10 Μαΐ 2013

#rbnews Διεθνείς ειδήσεις #16




Ισπανία

Διαμαρτυρία για μη απόδοση ευθυνών σε δυστύχημα στο μετρό της Βαλένθια
Την Παρασκεύη 3 Μαΐου πραγματοποιήθηκε στη Βαλένθια διαμαρτυρία για τη μη απόδοση ευθυνών σχετικά με το δυστύχημα στο μετρό της πόλης τον Ιουλίο του 2006, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 43 επιβατών και τον τραυματισμό 47, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να έχει καταλογιστει ευθύνη σε κανέναν. Υπο το σλόγκαν 43 νεκροί + 47 τραυματιές = 0 υπεύθυνοι, 5.000 άτομα συγκεντρώθηκαν στην Βαλένθια κρατώντας συμβολικά 5 λεπτά σιωπής. Κάθε 3η μέρα του μήνα οι συγγενείς συγκεντρώνονται, συνεχίζοντας έτσι τον αγώνα τους για την απόδοση δικαιοσύνης. Αυτή την φορά όμως η συγκέντρωση του κόσμου ήταν μαζικότερη σε σχέση με τις προηγούμενες λόγω της δημοσιότητας που πήρε ξανά το γεγονός, μετά την προβολή σχετικού ρεπορταζ σε ένα απο τα δημοφιλέστερα προγράμματα της Ισπανικής τηλεορασης την Κυριακή 28 Απριλίου, αλλά και τον απόηχο του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Το δυστύχημα του 2006 στην Βαλένθια είναι το τρίτο χειρότερο στην Ευρώπη, ενώ είχαν προηγηθεί ακόμη 3 εκτροχιασμοί συρμών στο συγκεκριμένο σημείο. Εκατοντάδες ήταν οι διαμαρτυρίες των χρηστών του μετρό στην αρμόδια εταιρεία, χωρίς καμία ανταπόκριση. Η ευθύνη για το δυστύχημα αποδόθηκε τελικά στον οδηγο του συρμού, ο οποίος συγκαταλέγεται στους 43 νεκρούς και ως αιτία θεωρήθηκε η υπερβολική ταχύτητα. Η επιτροπή που εξέτασε το γεγονός διήρκησε 5 μέρες και αποτελούνταν απο μέλη του, κυβερνώντος στην περιφέρεια της Βαλένθια, Λαϊκού κόμματος. Ακόμα και η δικαστής Molina που ερεύνησε την υπόθεση δεν δέχτηκε τις μαρτυριες των αυτόπτων μαρτύρων αλλά και των ειδικών δικαστικών λειτουργών που εξέτασαν το σημείο και είχαν βρεί πολλές παρατυπίες όπως η εξαφάνιση του βιβλίου βλαβών, η ευθραυστότητα των τζαμιών του συρμού ή η μη ενεργοποίηση του μηχανισμού προειδοποίησης όταν ο συρμός υπερβαινει το όριο ταχύτητας.
[Πηγή]
[Πηγή]



Νεκρός μετανάστης από φυματίωση, λόγω ανεπαρκούς φροντίδας στο τοπικό σύστημα υγείας
Οι Γιατροί του Κόσμου και οι οικοσοσιαλιστές της Μαγιόρκα κατήγγειλαν το νέο διάταγμα της ισπανικής κυβέρνησης που εξαιρεί τους μεταναστες "χωρίς χαρτιά" απο την ιατρική περιθαλψη, καθώς και το τοπικό Υπουργείο Υγείας των Βαλεαρίδων νήσων ως υπέυθυνους για το θάνατο του 21χρονου Σενεγαλέζου Άλφα Παμ στις 21 Απριλίου απο φυματίωση, χωρίς να του έχει χορηγηθεί η κατάλληλη ιατρική περίθαλψη. Σύμφωνα με το διάταγμα της κεντρικής κυβέρνησης παύει η δωρεάν ιατρική περίθαλψη σε όσους μετανάστες δεν έχουν νομιμοποιητικά έγγραφα, ένα μέτρο που δεν εφαρμόζουν ωστόσο όλες οι περιφέρειες της ισπανικής επικράτειας, όπως για παράδειγμα η Καταλονία και η Χώρα των Βάσκων.
Σύμφωνα με τους Γιατρούς του Κόσμου, στον άτυχο Σενεγαλέζο παρασχέθηκε αρχικά κατάλληλη ιατρική φροντίδα στο τοπικό κέντρο υγείας όπου απευθήνθηκε. Οι γιατροί ωστόσο του συνέστησαν να μεταβεί σε μεγαλύτερο νοσοκομείο ώστε να πραγματοποιήσει τις κατάλληλες εξετάσεις μιας και το κέντρο υγείας δεν διέθετε την κατάλληλη τεχνολογική υποδομή. Στο νοσοκομείο Inca, στο οποίο απευθύνθηκε ο Άλφα Παμ, δεν του παρεσχέθηκε η κατάλληλη περίθλαψη μιας και δεν είχε ιατρικη κάρτα, ενώ οι γιατροί θεώρησαν ότι δεν είναι επείγουσα η περίπτωση του με αποτέλεσμα να του παρασχεθεί ένα απλό παυσίπονο. Επιπλέον του ειπώθηκε κατηγορηματικά πως σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να πληρώσει για την επίσκεψη. Τελικά μετά απο 3 άκαρπες επισκέψεις στο νοσοκομείο ο Πάμ κατέληξε στο σπίτι του απο φυματίωση.
Απο την πλευρά του εκπρόσωπος του τοπικού Υπουργείου Υγείας διαβέβαιωσε οτι είχαν πραγματοποιηθεί όλες οι κατάλληλες εξετάσεις, οι οποίες όμως είχαν βγεί αρνητικές αναφορικά με το ενδεχόμενο να έπασχε ο Άλφα Παμ από φυματίωση. Επίσης, δήλωσε πως η υγειονομική περίθαλψη είναι εγγυημένη, ανεξάρτητα από την διοικητική κατάσταση του ασθενή, και πως η φροντίδα έκτακτης ανάγκης για τους μετανάστες χωρίς χαρτιά είναι δωρεάν.
[Πηγή]


Βρετανία

Με "απεργιακό καλοκαίρι" απειλούν οι εργαζόμενοι το ΒΒC
Το μεγαλύτερο συνδικάτο εργαζομένων στο BBC, Bectu, απειλεί με “απεργιακό καλοκαίρι” καθώς η πρόταση των διοικούντων του οργανισμού για τις αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων θεωρήθηκε ως “απολύτως απαράδεκτη”. Σύμφωνα με την πρόταση του BBC, οι εργαζόμενοι με απολαβές κάτω των 60.000 λιρών τον χρόνο θα λάμβαναν ως αύξηση το σταθερό ποσό των 600 λιρών, κάτι που θα σήμαινε πως πάνω από το ένα τρίτο των εργαζομένων θα είχαν αύξηση χαμηλότερη του πληθωρισμού. Το συνδικάτο Bectu, απέρριψε την πρόταση του BBC δηλώνοντας πως μόλις πριν μερικές εβδομάδες ο οργανισμός προσέλαβε τρία υψηλόβαθμα στελέχη με συνολικές απολαβές ενός εκατομμυρίου λιρών. Ο γενικός γραμματέας του συνδικάτου, Garry Morrisey δήλωσε: “πιστεύουμε πως αυτή η προσφορά είναι απολύτως απαράδεκτη... και θα συμβουλέψουμε τα μέλη μας να την απορρίψουν”, ενώ πρόσθεσε πως αν το BBC δεν ανεβάσει την προσφορά του στα επίπεδα του πληθωρισμού, θα βιώσει ένα απεργιακό καλοκαίρι. Το συνδικάτο ήταν επίσης εξαγριωμένο με την απόφαση του BBC να τερματίσει το επιδόμα ελαστικότητας για νέους εργαζομένους. Αυτό σημαίνει, δήλωσε ο κ. Morissey πως θα δημιουργηθούν εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων, με ένα τμήμα αυτών να μην αποζημιώνονται όταν εργάζονται ασυνήθιστες και απρόβλεπτες ώρες. Η γενική γραμματέας του συνδικάτου των δημοσιογράφων κ. Stanistreet δήλωσε πως η πρόταση του BBC είναι στην ουσία “άλλη μια περικοπή” καθώς εδώ και χρόνια οι αυξήσεις είναι αρκετά κάτω από τον πληθωρισμό. H κ. Stanistreet πρόσθεσε πως “όποτε τίθεται θέμα αυξήσεων στο BBC, τότε ισχυρίζεται πως είναι κρατικός οργανισμός, όμως όταν έρχεται η ώρα των αποζημιώσεων υψηλόβαθμων στελεχών, ξεχνά τον κρατικό του χαρακτήρα και διατυμπανίζει πως δεν μπορεί να προσελκύσει στελέχη αν οι μισθοί δεν κυμαίνονται στις εκατοντάδες χιλιάδες λίρες.”
[Πηγή]

Άνοδος του υπερσυντηρητικού κόμματος UKIP σε τοπικές εκλογέςΤο UKIP, ένα μικρό και υπερσυντηρητικό κόμμα, ήταν ο μεγάλος κερδισμένος των τοπικών εκλογών στην Βρετανία το προηγούμενο σαββατοκύριακο. Με μια σειρά από νίκες σε όλη την επικράτεια, το κόμμα του Nigel Farage κατάφερε να αποσπάσει κατά μέσο όρο 23% των ψήφων σε όσους δήμους έθεσε υποψηφιότητα. Το κόμμα των Συντηρητικών του πρωθυπουργού Ντειβιντ Κάμερον απέσπασε 25% των ψήφων, το Εργατικό Κόμμα 29% και το κόμμα των Φιλελευθερων Δημοκρατών που συγκυβερνά με τους Συντηρητικούς μόλις το 14%. Τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης δέχθηκαν μεγάλο πλήγμα εξαιτίας των πολιτικών τους αποφάσεων, με τα ποσοστά τους να είναι τα χαμηλότερα των τελευταίων 30 χρόνων. Το UKIP ή UK Independence Party, χαρακτηρίζεται από μια έντονη αντι-μεταναστευτική και αντι-Ευρωπαϊκη ρητορική ένω από το πρόγραμμα του δεν λείπουν προτάσεις για περικοπές σε κοινωνικές παροχές και ευνοϊκες ρυθμίσεις για τους επιχειρηματίες. Επίσης, το κόμμα του κ. Farage έχει συχνά κατηγορηθεί στο παρελθόν πως έχει στις τάξεις του αρκετά στελέχη με φιλοναζιστικές τάσεις. Ο κ.Farage δήλωσε μετα το τέλος των εκλογών πως το κόμμα του ήρθε για να μείνει και πως θα αλλάξει τις ισορροπίες στην Βρετανική πολιτική σκηνή.
[Πηγή]
[Πηγή]
[Πηγή]


ΗΠΑ

Ο 5χρονος Kristian σκότωσε τη 2χρονη αδερφή του με όπλο για παιδιά που διαφημίζεται ως "το πρώτο μου όπλο"
Ο 5χρόνος Kristian πυροβόλησε και σκότωσε την 2χρόνη αδερφή του με όπλο που απευθύνεται σε παιδιά και διαφημίζεται ως "το πρώτο μου οπλο" στο Κεντάκι των ΗΠ. Σύμφωνα με την αστυνομία πρόκειται για ατύχημα που συγκλόνισε τόσο την τοπική κοινωνία. Ταυτόχρονα δημιούργησε αμφίσημες αντιδράσεις γύρω από το θέμα των όπλων αναθερμαίνοντας το θέμα γύρω από την οπλοκατοχή μετα και την μη επικύρωση του νεου νομοσχεδίου στην Ουάσινγκον. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας δεν έχει ακόμα αποφασιστεί αν θα ασκειθεί δίωξει στους γονείς για το θάνατο της 2χρόνης Calorine. Αν και σε πολλές πολιτείες οι νόμοι είναι αυστηροι σχετικά με την αμέλεια αποθήκευσης όπλων, οι νόμοι στον Κεντάκυ ειναι πιο χαλαροί και δεν υπάρχει νομικη δίωξη σε ενήλικους όταν παιδί κρατάει όπλο που προκαλει τραυματισμό ή θάνατο.
[Πηγή]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου