15 Οκτ 2013

Διήμερο εργαστήριο για τις κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις της τεχνολογίας των Media και της Τέχνης

To Uncommon Commons Re (Projected), είναι ένα workshop δύο ημερών, στα πλαίσια της Athens Biennale. Αποτελεί σύλληψη της καλλιτέχνιδας Τζένης Μαρκέτου, το οποίο πραγματεύεται τις κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις της τεχνολογίας των Media και της Τέχνης.

Το εργαστήριο Uncommon Commons Re (Projected) θα διεξαχθεί το διήμερο 15-16 Οκτωβρίου 2013, 6:00-9:00 μ.μ. Έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός κοινού χώρου/χρόνου ανάμεσα σε άτομα, ομάδες, οργανισμούς τέχνης, ακτιβισμού και κοινωνικής έρευνας και επιχειρεί την προώθηση της ανταλλαγής και της ανταποδοτικότητας μεταξύ τους. Δίνει έμφαση στο πως αυτές οι ανταλλαγές συμβαίνουν, στα μέσα και στους σκοπούς αυτών των ανταλλαγών, εστιάζοντας στην παρουσίαση της δράσης ομάδων, συσπειρώσεων και πρωτοβουλιών (που δοκιμάζουν την παραγωγική σύγκλιση μεταξύ τέχνης, ακτιβισμού και κοινωνικής έρευνας). Η παραδοχή της σημασίας της διαφωνίας, των ανταγωνισμών και των διακριτών θέσεων στην ανάληψη πρωτοβουλιών και συσπειρώσεων με συγκεκριμένους στόχους και θέσεις βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του Uncommon Commons και έτσι η παρουσίαση διαφορετικών περιπτώσεων είναι πολύ σημαντική για αξιολογήσει κανείς και να συζητήσει σχετικά με τους τρόπους, τους κώδικες, τα μέσα και τους στόχους (How: Codes, Means, Goals) τέτοιων πρωτοβουλιών.



Το εργαστήριο καλεί άτομα που έχουν εμπειρία τέτοιων πρωτοβουλιών να αντιπαραθέσουν τις θέσεις τους, να εντοπίσουν τα σημεία σύγκλισης και απόκλισης ως προς τις διόδους κριτικού αναστοχασμού και ριζοσπαστικής πρακτικής (για ζητήματα που προβληματίζουν την κοινωνία όσο και για την ατομική και συλλογική ευθύνη).

Με την αρωγή των: Nicholas Mirzoeff (Καθηγητής Media Culture and Communication, NYU, συγγραφέας, ιδρυτής και διευθυντής του International Association of Visual Culture), Yates McKee (ακτιβιστής, ιστορικός τέχνης), Amin Husain (καλλιτέχνης, δικηγόρος), Pamela Brown(ακτιβίστρια, επιστήμονας), Tidal Magazine, Strike Debt στη Νέα Υόρκη.

Συμμετέχουν οι: Γιώργος Παπαναγιώτου, Ηλίας Παρασκευόπουλος, Κατερίνα Τσέλου (μέλη της επιμελητικής ομάδας της AB4) όπως επίσης και οι ομάδες Radiobubble, Tutorpool, Ηλιόσποροι, Errands, Politeia 2.0, Global Voices, Media Liberation Front/Feminism, όπως και οι Γκίγκη Αργυροπούλου (σκηνοθέτρια και θεωρητικός), Δημήτρης Κοσμίδης (ιστορικός), Κωστής Σταφυλάκης (καλλιτέχνης, επιμελητής και θεωρητικός), Κωστής Βελώνης (καλλιτέχνης) με έδρα την Αθήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου