20 Φεβ 2014

'Ολο και περισσότεροι ευρωπαίοι πολίτες απελαύνονται από το Βέλγιο

Η Σύλβια ζει εδώ και πάνω από τρία χρόνια στο Βέλγιο, αλλά, όντας Ιταλίδα, θα πρέπει σύντομα να πακετάρει τις βαλίτσες της. Είναι μία από τους 2712 πολίτες με καταγωγή από κράτη μέλη της ΕΕ, που μέσα στο 2013 έλαβαν την εντολή να εγκαταλείψουν τη χώρα. Καθώς έκανε έφεση, η Σύλβια, μουσικός και μητέρα ενός παιδιού, έχει πάρει αναστολή. Αλλά το συμβόλαιό της -πρόκειται για ένα συμβόλαιο "ένσωμάτωσης", επιδοτούμενο από το κράτος- έχει και αυτό ανασταλεί.

"Όποιος λαμβάνει εντολή απέλασης, δεν μπορεί να εργαστεί, δεν έχει πια οντότητα, χάνει την ταυτότητά του, οπότε δεν έχει πλέον πρόσβαση σε μια σειρά από διοικητικές και δικαστικές δραστηριότητες που σχετίζονται με την εργασία. Και νομίζω πως δεν μπορεί να είναι αποδεκτή αυτή η κατάσταση", μας λέει.

Το Βέλγιο βασίζεται σε μια ντιρεκτίβα που διέπει την ελεύθερη κυκλοφορία ευρωπαίων πολιτών, και ιδιαίτερα σε μια παράγραφό της που ορίζει ότι "το πρόσωπο δεν μπορεί να συνιστά παράλογο βάρος για τη χώρα υποδοχής". Η παράγραφος αυτή εφαρμόζεται κατά γράμμα εδώ και δύο χρόνια. Οι εντολές απέλασης έχουν από τότε τετραπλασιαστεί.

"Δεν είμαστε ιδιαίτερα σκληροί, είμαστε δίκαιοι και λογικοί, τελούμε σε απόλυτη αρμονία με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, στις αποφάσεις που παίρνουμε. Ακόμα κι αν ο αριθμός των αδειών παραμονής που απορρίπτονται, έχει αυξηθεί, η νομοθεσία μας δικαιώνει, οπότε πιστεύω ότι απλά εφαρμόζουμε μια σωστή και αντικειμενική ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία", διαβεβαιώνει ο Ντομινίκ Ερνού, εκπρόσωπος τύπου της Υπηρεσίας Μεταναστών.

Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βεβαιώνουν πως το Βέλγιο έχει δίκιο και πως δεν υπάρχει λόγος να αλλάξουν οι κανόνες.

"Έχετε το δικαίωμα να μεταβείτε σε μια άλλη χώρα της ΕΕ και να παραμείνετε εκεί για τρεις μήνες, χωρίς καμία υποχρέωση και χωρίς δικαίωμα να ζητήσετε επιδόματα, μέσα σε αυτό το τρίμηνο. Για ένα εξάμηνο, μπορείτε να παραμείνετε νόμιμα, εφόσον είστε σε θέση να αποδείξετε πως ότι ψάχνετε ενεργά για δουλειά. Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα, μπορείτε να παρατείνετε τη διαμονή σας, μόνο εφόσον διαθέτετε τα οικονομικά μέσα για να καλύπτετε τις ανάγκες σας και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη", εξηγεί η Μίνα Αντρέεβα, εκπρόσωπος τύπου της Επιτρόπου Δικαιοσύνης.

Η Σύλβια, από την άλλη, θα πρέπει να επικεντρωθεί στη λήψη αποφάσεων σχετικά με το μέλλον της και αυτό του γιου της, και μάλιστα μέσα στις επόμενες μέρες…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου