31 Ιαν 2015

Απ' την πρώτη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στο διαδίκτυο το 2008 έως την πρόσφατη του 2015

 || απ' τις κοινότητες στη μοναξιά των avatar ||

Ήδη έχουν γραφτεί μια σειρά από κείμενα σχετικά με τη διαδικτυακή συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα που έγινε την Τετάρτη 14 Ιανουαρίου του 2015. Κάποια μάλιστα από αυτά, γράφτηκαν από μέλη της ομάδας που συμμετείχε ενεργά στη συνέντευξη αυτή είτε οργανώνοντάς την (όπως τα κείμενα των Μιχάλη Παναγιωτάκη και Ματθαίου Τσιμιτάκη), είτε βοηθώντας στην ομαδοποίηση και την επιλογή των ερωτήσεων (όπως τα κείμενο της Sotomi και του Στράτου Σαφιολέα), εξασφαλίζοντας έτσι τη σοβαρότητα του εγχειρήματος. Επίσης ενδιαφέροντα στοιχεία για το πως οργανώθηκε η συνέντευξη αυτή, μπορεί κανείς να βρει και στη σελίδα της καμπάνιας του Σύριζα εδώ

Η δημόσια συζήτηση/συνέντευξη ήταν προφανώς επιτυχημένη. Χιλιάδες πολίτες κατάφεραν να έρθουν σε μια σχετικά "αδιαμεσολάβητη" επαφή με τον μέλλοντα πρωθυπουργό της χώρας, να θέσουν τα ερωτήματά τους και να λάβουν απαντήσεις. Ίσως και μόνο η ακύρωση της εξαγγελθείσας μέσω διαρροών, διαδικτυακής συνέντευξης Σαμαρά θα αρκούσε για να επιβεβαιώσει την επιτυχία της συνέντευξης Τσίπρα. Αλλά και η κλειστή διαδικασία μέσω της οποίας Το Ποτάμι προσπάθησε να συγκεντρώσει ερωτήσεις (οι ερωτήσεις ελέγχονταν εν κρυπτώ χωρίς οι πολίτες να μπορούν να τις δουν δημόσια και μετά μεταφέρονταν "με ασφάλεια" στον κ. Θεοδωράκη) ή η παροιμιώδης αποτυχία άλλων hashtag όπως το #askvenizelos που απεβίωσαν πριν ενηλικιωθούν, συνηγορούν σε αυτό το συμπέρασμα.












Παρακάμπτω τα κείμενα που δημοσιεύτηκαν σε συμβατικά μέσα και δεν έχουν να προσθέσουν τίποτε περισσότερο από τα αναμενόμενα: λίγο σνομπάρισμα λόγω αδυναμίας να κατανοηθούν οι έννοιες “Νέα Μέσα” και “διαδίκτυο” και ολίγη από πολιτική σπέκουλα.*
Για όσους όμως δραστηριοποιούμαστε στο διαδίκτυο ως πολίτες, δημοσιογράφοι, επιστήμονες ή επαγγελματίες της επικοινωνίας υπάρχουν μια σειρά από επισημάνσεις που ίσως φανούν χρήσιμες ώστε να προχωρήσει η συζήτηση για το μέλλον του διαδικτύου ή καλύτερα το μέλλον μας στο διαδίκτυο.

Τι να σου κάνει και το διαδίκτυο, όταν έξω βρέχει πείνα;

Καταρχάς συγκρίνοντας τη συνέντευξη που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας σε bloggers και ενασχολούμενους με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης 7 χρόνια πριν, τον Ιανουάριο του 2008, το πρώτο που μπορούμε να επισημάνουμε είναι η σημαντική διαφοροποίηση της ιντερνετικής δημόσιας σφαίρας “του τότε” και “του τώρα”.

29 Ιαν 2015

#rbnews 27.1.2015: Πρώτη ημέρα Αριστερά

Η πρώτη νίκη κόμματος αμιγώς Αριστερού σε εθνικές εκλογές αποτελεί, από τις 25 Ιανουαρίου, ιστορικό γεγονός.

Η εκπομπή #rbnews ειδικά για εκείνη τη βραδιά, με τις Sapienchia, Inflammatory_ που βρίσκονταν το βράδυ της 25ης Ιανουαρίου στο περίπτερο του Σύριζα στην πλ. Κλαυθμώνος και τον Duke_Zappa που παρακολούθησε το διεθνή Τύπο, στο στούντιο του radiobubble.

Η αναμονή των αποτελεσμάτων και υποδοχή των πρώτων exit polls. Τα γλέντια των ξένων αποστολών και το τεράστιο ενδιαφέρον των ξένων δημοσιογράφων. Η παραλίγο αυτοδυναμία. Η υποδοχή των αποτελεσμάτων από το διεθνή Τύπο και τους Ευρωπαίους ηγέτες. Οι πρώτες ώρες της κυβέρνησης Σύριζα, με τη στήριξη των ΑΝΕΛ, στην εκπομπή του radiobubble news.

21 Ιαν 2015

#rbnews 20.1.2105: Προβλέψεις για την ημέρα και την επομένη των εκλογών

Η τελευταία προεκλογική εκπομπή, πέντε ημέρες πριν τις εθνικές εκλογές του 2015.
Στο στούντιο του radiobubble με το δημοσιογράφο Νίκο Τσιμπίδα και τον Duke_Zappa.

Προβλέψεις (και στοιχηματικές) για το αποτέλεσμα των εκλογών, αλλά και για την επόμενη ημέρα. Τα σενάρια για αυτοδύναμο ή μη αυτοδύναμο Σύριζα, την ψήφο ανοχής και την ενδεχόμενη συγκυβέρνηση. Οι προεκλογικές καμπάνιες τρόμου και ελπίδας. Οι πιθανές δεύτερες εκλογές και ο ρόλος του Ποταμιού.


14 Ιαν 2015

#rbnews 13.1.2105: Το διακύβευμα των εκλογών του Γενάρη

Η πρώτη από τις δύο προεκλογικές εκπομπές #rbnews με τη δημοσιογράφο του The Press Project, Βασιλική Σιούτη, στο στούντιο του Radiobubble.

Ποιο είναι το πραγματικό διακύβευμα των εκλογών του Γενάρη; Ποια η ψυχολογία του κόσμου, αλλά και οι στρατηγικές των κομμάτων; Τι επιδιώκουν ΝΔ και Σύριζα που διεκδικούν την εξουσία, αλλά και μικρότερα κόμματα που θα παίξουν κρίσιμο ρόλο στη διαμόρφωση της επόμενης κυβέρνησης.