21 Ιαν 2014

Συνδικάτα και οργανώσεις από όλη την Ευρώπη ζητάνε από την Ευρωβουλή να εξετάσει την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα

UPDATE

Κατά τη σημερινή παρουσίαση του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έγιναν ερωτήσεις με ρητή αναφορά στην επιστολή από την Vergiat Marie-Christine εκ μέρους της GUE/NGL, από το Βρετανό εργατικό Michael Cashman κι από την αντιπρόεδρο της ευρω-ομάδας των Φιλελεύθερων Sarah Ludford.

H πρώτη ομιλήτρια ζήτησε ρητά το να συνταχθεί κοινοβουλευτική αναφορά που να διερευνά αν τα θεμελιώδη δικαιώματα γίνονται πλέον σεβαστά στην Ελλάδα. Ο Νίκος Χρυσόγελος των Πράσινων έκανε ερώτηση σχετικά με την ατιμημωρησία των φασιστικών επιθέσεων.

Ο Νίκος Δένδιας δε τόλμησε να εμφανιστεί ενώπιον της Επιτροπής, ως είθισται να συμβαίνει στις παρουσιάσεις των Υπουργείων της εισερχόμενης Προεδρίας της ΕΕ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τις ερωτήσεις προσπάθησαν να απαντήσουν ο Υπουργός Εσωτερικών Μιχελάκης κι ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Χ. Αθανασίου. Την κυβέρνηση προσπάθησε επίσης να υπερασπιστεί με μισόλογα περί "μονομέρειας" ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Δ. Παπανικολάου.
[πηγη]



Δελτίο Τύπου

Τα ανθρώπινα δικαιώματα στο κρεβάτι του Προκρούστη

Είκοσι συνδικάτα, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κινήματα από τις τέσσερις γωνιές της Ευρώπης έστειλαν σήμερα επιστολή στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζητώντας του τη σύνταξη αναφοράς για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας στη χώρα που ασκεί την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με βάση το Άρθρο 7 της Συνθήκης της ΕΕ.

Η επιστολή τεκμηριώνει μια ευρεία κλίμακα σοβαρών παραβιάσεων του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ που λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα, ιδιαίτερα από το 2010 όταν η χώρα υποβλήθηκε στα οικονομικά προγράμματα της Τρόικας.

Οι υπογράφοντες περιλαμβάνουν την ΠΟΕ-ΟΤΑ που εκπροσωπεί 75 χιλιάδες εργαζόμενους στους ελληνικούς δήμους και το βελγικό συνδικάτο CNE που εκπροσωπεί 167 χιλιάδες εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Την επιστολή προσυπογράφει επίσης η Ευρωπαϊκή Ένωση για την Υπεράσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μια οργάνωση - ομπρέλα που περιλαμβάνει 30 τμήματα σε 22 κράτη μέλη της ΕΕ.

Την εβδομάδα αυτή, οι Έλληνες υπουργοί περνούν από ακροάσεις στις επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι οργανώσεις που υπογράφουν την επιστολή καλούν τους Ευρωβουλευτές να χρησιμοποιήσουν την ευκαιρία αυτή για να υποβάλουν στους υπουργούς ερωτήσεις σχετικά με τα αναγραφόμενα στο κείμενό τους.


«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να χρησιμοποιήσεις τις εξουσίες του για να διερευνήσει τις παραβιάσεις και να ξεκινήσει μια διαδικασία με βάση το άρθρο 7 της Συνθήκης της ΕΕ. Η επιστολή μας παρέχει μια στέρεα βάση για να γίνει κάτι τέτοιο. Ήταν δύσκολο να βρούμε έστω και ένα άρθρο του Χάρτη θεμελιωδών δικαιωμάτων που να μην παραβιάζεται σήμερα από την ελληνική κυβέρνηση», είπε ο προέδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Υπεράσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η Ελλάδα περνά τον έκτο χρόνο ύφεσης με την ανεργία να είναι σε επίπεδα ρεκόρ και 57,9% των νέων να είναι εκτός αγοράς εργασίας. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι είναι χωρίς πρόσβαση στην υγεία και τον ηλεκτρισμό, ενώ άλλες βασικές υπηρεσίες όπως η εκπαίδευση διαλύονται. Όσοι διαδηλώνουν ενάντια στην κατάσταση αυτή αντιμετωπίζονται με υπέρμετρη βία και συχνά απειλείται η ζωή τους. Συλληφθέντες βασανίζονται από την ίδια αστυνομία που αφήνει τους νεοναζί να τρομοκρατούν κι ακόμα και να σκοτώνουν μετανάστες. Κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία, πρόσφυγες και μετανάστες αντιμετωπίζουν συχνά απειλές για τη ζωή τους και κακομεταχείριση.

«Είναι αυτό το μέλλον για όλους τους Ευρωπαίους; Ποια χώρα έχει σειρά για να αντικρύσει τέτοια φαινόμενα; Όταν είμαστε αντιμέτωποι με τέτοιες παραβιάσεις, η αδράνεια σημαίνει συνενοχή. Η Ευρωβουλή πρέπει να δράσει έστω και την τελευταία στιγμή και πει ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν μπορούν να θυσιάζονται για κανένα λόγο. Οι άνθρωποι δεν είναι αριθμοί» είπε ο Θέμης Μπαλασόπουλος, πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Ο Renaud Vivien, γενικός γραμματέας της Επιτροπής για την Κατάργηση του Χρέους (CADTM) είπε: “Τα ανθρώπινα δικαιώματα θυσιάζονται στο όνομα της αποπληρωμής ενός παράνομου χρέους που όλο και αυξάνεται τα τελευταία τέσσερα χρόνια, παρά τις βίαιες περικοπές. Είναι επείγον να γίνει έλεγχος του χρέους από τον ελληνικό λαό και ακυρωθεί χωρίς όρους το κομμάτι που θα αποδειχθεί παράνομο».

Διαβάστε ολόκληρο το γράμμα στα ελληνικά, τα αγγλικά και τα γαλλικά.

Οι υπογράφοντες:

AEDH, Association Européenne pour la défense des Droits de l'Homme
Ligue de Droits de l’Homme Belgique
Réseau européen Attac  
Attac Autriche
Attac France  
Attac Flandre 
Attac Grèce
Αttac Hongrie
Attac Irelande
CADTM Europe
CNE-CSC, Centrale Nationale des Employés - Belgique
Corporate Europe Observatory
European Public Health Alliance
Forum per una Nuova Finanza Pubblica e Sociale – Italie
Réseau pour les droits politiques et sociaux (Δίκτυο) - Grèce
ΟΛΜΕ,  Fédération Grecque des enseignants du secondaire  
Platform Stop Racism en Uitsluiting – Pays-Bas 
ΠΟΕ-ΟΤΑ, Fédération Grecque des employés municipaux 
Transnational Institute (ΤΝΙ)
Syndicat des travailleurs de la compagnie des eaux de Thessalonique (ΣΕΕΥΑΘ) - Grèce
Mouvement contre le racisme et la menace fasciste  (ΚΕΡΦΑΑ) - Grèce
War on Want – Royaume-Uni

Επίσης στηρίζουν οι πρωτοβουλίες αλληλεγγύης:
- Initiative de Solidarité avec la Grèce qui Résiste - Bruxelles
- Real Democracy Now Berlin / GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου