31 Μαΐ 2013

#rbnews Διεθνείς ειδήσεις #19



 
1. Ιρλανδία

Στην Ιρλανδία, το Εργατικό κόμμα και η συνδικαλιστική ηγεσία, κατηγορούνται για προδοσία εις βάρος των δημοσίων υπαλλήλων, μετά από συμφωνία με τον Υπουργό Εργασίας για το νομοσχέδιο με τίτλο “Νόμος Δημοσίου Ενδιαφέροντος” που δημοσιεύθηκε την περασμενη εβδομάδα. Αρκετοί ανεξάρτητοι βουλευτές και συνδικαλιστές δήλωσαν πως το “δρακόντειο”, όπως το χαρακτήρισαν, αυτό νομοσχέδιο θα οδηγήσει πολλούς στο να χάσουν τα σπίτια τους. Ο βουλευτής του κόμματος “Ανθρωποι πάνω από τα Κέρδη”, Richard Barret δήλωσε πως η νομοθεσία αυτή ανατρέπει τις δημοκρατικές επιθυμίες των εργαζομένων του δημοσίου, οι οποίοι είχαν ψηφίσει κατά της συμφωνίας αυτής. Ο κ.Barret συνέχισε λεγοντας πως το νομοσχέδιο ειναι “αντι-δημοκρατικό (...) και πως δίνει δρακόντειες εξουσίες στον υπουργο για επιβολή περικοπών και αλλαγών στις συνθηκες των εργαζομένων υπονομεύοντας τον συνδικαλισμό και ολόκληρη την βασή των συλλογικών διαπραγματεύσεων”.

Ο Alan Lawes των Υπηρεσιών Υγείας, δηλωσε απο την πλευρά του πως η αξιοπιστια του συνδικάτου Siptu πρέπει να τεθεί υπο αμφισβήτηση, καθώς επαναφέρει στα μέλη του την ίδια νομοθεσία την οποία είχαν καταψηφίσει πρόσφατα κατά 75%.


2. Βρετανία

Στην Βρετανία, εντυπωσιακή άνοδο παρουσίασαν την τελευταία βδομάδα τα κρούσματα βίας εναντίων της μουσουλμανικής κοινότητας, λίγες ημέρες μετά την δολοφονία του στρατιώτη Lee Rigby στο Woolwich στις 22 Μάη. Σύμφωνα με την τηλεφωνική υπηρεσία καταγραφής ισλαμοφοβικών κρουσμάτων,Tell Mama, τις τελευταίες μέρες έχουν καταγραφεί περίπου 200 περιστατικά βίας εναντίων της μουσουλμανικής κοινότητας, τα οποία αναμένεται ότι θα αυξηθούν στο άμεσο μέλλον. Ανάμεσα στα καταγεγραμμένα περιστατικά συμπεριλαμβάνονται και επιθέσεις σε 10 τζαμιά, ενώ το σαββατοκύριακο υπήρξαν και αρκετές διαμαρτυρίες ακροδεξιών ομάδων. Χαρακτηριστικό είναι πως περισσότεροι από χίλιοι ακροδεξιοί, υποστηρικτές του EDL (English Defense League) διαδήλωσαν την Δευτέρα έξω από κυβερνητικά γραφεία, με την αστυνομία να προβαίνει σε 13 συλλήψεις. Την Τρίτη, μετά από επίθεση με βόμβες μολότοφ εναντίον τζαμιού στο Grimsby, δυο άνδρες οι οποίοι φέρεται να είναι στρατιώτες, προφυλακίστηκαν με κατηγορίες για εμπρησμό και πρόθεση άσκησης σωματικής βλάβης. Ο συντονιστής της τηλεφωνικής υπηρεσίας, Tell Mama, Fiyaz Mughal δήλωσε ότι φοβάται πως θα υπάρξει κλιμάκωση των επιθέσεων κατά των μουσουλμανικών κοινοτήτων. “Αυτά τα πράγματα δρουν σωρευτικά και δεν βλέπω τέλος σε αυτόν τον κύκλο βίας”, πρόσθεσε ο κ. Mughal, ενώ έκλεισε λέγοντας πως “Υπάρχει μια υποβόσκουσα ισλαμοφοβία στην κοινωνία μας και το τρομερό περιστατικό στο Woolwich την έχει φέρει στο προσκήνιο και έχει οξύνει την κατάσταση”.

Εν τω μεταξύ, η Αντιφασιστική Ομάδα του νότιου Λονδίνου κάλεσε όλους τους αντιφασίστες της περιοχής να οργανωθούν στη δημιουργία ενός αντιφασιστικού μετώπου για την αναχαίτιση των επιθέσεων του EDL και άλλων ρατσιστικών ομάδων ενάντια σε μουσουλμάνους και άλλους μετανάστες. “Δεν μπορούμε να βασιστούμε στην αστυνομία για την αποτροπή βίαιων επιθέσεων ενάντια σε Ισλαμικούς χώρους προσευχής, σε μετανάστες και νοτιοασιάτες πολίτες” δηλώνουν χαρακτηριστικά οι αντιφασίστες στην ανακοίνωσή τους.

3. Monsanto 


Το Σαββατο 25 Μαΐου εκατομμυρια άτομα από όλον τον κόσμο βγήκαν στους δρόμους ενάντια στην πολυεθνικη βιοτεχνολογικη εταιρεια Monsanto. Η διαμαρτυρία διοργανώθηκε από το κίνημα "March Against Monsanto" και υπολογιζεται ότι συμμετείχαν σε αυτήν πάνω από 2 εκατομμυρια άτομα, σε 52 χώρες, ανάμεσά τους σε Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Αυστραλία, Νότια Αφρική, Βέλγιο και Ιαπωνία. Η διαμαρτυρία οργανώθηκε ενάντια στις πρακτικές της πολυεθνικής εταιρίας, υπερ της σημανσης των γενετικα τροποποιημένων τροφίμων αλλά και στην περαιτέρω επιστημονική έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις των τροφών και οργανισμών αυτών στην υγεία. Οι διοργανωτές κάλεσαν επίσης τους συμμετέχοντες να αγοράζουν μονάχα οργανικά προϊόντα και να μποϋκοτάρουν προϊόντα των εταιρειών της Monsanto. Η Monsanto περιγράφει τις μέχρι τώρα έρευνες ως ασαφείς και έχει δημιουργήσει ισχυρά λόμπι τόσο στην Ουάσινκτον, όσο και στον υπόλοιπο κόσμο για την συνέχιση κατασκευής "φαγητού εργαστηρίου" (lab-made foods), αγνοώντας τις επιφυλάξεις του κόσμου. Τον Μάρτιο μάλιστα πέρασε από το Κογκρέσο των ΗΠΑ οδηγία με τον τίτλο "Monsanto Protection Act", η οποία επιτρέπει σε εταιρείες οπως η Monsanto να χρησιμοποιουν γενετικα τροποποιημένους οργανισμους για καλλιέργεια και να πωλούν γενετικα τροποποιημένα προϊόντα ακόμη και αν υπάρχει νομική δράση εναντίων τους. Με αυτην την οδηγία σε ισχύ, δεν μπορεί πλέον η δικαιοσύνη να παρέμβει και να προστατεύσει τον καταναλωτη.

Ένας από τους εισηγητές της οδηγίας ήταν γερουσιαστης που είχε λάβει χιλιάδες δολάρια ως συνεισφορες για την προεκλογική εκστρατεία του από την εταιρεία. Επίσης ο δικαστικός Clarence Thomas, σημαντικό πρόσωπο στην Ουάσινγκτον, διετέλεσε δικηγόρος της εταιρείας πριν διοριστει στο Ανώτατο Δικαστήριο μόνο και μόνο για να προεδρεύσει σε μια υπόθεση που αφορουσε τον πρώην εργοδότη του.

[Πηγή]

4. Ισραήλ/Μεξικό

Νωρίτερα φέτος, ο Χόρχε Λουίς Λιαβέν Αμπάρκα, νεοδιορισθείς γραμματέας δημόσιας ασφάλειας στην περιοχή Τσιάπας του Μεξικό, ανακοίνωσε ότι είχαν λάβει χώρα συζητήσεις μεταξύ του γραφείου του και του ισραηλινού υπουργείου εξωτερικών. Οι δύο χώρες συζήτησαν για συντονισμό σε επίπεδο αστυνομίας, φυλακών και αποτελεσματικής χρήσης της τεχνολογίας. "Αποσκοπούσαν στην ανταλλαγή εμπειριών" ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμπάρκα. Πρόκειται για την πρώτη φορά που η μεξικανική κυβέρνηση κάνει δημόσια αναφορά για στρατιωτική συνεργασία με τους Ισραηλινούς στην Τσιάπας, περιοχή στην οποία βρίσκονται οι Ζαπατίστας.

Η συνεργασία των 2 χωρών σε θέματα ασφάλειας δεν είναι καινούργια μιας και το Μεξικό ήδη απο το 1973 αγοράζει στρατιωτικό εξοπλισμό απο το Ισραήλ. Κατα τις δεκαετίες του '70 και του '80 συνεχίστηκε αυτή η συνεργασία μέσω περιστασιακών αγορών ελαφρού στρατιωτικού εξοπλισμού. Όμως απο το 2000 και μετά το κλίμα αντιστράφηκε και οι πωλήσεις στρατιωτικού εξοπλισμού απο το Ισραήλ προς το Μεξικό αυξήθηκαν σημαντικά. Από την πλευρά τους, οι Ζαπατίστας έχουν από καιρό καταδικάσει την συνεργασία των δύο κρατών, ενώ σε παλαιότερο μήνυμα του, ο Υποδιοικητής Μάρκος είχε αναφέρει πως "όπως το Ισραήλ μοιράζεται με το Μεξικό τις στρατιωτικές του εμπειρίες εναντίον των Παλαιστινίων, είναι εξίσου πιθανό ότι το Ισραήλ θα εφαρμόσει κάποια από τις αντι-αντάρτικες τακτικές του Μεξικού, στην καταπίεσή του παλαιστινιακού λαού".
[Πηγή]
[Πηγή]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου