Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

2 Ιουν 2012

Το #rbnews στο 10ο Παγκόσμιο Συνέδριο Οικονομικής και Διοίκησης των ΜΜΕ

Της Αγγελικής Μπούμπουκα (@aboubouka)

update 
Η εκπομπή όπως μεταδόθηκε, 3-5 τελικά, αφού τελικά καταλάβαμε και την ώρα της εκπομπής του Ματθαίου Τσιμιτάκη και συνεχίσαμε όλοι μαζί την κουβέντα περί συμμετοχικής δημοσιογραφίας:




Ακούγονται τα τραγούδια:
First of the gang to die - Morrisey
Bad Days - Flaming Lips
The swing of justice - Gramatik
12 Juin 3049 - Caravan Palace
Tonight the streets are ours - Richard Hawley
Pol Kar - mr. Z
Where is my mind - Pixies
One - Ane Brun
Passenger Fever - Peggy Lee vs Iggy Pop


Τα περασμένο Σάββατο το #rbnews πήρε το βάπτισμα του πυρός στην διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα.

Στο 10o Παγκόσμιο Συνέδριο Οικονομικής και Διοίκησης των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης [με hashtag #wmemc / σύνδεσμος στα ελληνικά] παρουσιάστηκε [1] μέρος μιας έρευνας που είναι σε εξέλιξη για το συμμετοχικό μοντέλο δημοσιογραφίας του Radiobubble. Η έρευνα γίνεται από την Αγγελική Γαζή, επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου και την υπογράφουσα. Στο Συνέδριο παρουσιάσαμε μερικά πρώτα ευρήματα, που παραθέτω εδώ αποτυπωμένα σε γραφήματα και τα οποία θα συζητήσουμε σήμερα το μεσημέρι, 3.00-4.00 στον αέρα του Radiobubble, παρέα με τον Νίκο Σμυρναίο [bio].


Το κομμάτι της έρευνας που παρουσιάσαμε βασίζεται στην ανάλυση της ροής των tweets που δημοσιεύτηκαν στο CoveritLive του news.radiobubble.gr την εβδομάδα 8-14 Φεβρουαρίου 2012. Επιλέξαμε αυτή την εβδομάδα που περικλείει την 12η Φεβρουαρίου, ημέρα υπογραφής του 2ου Μνημονίου και των δραματικών γεγονότων που την συνόδευσαν, ώστε να μελετήσουμε πώς χρησιμοποιήθηκε το hashtag #rbnews μέσα σε ένα διάστημα με ειδησεογραφική ένταση και ενδιαφέρον συμμετοχής από την πλευρά των πολιτών.
Τα ευρήματά μας, λοιπόν, δεν είναι αντιπροσωπευτικά για τη συνολική χρήση του #rbnews αλλά αφορούν μόνο το διάστημα της συγκεκριμένης εβδομάδας και μόνο τα φιλτραρισμένα tweets [θυμίζω ότι τα αφιλτράριστα tweets είναι πάντα διάθεσιμα σε σύνδεσμο στο πλάι του CoveritLive στο news.radiobubble.gr και φυσικά μέσω του Twitter Search, αλλά με τους χρονικούς περιορισμούς που θέτει το Twitter στην αναζήτηση].

Ανάλυση 1193 #rbnews tweets

Το διάστημα 8-14 Φεβρουαρίου 2012, λοιπόν, μετρήσαμε 1193 tweets που περιείχαν το hashtag #rbnews και είχαν περάσει στη ροή του CoveritLive του news.radiobubble.gr. Η ανάλυσή τους αποτυπώνεται εδώ απαντώντας στα εξής ερευνητικά ερωτήματα:


Η χρήση του hashtag #rbnews έχει σχέση με την κλιμάκωση των γεγονότων; Πώς κατανέμονται ανά μέρα και σε σχέση με τα γεγονότα; 



Ποιες κατηγορίες ειδήσεων καλύπτονται μέσω του #rbnews;



Πόσοι χρήστες εμπλέκονται απευθείας στην κάλυψη των γεγονότων και πόσοι άλλοι αναφέρονται ως πηγές; 



Ποια άλλα hashtags -πλην του #rbnews- χρησιμοποιούνται για την οργάνωση της πληροφορίας και τον σχηματισμό ομάδων κοινού (χρηστών που παρακολουθούν το ίδια θέμα);



Σε πόσες γλώσσες μεταφράζονται τα tweets και με τι συχνότητα; 



Σε ποιο βαθμό τα παραδοσιακά ΜΜΕ, τα αμιγώς διαδικτυακά μέσα και οι εναλλακτικές ή θεσμικές ιστοσελίδες αναφέρονται ως πηγές, σε σύγκριση με τους αυτόνομους χρήστες;





#rbnews tweets by identified category (type of content) 






Σε ποιό βαθμό χρησιμοποιούνται ως πηγές οι αυτόπτες μάρτυρες και πώς φιλτράρονται τα tweets τους; Σε ποιό βαθμό τα αρχικά tweets αναπαράγονται (RT) ή υπόκεινται επιμέλεια και τροποποίηση από άλλους χρήστες ή/και διαχειριστές του Radiobubble News; Μπορούμε να διακρίνουμε αναγνωρίσιμες πρακτικές φιλτραρίσματος;

Σημείωση: Στο συγκεκριμένο ερώτημα, το γράφημα αποτυπώνει μικρό μέρος των ευρημάτων, μόνο σε σχέση με τα ντοκουμέντα και τους συνδέσμους που περιέχουν τα tweets. Τα υπόλοιπα ευρήματα θα συζητηθούν προφορικά.


Περισσότερα σήμερα 3.00-4.00, ζωντανά στο Radiobubble.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου