30 Μαΐ 2013

"Ο θησαυρός της Κασσάνδρας" του Γ. Αυγερόπουλου στις Βρυξέλλες

Σε μια σχεδόν γεμάτη αίθουσα προβλήθηκε χτες στις Βρυξέλλες το βραβευμένο ντοκυμαντέρ του Γιώργου Αυγερόπουλου "Ο θησαυρός της Κασσάνδρας", στα πλαίσια του διεθνούς φεστιβάλ ντοκυμαντέρ Millenium και με διοργάνωση της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στην Ελλάδα που αντιστέκεται.

Η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και τεκμηριωμένη ταινία πραγματεύεται το θέμα της κατασκευής ορυχείου χρυσού, αργύρου και χαλκού στην περιοχή του όρους Κάκαβος στο αρχαίο δάσος των Σκουριών, στη Χαλκιδική, την αμφιλεγόμενη διαδικασία μεταβίβασης της περιοχής στην κοινοπραξία της Hellas Gold, αλλά και το κίνημα αντίστασης του ντόπιου πληθυσμού ενάντια στην κατασκευή του ορυχείου, καθώς αυτή θέτει σε μεγάλο κίνδυνο το φυσικό περιβάλλον και τις συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων.

Την προβολή ακολούθησε συζήτηση, με συντονίστρια την δημοσιογράφο του EU Observer, Meabh Mac, και με τη συμμετοχή του καθηγητή Εδαφολογίας στο ΑΠΘ, Κυριάκου Παναγιωτόπουλου, του εκπροσώπου της Διεθνούς Αμνηστείας, Γιώργου Κοσμόπουλου και του μηχανικού Γιάννη Τρικαλιώτη, ως εκπροσώπου της κοινοπραξίας Hellas Gold.


Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι, μολονότι οι διοργανωτές είχαν απευθυνθεί στο ευρωπαϊκό σύνδεσμο βιομηχανιών ορυχείων αρκετές εβδομάδες πριν από την προβολή, αναζητώντας εκπρόσωπο της εταιρίας για να συμμετάσχει στην συζήτηση, έλαβαν τελική απάντηση μονάχα το πρωί της ίδιας μέρας, σύμφωνα με την οποία η κοινοπραξία έστειλε τελικά δύο εκπροσώπους, τον Γ. Τρικαλιώτη και τον Σ. Ζαχαρέα.
Με την έναρξη της συζήτησης, υπήρξαν έντονες αποδοκιμασίες προς τους δύο εκπροσώπους της κοινοπραξίας από την πλευρά του κοινού. Η συζήτηση τελικά ξεκίνησε με τοποθέτηση του εκπροσώπου της Διεθνούς Αμνηστείας, ο οποίος παρουσίασε συνοπτικά τα ευρύματα της οργάνωσης σχετικά με τα ζητήματα καταστολής και καταπάτησης δημοκρατικών ελευθεριών που εκτυλίσσονται στην περιοχή της Βόρειας Χαλκιδικής, με στόχο την καταστολή του κινήματος αντίστασης στην κατασκευή του ορυχείου.
Κατόπιν, ο καθηγητής κ. Παναγιωτόπουλος εξέθεσε ζητήματα σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, βασιζόμενος στην περιβαλλοντική μελέτη της Hellas Gold, δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι είναι αναπόφευκτη η χρήση της τεχνικής της κυάνωσης, όσο και στο γεγονός ότι θα υπάρξει σημαντική απορροή βαρέων μετάλλων στο φυσικό περιβάλλον με ανυπολόγιστα καταστροφικές επιπτώσεις. Οι εκπρόσωποι της εταιρίας αμφισβήτησαν αυτά τα στοιχεία και υπερθεμάτισαν της χρήσης της τεχνικής flash melting.

Ακολούθησαν ερωτήσεις και τοποθετήσεις από το κοινό. Οι εκπρόσωποι της Hellas Gold αρνήθηκαν να απαντήσουν σε οποιοδήποτε ερώτημα σχετικό με την καταστολή και την καταπάτηση των δημοκρατικών ελευθεριών στην περιοχή της Ιερισσού, ενώ επέμειναν πως το ελληνικό κράτος καρπώνεται ήδη 32% του κύκλου εργασιών της εταιρίας σε ετήσια βάση και πως αναμένεται να αποκομίσει 1 δις ευρώ μέσα σε 30 χρόνια από τη φορολογία.

Οι τοποθετήσεις από το κοινό έθιξαν ζητήματα τεχνικά, αλλά και δημοκρατίας και οικονομικά. Σε μία τοποθέτηση, αναφέρθηκε πως σύμφωνα με έρευνα, η τεχνική flash melting είναι αδύνατο να χρησιμοποιηθεί στην περίπτωση των Σκουριών. Η πλειονότητα των τοποθετήσεων ήταν από κριτική ως επιθετική προς την κοινοπραξία και την κατασκευή του ορυχείου, έθιξε το ζήτημα της καταστολής και έδειχνε έντονη ανησυχία για την περιβαλλοντική καταστροφή, αλλά και τις νομικές ατασθαλείες. Αναφέρθηκε ακόμη από πολλούς πως η κατασκευή του ορυχείου θα είναι επωφελής μόνο για την κοινοπραξία, η οποία σε μερικά χρόνια απλά θα εγκαταλείψει την περιοχή, αφήνοντας πίσω της ανυπολόγιστη καταστροφή. Πολλοί ήταν αυτοί που εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους προς τις κινητοποιήσεις των ντόπιων.

Σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης, η ατμόσφαιρα ήταν πολύ τεταμένη, υπήρξαν πολλές αντεγκλήσεις και διακοπές, κυρίως από πλευράς των εκπροσώπων της εταιρίας. Η συζήτηση κράτησε περίπου 1,5 ώρα, ενώ στο τέλος μέρος του κοινού φώναξε σύνθημα αλληλεγγύης προς το κίνημα των κατοίκων της βόρειας Χαλκιδικής.

[Φωτογραφίες fb]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου