητηθεί στην Βουλή: δηλαδή με την διαδικασία του κατεπείγοντος, γεγονός που περιορίζει την συζήτηση μέσα σε χρονικό πλαίσιο δέκα ωρών ενώ το τελικό πολυσέλιδο κείμενο πολλοί βουλευτές το έλαβαν σήμερα το πρωί.


Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης ζήτησε από τους παρισταμένους βουλευτές που συμφωνούν με την ένσταση αντισυνταγματικότητας να σηκωθούν από την θέση τους. Κρίνοντας από την έδρα ότι οι "εγερμένοι" είναι λιγότεροι, ανακοινώνει ότι δεν γίνεται δεκτή η ένσταση αντισυνταγματικότητας. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ με ένταση υποστηρίζουν ότι είχαν την πλειοψηφία και ζητούν ονομαστική ψηφοφορία κάτι που κάνει δεκτό ο Πρόεδρος της Βουλής, διακόπτοντας την διαδικασία γα 30 λεπτά «σύμφωνα με τον κανονισμό», όπως είπε. Ο κανονισμός της Βουλής βεβαίως ορίζει ότι η διακοπή είναι δεκάλεπτη.

Μετά από μία ώρα και ένα τέταρτο, ίσως και παραπάνω άρχισε εκ νέου η συνεδρίαση για την ονομαστική ψηφοφορία, μέσα σε κλίμα έντασης εφόσον ήταν φανερό ότι χρειάστηκε τόσος χρόνος ώστε τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης να συγκεντρώσουν τους βουλευτές τους οι οποίοι απουσίαζαν από την Βουλή.

«Διαδικασία εκφυλισμού της Βουλής», χαρακτηρίζει ο κ. Αλ. Τσίπραςτην διαδικασία και δηλώνει ότι το κόμμα του αποσύρει την πρόταση για ονομαστική ψηφοφορία που υπέβαλλε καθώς θεώρησε ότι το αποτέλεσμα της δι’ εγέρσεως ψηφοφορίας που προηγήθηκε σχετικά με την συνταγματικότητα ή μη του νομοσχεδίου ήταν καταφανώς υπέρ της αντισυνταγματικότητας. Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο επίσης για «πλειοψηφία που καταρρέει και σύντομα δεν θα είναι πλειοψηφία». «Όσα ζούμε αποτελούν καταρράκωση του θεσμού της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και των θεσμικών διαδικασιών. Ένα νομοσχέδιο που θα βυθίσει τη χώρα σε βαθιά παρατεταμένη ύφεση έρχεται σε ένα μόνο άρθρο με την διαδικασία του κατεπείγοντος, κάτι που δεν τιμά το Κοινοβούλιο», σημείωσε, ενώ για το διαδικαστικό θέμα είπε ότι κατά την ψηφοφορία για την αντισυνταγματικότητα εγέρθηκαν οι παρόντες, οι οποίοι κατά τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν η συντριπτική πλειοψηφία, αποδίδοντας στον κ. Μεϊμαράκη ότι για «λόγους πολιτικής σκοπιμότητας σας έκαναν να διαπιστώσετε διαφορετικά απ’ ότι έβλεπαν τα μάτια σας». Όσον αφορά την διενέργεια της ονομαστικής ψηφοφορίας είπε ότι «έπρεπε να γίνει εντός του χρόνου που ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής, δηλαδή στα 10 λεπτά και όχι μετά από μιάμιση ώρα».

Από την πλευρά τους τα τρία κόμματα της συμπολίτευσης κατηγόρησαν τον ΣΥΡΙΖΑ για «συνδικαλιστικές πρακτικές» και «κινήσεις τακτικισμού και εντυπωσιασμού» υποστηρίζοντας ότι σε αυτές τις ψηφοφορίες ισχύει η «αρχή της δεδηλωμένμης».

Τελικά το Μνημόνιο ΙΙΙ κρίθηκε συνταγματικό με 170 ψήφους υπέρ και 47 κατά. Ο ΣΥΡΙΖΑ εν τω μεταξύ είχε αποχωρήσει από την ψηφοφορία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου